Banyuwangi

Banyuwangi

In het uiterste oosten van Java ligt het stadje Banyuwangi. Het is geen bestemming die hoog op je verlanglijst zal staan. Veel valt er ook niet te doen. Het is echter wel een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan in de indrukwekkende vulkaan Kawah Ijen. Daarnaast vertrekt vanuit hier de boot naar Bali, waardoor je vanaf hier gemakkelijk tussen deze twee populaire eilanden in Indonesië reist.

Over Banyuwangi

Naast de rust die je in Banyuwangi vindt en alle aardige locals, kun je er nóg veel goedkoper eten dan in Bali. Het is geen uitzondering als je daar voor een groot bord nasi en een flesje water maar €1,05 per persoon betaald. Dat het daar nog niet heel toeristisch is, betekent ook dat de locals nauwelijks Engels spreken. Best wel een ding als je wil dat ze je van de haven of het station naar je slaapplek willen brengen. Maar met handen en voeten kom je uiteindelijk overal, want behulpzaam zijn ze absoluut. Tip: leer een aantal Indonesische woorden om aan te kunnen geven waar je heen wilt. Denk bijvoorbeeld aan: linksaf, rechtsaf en rechtdoor. Dan kom je al een heel eind. Maar wil je een nog grotere glimlach op hun gezicht? Leer dan ook woordjes als eetsmakelijk en dankjewel.

Veel te beleven is er in Banyuwangi niet. We raden niet aan om hier extra tijd in te plannen, reis zo snel mogelijk door naar de volgende bestemming op je lijst. Als je nog wat tijd over hebt kun je in de groene omgeving nog een aantal watervallen en grotten verkennen. Of spendeer wat tijd op een van de stranden, maar mooi zijn deze niet te noemen.Tour naar Kawah Ijen

Tot op de dag van vandaag is Bali het meest bezochte eiland van Indonesië. Maar als jij door dit prachtige land aan het backpacken bent, kan het eigenlijk niet zo zijn dat je de Kawah Ijen overslaat. De vulkaan Kawah Ijen om precies te zijn. Het is een flinke wandeltocht, maar als je eenmaal boven bent dan vind je daar het buitengewoon mooie kratermeer dat gevuld is met turquoise gekleurd lava. En als je geluk hebt, zie je ook het ‘blue fire’. Een absolute aanrader dus. Maar hoe kom je bij de Kawah Ijen… Het makkelijkste is om daar naartoe te gaan vanuit Banyuwangi.

Het is een beetje afhankelijk van waar je verblijft in Banyuwangi, maar bij de meeste guest houses (of hostels) kun je een tour naar de Kawah Ijen boeken. Dit betekent niet veel meer dan dat ze je daarheen brengen en op je blijven wachten. Maar op je eigen houtje er heen, is nog best een uitdaging. Daarnaast regelen zij ook een zaklamp voor je en een warme winddichte jas. Check dit van te voren even, want anders is het heel verstandig om dit zelf nog even bij elkaar te sprokkelen. Het kan heel koud zijn bovenop de vulkaan. Lees ook onze blog over een bezoek aan Kawah Ijen.

Overnachten in Banyuwangi

Er zijn een aantal hostels te vinden in Banyuwangi. Deze zijn niet van hetzelfde niveau als de geweldige hostels op Bali of elders op Java, maar toch zijn deze prima om een nacht in door te brengen. Voor enkele euro’s per nacht heb je al een bed of een kamer.


Banyuawngi


Hoe kom ik er?

Banyuwangi beschikt over een vliegveld, dat de afgelopen jaren sterk is gegroeid. Er zijn verbindingen met onder meer Jakarta, Bali, Manado, Surabaya en Kuala Lumpur. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in Indonesië.

Ben je al op Java, dan kun je er voor kiezen om met de trein naar Banyuwangi te gaan. Dat is een duurdere manier van reizen, maar wel het snelst. En ook nog eens relatief luxe. In Banyuwangi is een treinstation en daaromheen zijn genoeg taxi’s waarmee je verder kunt reizen naar je slaapplek.

Wil je nadat je in Bali bent geweest die kant op dan kun je het beste met een taxi of lokale bus naar de haven in Gilimanuk rijden. Dat is aan de westkust van Bali. In de haven zelf kun je bij een loket een kaartje kopen. Voor maar €0,40 per persoon (IDR 6.000) ben je al aan de overkant. De ferry naar Banyuwangi vertrekt iedere dag, een aantal keer per uur. De overtocht duurt minder dan een uur en over het algemeen is het water redelijk rustig.

Als je liever gaat voor de goedkope optie, dan kun je kiezen voor de local bus. Deze vertrekt bijvoorbeeld vanuit Probolinggo (140 km verderop). Houd er wel rekening mee dat je rond de zeven uur onderweg bent.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.