Amed

Amed

Aan de oostkant van de noordkust van Bali ligt Amed. De naam Amed wordt gebruikt om deze regio langs de kustlijn aan te duiden, waar zeven kleine dorpen in liggen. De zigzaggende kustlijn, heuvels en gebrek aan moderne gebouwen maken het een prachtige kust. Omdat het hier ook heerlijk rustig is kun je hier goed relaxen, zeker in vergelijking met andere drukke bestemmingen op Bali. De grootste trekpleister van Amed is het duiken en snorkelen, wat hier het beste is van het hele eiland. De stranden zijn mooi en rustig, maar helaas niet echt geschikt om op te liggen.

Duiken en snorkelen

Op meerdere plekken langs de kust kun je heel goed snorkelen. Huur ter plekke een snorkel en zwem het water in, je zult al snel ontzettend mooie vissen zien. Een goede spot hiervoor is Jemeluk. Veel toeristen die naar Amed gaan komen hier om te duiken. Veel duiktrips brengen je naar het iets noordelijk gelegen Tulamben. Hier kun je duiken bij een bijzonder scheepswrak, de USS Liberty. Dit Amerikaanse schip werd hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners gezonken. Er zijn meerdere duikspots rondom Amed waar je terechtkunt, maar dit scheepswrak is zeker wel het hoogtepunt.


Amed


Trekking

Er zijn een aantal vulkanen in de regio, waarop je mooie trekkings kunt maken. Dichtbij Amed ligt de Gunung Seraya, waar je een aantal relatief simpele, mooie wandelingen kunt maken. Wat verder gelegen liggen de bekendere vulkanen Gunung Agung en Gunung Batur. Vooral de laatstgenoemde vulkaan is een populaire bestemming, vanwege de schitterende zonsopkomst die je vanaf de top kunt zien.

In de omgeving

Zoals gezegd liggen er een aantal vulkanen in de buurt, die je vanuit Amed kunt bezoeken. Maar er is nog meer te beleven in de omgeving. Je kunt Amed daardoor prima als uitvalsbasis gebruiken en vanuit hier de bezienswaardigheden in deze kant ban Bali te bekijken. Sla dan Tirta Gangga (het Waterpaleis) zeker niet over. De heilige Besakih tempel is wat overschat, maar wel een bezoek waard als je hier bent en wat tijd over hebt.


Amed


Vervoer in Amed

Van openbaar vervoer is in Amed nauwelijks sprake. Om grote afstanden af te leggen kun je gebruik maken van taxi’s, die hier relatief makkelijk te vinden zijn. Tevens kun je hier bij de meeste accommodaties en bij andere lokale verhuurders een scooter huren. Wij raden zeker aan om een scooter te huren hier. Het verkeer is relatief rustig en de omgeving is schitterend. Als je liever geen scooter rijdt kun je ook een fiets huren.

Eten en drinken

Er zijn voornamelijk veel restaurants in de middenklasse te vinden, gericht op de – grote – doelgroep bezoekers van Amed met wat meer geld. Voor de backpackers zijn er gelukkig ook genoeg opties. Er zijn meerdere uitstekende warungs, waar voor je enkele euro’s een heerlijke maaltijd hebt. Al met al heb je een uitstekend aanbod van restaurants, zoals eigenlijk op heel Bali. In de avond valt hier minder te beleven. Er zijn enkele bars en restaurants waar je een drankje kunt doen, maar heel laat kun je het hier niet maken.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Amed:

Naam Type Aanbod Prijs
Warung Sabar Een van de ontzettend goede warungs in Amed
Galanga Heerlijke hapjes en zelfgemaakt ijs
Gusto Resto Als je liever westerse gerechten wilt is dit een goede keuze €€
Bukit Sagara Lekkere visgerechten en vriendelijke bediening €€

amed bali


Overnachten in Amed

In elke prijsklasse zijn genoeg accommodaties te vinden in deze regio. Ook voor backpackers op een beperkt budget is er genoeg keuze. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Ons oordeel
7/10

De sfeer in Amed is goed, het is hier authentieker dan op andere gedeeltes van Bali en het snordelen en duiken is er geweldig. Verder valt er niet veel te beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.