Beklim de Gunung Batur op Bali

Beklim de Gunung Batur op Bali

De Batur vulkaan is de bekendste vulkaan op Bali en het beklimmen ervan is erg populair onder reizigers. Om de top te bereiken hoef je niet ontzettend sportief te zijn, waardoor de vulkaan voor iedereen toegankelijk is. Het beklimmen van de vulkaan kan een leuke en uitdagende afwisseling zijn na een paar stranddagen. De vulkaan is 1.717 meter hoog en ligt in het noordoosten van Bali. De vulkaan is nog altijd actief, de laatste uitbarsting was in 2000. Regelmatig zijn er nog aswolken te zien. Bergen worden door de Balinese bevolking gezien als woonplaats van de Goden. Op Bali zijn bergen dus heilig, zo ook deze vulkaan.

Voorbereiding

Als je de Gunung Batur – ‘gunung’ betekent vulkaan in het Indonesisch – wilt beklimmen kun je op veel plekken een tour boeken. De tocht wordt aangeboden bij bureautjes op straat of in hostels. De tocht kan vanuit verschillende plaatsjes worden gestart; Toya Bungkah, Songan en Kedisan. Wanneer je in een andere plaats verblijft bieden de tour operators ook vervoer aan. Je wordt dan ‘s ochtends heel vroeg (rond 02:00 uur) opgehaald. Onderweg heb je de mogelijkheid om te ontbijten bij een koffieplantage. Hier kun je verschillende soorten koffie en thee proeven.

Ook raden wij aan om tijdens de voorbereiding rekening te houden met de weersomstandigheden. Op de top van de vulkaan kan het behoorlijk fris worden, dus een lange broek en vest zijn zeker geen overbodige luxe.


Gunung Batur


Gunung Batur


De tocht

Eenmaal aangekomen bij de startplaats ontmoet je de gids die je vulkaan op begeleidt. Je start de tocht in het donker, waardoor het soms goed opletten is voor losliggende stenen. Een zaklamp kan zeker van pas komen. Het is aan te raden om vroeg te beginnen zodat je op tijd bent om de zonsopgang te kunnen zien. De tocht naar boven duurt ongeveer twee uren, een behoorlijke workout dus! Eenmaal aangekomen op de uitzichtplaats ben je de pijn in je benen al snel vergeten. Vanaf hier heb je een perfect uitzicht op het meer Danau Batur en de zonsopgang, een prachtig plaatje. Op het uitzichtpunt zul je veel andere toeristen treffen die de tocht ook hebben gemaakt. Daarnaast lopen hier ook tientallen aapjes rond, wat de ervaring nog specialer maakt. Tijdens de zonsopgang kun je genieten van een ontbijt, wat bestaat uit thee en brood met banaan. Ook is het mogelijk om zelf een eitje te koken in de hete stoom van de kraterrand. Voor de fanatiekelingen is er nog de mogelijkheid om na de zonsopgang naar de top van de vulkaan te klimmen. Het uitzichtpunt bevindt zich net iets lager. Vanaf de top kun je in de krater van de vulkaan kijken.

De terugweg is een stuk gemakkelijker, je loopt dan naar beneden en het is inmiddels helemaal licht, waardoor je beter ziet waar je loopt. Als je liever niet zo vroeg opstaat kan je ook op een ander tijdstip de Gunung Batur beklimmen. Echter mis je dan wel het hoogtepunt, de prachtige zonsopkomst.

Tour boeken

Via je accommodatie of een lokaal reisbureau kun je een tour een boeken. Wij raden echter aan om het online te regelen. Dit geeft je zekerheid dat je op jouw gewenste datum mee kunt, maar met name omdat je zo kunt kiezen uit de beste aanbieders. Op Bookatrekking.com worden de aanbieders beoordeeld en vergeleken en kun je gemakkelijk een trekking naar de Gunung Batur boeken.


Batur


Reisgids Indonesië