De Kawah Ijen vulkaan op Java

De Kawah Ijen vulkaan op Java

Bijna op het uiterste puntje van Oost-Java ligt een vulkaanketen waar de avontuurlijke en actieve reiziger van droomt. Een van de meest interessante vulkanen om te bezoeken is ongetwijfeld Kawah Ijen. Met 2.250 meter hoogte is hij een kopje kleiner dan de omliggende reuzen Raung en Merapi, maar de berg biedt je een beklimming die de nodige conditie vereist.

Zonsopkomst

Het grootste deel van de bezoekers komt voor de zonsopkomst naar Ijen toe. In dat geval kun je het best rond middernacht arriveren in het basiskamp, waar je wordt gekoppeld aan een gids. Een gids kost 100.000 rupiah (minder dan €7), ongeacht de grootte van je groep. Voor 20.000 rupiah huur je een gasmasker, wat eenmaal in de krater geen overbodige luxe blijkt. De weg omhoog is een stevige klim van twee tot drie uur door het duister. De meeste groepen dalen wanneer zij eenmaal op de kraterrand zijn aangekomen af naar het meer, dat bekend staat als een van de zuurste meren ter wereld. De gids begeleidt je langs de kraterrand naar beneden. Onderweg kom je mannen tegen met manden zwavel op hun schouders. In deze actieve vulkaan delft men grote hoeveelheden zwavel, die de dragers naar het basiskamp tillen. Met een sigaret of fooi help je de mannen enigszins bij hun loodzware werk.


kawah ijen


Vergezichten

Een uur voor de zon opkomt kun je het best weer naar de kraterrand klimmen, om het azuurblauwe meer en de gasdampen te zien bij het eerste morgenlicht. De afdaling is verbluffend, met vergezichten over de Balizee, de stad Banyuwangi en omliggende vulkanen. Alles is gehuld in de mistdamp uit Ijen’s krater, wat de omgeving extra mystiek maakt. Op ieder moment van de dag is de beklimming mogelijk, maar in verband met de temperatuur is het verstandig vroeg in de morgen terug te zijn in het kamp.

Kawah Ijen bezoeken

In tegenstelling tot de bekende vulkaan Mount Bromo heeft zich rond Kawah Ijen nog geen toeristenindustrie gevormd. Om er te komen, zul je eigen initiatief moeten tonen. In Surabaya zijn hotels die package deals aanbieden, waarbij je verspreid over meerdere dagen en nachten zowel Bromo als Ijen bezoekt. Deze deals zijn echter prijzig, en de reis per busje is ver. Contact met locals of een verblijf in een guest house rond Ijen of Banyuwangi biedt uitkomst, want een jeep is nodig om de klim naar het kamp te trotseren. Reken op een bedrag van 500.000 rupiah (€33) per voertuig. De chauffeur blijft in de nacht dat je de klim maakt slapen in de auto, en staat ’s morgens weer klaar om je in het basiskamp op te pikken. Je kunt uiteraard je zwaarste bagage achterlaten in de auto. Als je op doorreis gaat naar Bali, kun je de chauffeur vragen je tegen een kleine meerprijs af te zetten bij de ferry terminal. Vanaf Kawah Ijen is dit ongeveer een uur rijden. Mocht je besluiten verder te reizen met de trein: station Karangasem ligt bijna aan de voet van Kawah Ijen. Bekijk ook onze pagina over treinreizen in Indonesië voor meer tips hierover.


Kawah Ijen


kawah ijen


Reisgids Indonesië