Amed

Amed

Aan de oostkant van de noordkust van Bali ligt Amed. De naam Amed wordt gebruikt om deze regio langs de kustlijn aan te duiden, waar zeven kleine dorpen in liggen. De zigzaggende kustlijn, heuvels en gebrek aan moderne gebouwen maken het een prachtige kust. Omdat het hier ook heerlijk rustig is kun je hier goed relaxen, zeker in vergelijking met andere drukke bestemmingen op Bali. De grootste trekpleister van Amed is het duiken en snorkelen, wat hier het beste is van het hele eiland. De stranden zijn mooi en rustig, maar helaas niet echt geschikt om op te liggen.

Wat te doen in Amed?

Je hebt Amed zelf snel gezien, binnen enkele dagen heb je de hoogtepunten wel ontdekt. Het is echter wel een leuke bestemming om het wat rustiger aan te doen en wat langer te blijven hangen.

Scooteren door de omgeving

De groene, bergachtige omgeving leent zich perfect om per scooter te verkennen. Rijd langs de kust, door de bergen of naast de rijstvelden en geniet van het uitzicht. De wegen zijn relatief goed en het is hier lang niet zo druk als het populaire Ubud of het toeristische Kuta. Een dagje rondrijden zonder veel plannen is al een leuke activiteit, maar je kunt Amed ook als uitvalsbasis gebruiken om met de scooter naar verschillende stranden en bezienswaardigheden te rijden.

Een van de tempels waar je heen kunt rijden is de Pura Penetaran Agung Lempuyang. Dit tempelcomplex ligt midden in de bergen en beschikt over een aantal fotogenieke tempels. Met name de ‘Gate of Heaven’ is een populaire fotospot. Voordat alle swings en andere Instagram hotspots verschenen was dit zonder twijfel de meest gefotografeerde locatie op Bali. Kijkend naar de rijen is dit het misschien nog altijd. Via een nummersysteem mag iedereen die een kaartje koopt een foto maken. Eerlijk, maar hierdoor lopen de rijen op tot langer dan 3 uur. Alleen als je voor openingstijd al bij het complex bent kun je deze rij vermijden. Deze poort en de bijbehorende Pura Lempuyang Luhur vormen het hoogtepunt hier. Je bereikt dit na enkele minuten lopen vanaf de entree bovenop de berg. Nadat je de Pura Lempuyang Luhur hebt gezien kun je eventueel een pittige wandeling omhoog maken naar meer tempels. De verste tempel

Niet ver rijden van de Pura Lempuyang ligt de Tirtagangga, het waterpaleis. In de mooi aangelegde tuin met vijvers, beelden waaruit water komt en fonteinen in de vorm van tempels. In de vijvers zwemmen vissen, wat het geheel nog fotogenieker maakt. Je kunt vissenvoer kopen, maar de vissen hebben dusdanig veel overgewicht van alle toeristen die dit doen dat ze wel even zonder jouw bijdrage kunnen. Tirtagangga is een leuke stop, maar niet onmisbaar tijdens je reis. In een halfuur heb je het wel gezien hier. Probeer er vroeg te zijn, want het kan behoorlijk druk worden.

De tempel Pura Besakih is met zo’n anderhalf uur rijden een stuk verder vanaf Amed. Als je in de mood bent om wat verder te rijden met de scooter is dit een leuke optie.


Pura Penetaran Agung Lempuyang

De fraaie Pura Lempuyang Luhur


Gate of Heaven op Bali

De ‘Gate of Heaven’, gelegen binnen het Pura Penetaran Agung Lempuyang tempelcomplex


Tirtagangga

De Tirtagangga, ook wel het waterpaleis


Duiken en snorkelen rondom Amed

Op meerdere plekken langs de kust kun je heel goed snorkelen. Huur ter plekke een snorkel en zwem het water in, je zult al snel ontzettend mooie vissen zien. Een goede spot hiervoor is Jemeluk. Veel toeristen die naar Amed gaan komen hier om te duiken. Veel duiktrips brengen je naar het iets noordelijk gelegen Tulamben. Hier kun je duiken bij een bijzonder scheepswrak, de USS Liberty. Dit Amerikaanse schip werd hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners gezonken. Er zijn meerdere duikspots rondom Amed waar je terechtkunt, maar dit scheepswrak is zeker wel het hoogtepunt.

Trekking

Er zijn een aantal vulkanen in de regio, waarop je mooie trekkings kunt maken. Dichtbij Amed ligt de Gunung Seraya, waar je een aantal relatief simpele, mooie wandelingen kunt maken. Wat verder gelegen liggen de bekendere vulkanen Gunung Agung en Gunung Batur. Vooral de laatstgenoemde vulkaan is een populaire bestemming, vanwege de schitterende zonsopkomst die je vanaf de top kunt zien.

Relaxen op de stranden rondom Amed

Toegegeven, de stranden rondom Amed zijn niet zo mooi als aan de Balinese zuidkust. Toch kun je prima een dagje vertoeven op een van de stranden in deze omgeving. Vulkaanuitbarstingen hebben ervoor gezorgd dat de stranden hier niet parelwit, maar vulkanisch zwart zijn. De kleine steentjes liggen ook wat minder prettig dan het fijne zand wat je bijvoorbeeld rondom Uluwatu vindt. Maar als je een ligbedje huurt is dit probleem ook verholpen en kun je hier prima bijkomen. Lipah Beach is makkelijk bereikbaar vanuit Amed en is een leuk strand om wat te zwemmen en zonnen.

Op een uurtje rijden van Amed ligt het mooiere Virgin Beach. Dit witte zandstrand is een aanrader als je een hele dag op het strand wilt doorbrengen.


Lipah Beach

Lipah Beach, het leukste strand in de directe omgeving van Amed


Vervoer in Amed

Van openbaar vervoer is in Amed nauwelijks sprake. De makkelijkste – en leukste – manier om je hier te verplaatsen is per scooter. Deze kun je bij de meeste accommodaties en anders een andere lokale aanbieder huren. Wij raden zeker aan om een scooter te huren hier. Het verkeer is relatief rustig en de omgeving is schitterend. Als je liever geen scooter rijdt kun je ook een fiets huren, maar de afstanden zijn dan wel behoorlijk pittig.

Om grote afstanden af te leggen kun je een taxi nemen. Gebruik dan de app Grab, waarmee je makkelijk en voordeliger een taxi regelt. Er rijden niet zoveel Grabs als in de drukkere regio’s van Bali, maar je kunt meestal wel een taxi vinden.

Eten en drinken

Als je net in Amed aankomt verwacht je waarschijnlijk niet dat er veel leuke restaurants te vinden zijn. Toch zijn die er gelukkig wel. De laatste jaren zijn er, net als elders op het eiland, veel hippe restaurants bijgekomen. Daarnaast zijn er ook meerdere goede warungs te vinden in de omgeving, waar voor je enkele euro’s een heerlijke maaltijd hebt. Al met al heb je een uitstekend aanbod van restaurants, zoals eigenlijk op heel Bali. In de avond valt hier minder te beleven. Er zijn enkele bars en restaurants waar je een drankje kunt doen, maar heel laat kun je het hier niet maken.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Amed:

Naam Type Aanbod Prijs
Warung Sabar Een van de ontzettend goede warungs in Amed
Galanga Heerlijke hapjes en zelfgemaakt ijs
Gusto Resto Als je liever westerse gerechten wilt is dit een goede keuze €€
Bukit Sagara Lekkere visgerechten en vriendelijke bediening €€

Amed

De heuvelachtige, groene omgeving maakt de kustlijn nog fotogenieker


Overnachten in Amed

In elke prijsklasse zijn genoeg accommodaties te vinden in deze regio. Ook voor backpackers op een beperkt budget is er genoeg keuze. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Ons oordeel
7/10

De sfeer in Amed is goed, het is hier authentieker dan op andere gedeeltes van Bali en het snordelen en duiken is er geweldig. Verder valt er niet veel te beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.