Tirta Gangga: Het koninklijke waterpaleis van Bali

Tirta Gangga: Het koninklijke waterpaleis van Bali

Staat er een trip naar Bali op de planning bij jou? Dan mag je een bezoek aan de Tirta Gangga niet overslaan. Dit is een prachtig waterpaleis midden in het oosten van Bali. De perfecte plek om even af te koelen en in de Balinese cultuur te duiken. Wat is het en hoe kom je er? Lees vooral even verder. We delen namelijk alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Tirta Gangga.

Wat is Tirta Gangga?

Oké, eerst even wat achtergrondinfo. Tirta Gangga ligt in een dorpje genaamd Ababi in Karangasem op Bali, zo’n 75 km richting het oosten vanaf Denpasar. Dichtbij, op maar 8 km afstand, heb je Amlapura en het is ook een eitje om vanuit de duikspots Amed en Candidasa hier te komen. De plek zelf ligt lekker koel in de oostelijke hooglanden op een helling van Bali’s grootste berg: de Mount Agung. Het oosten is dan misschien niet zo bekend of hip als het westen van Bali, maar de uitzichten hier zijn bijzonder imposant.

Goed, Tirta Gangga: ‘Tirta Gangga’ betekent eigenlijk ‘water van de Ganges’, de heilige rivier in India. Voor de Balinese hindoes is dit een erg belangrijke plek. Het is een koninklijk waterpaleis dat is aangelegd door de laatste koning van Karangasem in 1948, nog niet eens zo heel lang geleden dus. De betekenis van het water zegt eigenlijk al iets over hoe heilig dit water wordt beschouwd. Het paleis heeft een mix van Balinese en Chinese architectuur en is echt een plaatje met alle vijvers, fonteinen en beeldhouwwerken.


Tirta Gangga


Tirta Gangga


Tirta Gangga


Waarom mag Tirta Gangga niet ontbreken op je reis?

Ten eerste, het is daar – net als op veel plekken op Bali – prachtig. Je kunt er rondwandelen over de stenen paden die over de vijvers lopen en de koi vissen voeren. Er zijn ook twee zwembaden waar je een duik in kunt nemen. Niet verkeerd als het lekker warm is op Bali! Vergeet je zwemkleding dus niet. Het uitzicht is bovendien ook weer wat anders dan de stranden en erg mooi met al dat water en groen.

Daarnaast is Tirta Gangga een hele fijne plek om een beetje van de Balinese cultuur op te snuiven. De plek staat vol met Balinese beelden die elk hun eigen verhaal en betekenis hebben. Soms kom je er zelfs lokale ceremonies tegen, wat je bezoek natuurlijk nog specialer maakt.

Hoe kom je er?

Tirta Gangga ligt dus in het oosten van Bali, een beetje weg van de meest toeristische plekken. Het makkelijkste is om een scooter te huren en er zelf naartoe te rijden. Hou je niet van rijden? Een auto met chauffeur is ook zo geregeld, en dan kun je onderweg nog lekker genieten van het uitzicht. Vanaf Ubud is het ongeveer een uurtje rijden, dus dat is prima te doen. Vanuit het rustigere Amed is het ongeveer driekwartier rijden met de scooter of auto.


Tirta Gangga


Tirta Gangga


Praktische tips voor je bezoek:

  • Tirta Gangga is elke dag open van 7.00 tot 18.00 uur. Ga het liefst vroeg in de ochtend, dan is het nog niet zo druk.
  • De toegang kost een paar euro entree per persoon. Daar krijg je veel voor terug: zwemmen in historische baden en rondlopen in een super mooie tuin.
  • In de ochtend heb je het mooiste licht voor foto’s en is het lekker rustig.
  • Neem zonnebrandcrème, een hoed of pet en natuurlijk je zwemkleding mee.

Tirta Gangga is de perfecte plek die je een stukje van Bali laat zien op het gebied van natuur, cultuur en ontspanning. Het is ook zeker een bezoek waard!