Alles over Bali Belly: oorzaken, symptomen en handige tips!

Alles over Bali Belly: oorzaken, symptomen en handige tips!

Bali Belly, het kan iedereen overkomen. Het is ook wel bekend als reizigersdiarree en een veelvoorkomend probleem dat bezoekers op het Indonesische eiland Bali treft door besmet voedsel of water. Ga je binnenkort naar Bali? Lees deze blog dan even door. We bespreken de oorzaken, symptomen en vooral: hoe je er vanaf komt. Zo ga jij straks met een gerust hart naar deze prachtige bestemming!

Wat is Bali Belly?

Bali, een van de meest geliefde toeristische bestemmingen in Indonesië, trekt jaarlijks wel miljoenen bezoekers. Het is een paradijs voor backpackers, overige toeristen en digital nomads. Hier kun je ultiem genieten van de prachtige natuur en een relaxte levensstijl. Helaas kan Bali Belly een snelle onderbreking zijn van een leuke ervaring op dit eiland.

Bali Belly is namelijk een maag-darminfectie veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten en dit wordt vaak overgedragen via besmet voedsel of water. Het kan leiden tot symptomen als buikpijn, diarree, misselijkheid en in sommige gevallen koorts en zelfs uitdroging.

Oorzaken van Bali Belly

De voornaamste oorzaak is het eten of drinken van besmet voedsel of water. Dit kan gebeuren door slechte hygiënische omstandigheden in restaurants, het drinken van niet-gefilterd kraanwater, of het eten van rauwe of onvoldoende gekookte voedingsmiddelen. Ook direct contact met geïnfecteerde personen of oppervlakken kan een risico vormen. Kortom: je kunt het snel krijgen als je niet goed op let waar je eet of je handen goed wast.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Preventie van Bali Belly

Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen – zeker als het om Bali Belly gaat. Hier zijn enkele tips:

  • Drink alleen gebotteld of gefilterd water en vermijd ijsklontjes tenzij je zeker weet dat ze van gebotteld water zijn gemaakt.
  • Eet voedsel dat goed gekookt en heet geserveerd wordt.
  • Was regelmatig je handen met zeep, vooral voor het eten.
  • Vermijd het eten van rauwe groenten en fruit die niet geschild kunnen worden.
  • Wees voorzichtig met zwemwater en probeer water niet in te slikken. Hetzelfde onder de douche; poets je tanden niet terwijl je staat te douchen.

Tips bij symptomen

Mocht je toch Bali Belly oplopen, no worries! Hier zijn enkele tips om de symptomen te verlichten en sneller te herstellen:

  • Blijf goed hydrateren door veel water, thee, of ORS (Oral Rehydration Solution) te drinken. Dit is sowieso samen met Norit tabletten handig om in te pakken.
  • Rust goed uit en geef je lichaam de tijd om te herstellen.
  • Blijf licht verteerbaar voedsel eten zoals rijst, bananen, en toast.
  • Denk aan een supplement van probiotica om je darmflora te ondersteunen. Dit kun je al preventief doen
  • Ga bij ernstige of aanhoudende symptomen altijd naar een arts.

Hoewel Bali Belly een vervelende onderbreking van je trip kan zijn, hoeft het niet je hele vakantie te bederven! Hygiëne is gewoon erg belangrijk, maar ook bewust kijken naar de plekken waar je eet en in hoeverre jouw voedsel goed gekookt is of een schil heeft moet je gewoon permanent in acht nemen. Kortom: een beetje je gezonde verstand gebruiken en dan moet het helemaal goed komen. Veel plezier op Bali!