Backpacken Jordanië

Backpacken Jordanië

Gelegen aan de Oostbank plateau van de Jordaan rivier vinden we Jordanië. Vanwege de ligging is het een land dat vaak verkeerd begrepen wordt maar in een regio dat bekend staat om vele conflicten en oorlogen biedt dit Arabische Koninkrijk een veilige haven voor bezoekers die de eeuwenoude geschiedenis van ruïnes en archeologische gebieden willen ontdekken. Het land van verloren steden en legendarische avonturen. Een land dat zo veel populairder zou moeten zijn dan het eigenlijk is. Neem de tijd om dit onontdekte land te verkennen en je realiseert je al gauw dat je nieuwsgierigheid beloond zal worden met exotische ervaringen en een warm welkom.

Leuke locaties Jordanië

Over Jordanië

Jordanië heeft een eeuwenoude historische traditie van ongekende gastvrijheid. Jarenlang arriveerden Nabateaanse handelaren, Romeinse legionairs, ijverige Kruisvaarders en islamitische legers met kamelenkaravaan via de Koninklijke weg in Jordanië om handel te drijven. Een grote reden hiervoor was de eeuwige gastvrijheid en de vreedzame welkom waarmee de gasten werden ontvangen. Deze traditie zet zich vandaag de dag nog voort. Bij aankomst in het land zal jij je direct thuis voelen. Je kunt altijd rekenen op hulp en uitnodigingen van de lokale bevolking. Een ervaring die bijdraagt aan het genot van je reis. Dit gevoel ervaar je in het hele land, maar met name in Madaba is de bevolking erg gastvrij. Dit mozaïekstadje is sowieso een leuke tussenstop.


Jordanië


Backpacken Jordanië


Bestemmingen

De hoofdstad Amman is een logisch startpunt van je reis. Het is een leuke introductie tot Jordanië. Er zijn een aantal bezienswaardigheden gelegen in de stad en je kunt vanuit de hoofdstad ook een aantal uitstappen maken naar hoogtepunten in de omgeving, zo kun je een dagtrip maken naar Jerash. Een niet te missen activiteit in Jordanië is het drijven op de Dode Zee. Het is het laagste meer ter wereld en dankzij de enorme hoeveelheid zout in het water blijf je hierop drijven als je het water in gaat. Het is een totaal andere ervaring dan andere zeeën waarin je hebt gezwommen en is juist daarom zo leuk om mee te maken. Naast de Dode Zee grenst Jordanië ook aan de Rode Zee, in het uiterste zuidwesten van het land. In tegenstelling tot de Dode Zee zie je in dit heldere water een prachtige onderwaterwereld. Vanuit de badplaats Aqaba kun je hier mooie duik- en snorkeltrips maken.

Bezienswaardigheden

Het hoogtepunt van Jordanië is uiteraard een bezoek aan Petra. Deze oude archeologische trekpleister is niet zomaar een wonder. Het is verkozen tot een van de officiële zeven wereldwonderen. Bij aankomst in deze eeuwenoude mysterieuze Nabateaanse stad merk je al gauw waarom. Verborgen in de Jordaanse woestijn is Petra eeuwenlang een goed bewaard geheim geweest die alleen bij de bedoeïenen bekend was. De weg naar dit bucket list item is al een avontuur op zich. Petra staat bekend om de fotogenieke schatkamer ,maar er is hier veel meer te beleven. Zo kun je oude koninklijke graftombes bezoeken en de 800 treden oplopen naar de Monastery. Andere niet te missen bezienswaardigheden in Jordanië zijn de Citadel in Amman, het Karak kasteel en de noordelijke stad Jerash.

Route door Jordanië

Eten

Het eten in Jordanië is lekker, betaalbaar en divers. Hummus is bijzonder populair hier, met name in combinatie met het typische Midden-Oosterse plat brood. Ook falafel wordt veel gegeten. Als je vlees wilt eten kun je bijvoorbeeld kebab of shoarma eten. Heb je meer zin in wat zoets? Probeer dan het overheerlijke baklava.

Geld, kosten en budget

Je betaalt in Jordanië met de dinar. Er zijn genoeg pinautomaten te vinden in het land, maar je Nederlandse pinpas werkt niet bij elke bank. We raden aan om voldoende geld op te nemen als je een bank hebt gevonden waar je terechtkunt. In bestemmingen als Wadi Rum is pinnen sowieso niet mogelijk. De kosten liggen wat hoger dan in de meeste Aziatische landen, maar duur is het ook niet. Met name de kosten voor accommodaties zijn relatief hoog. In de onderstaande tabel geven we een indicatie voor je budget per dag als je door Jordanië reist. Op onze pagina over geldzaken in Jordanië lichten we dit onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 13 € 18 € 27
Vervoer € 8 € 11 € 16
Eten en drinken € 10 € 13 € 17
Activiteiten € 9 € 16 € 25
Totaal € 40 € 58 € 85

Praktische zaken

Je hebt een visum nodig om Jordanië binnen te komen. Hier hoef je van tevoren echter niks voor te regelen. Bij aankomst krijg je voor 40JD een visum van dertig dagen. Als je een Jordan Pass aanschaft zijn de kosten voor het visum inbegrepen. Dit is sowieso een aanrader, omdat ook de kosten van een bezoek aan Petra, Wadi Rum, het citadel in Amman en andere hoogtepunten in Jordanië inbegrepen zijn. De beste reistijd om het land te bezoeken is de lente en de herfst. Regen valt er sowieso nauwelijks, maar in deze maanden is het qua temperatuur het lekkerst. Het openbaar vervoer in Jordanië is zeer matig. Er rijden enkele bussen, maar veel reizigers maken gebruik van taxi’s of huren zelf een auto om zich door het land te verplaatsen.


JordaniëUitgelicht: het nomadenleven in Jordanië

Diep verstopt in de afgelegen woestijn van zuidelijk Jordanië, grenzend aan Saudi-Arabië, vinden we Wadi Rum. Een adembenemend mooi natuurverschijnsel dat haar naam als de Grand Canyon van het Midden-Oosten waar maakt. Het ruige woestijngebied beslaat maar liefst 720 km2 en bestaat uit verschillende geografische meesterwerken van moeder natuur. Van smalle kloven tot massale grotten en rotsachtige kliffen.

Wadi Rum is door de eeuwen heen de thuisbasis geweest voor de verschillende stammen die de Jordaanse woestijn bewonen ondanks de verzengende hitte overdag en de koude winden van de nacht. Het is een moeilijk bestaan maar de ware nomaden zouden het niet anders willen. Zij zijn zeer trots op hun traditionele bedoeïenen bestaan en delen dit graag met voorbij reizende bezoekers. Ga jij backpacken in Jordanië? Mis dan de kans niet om een nacht in een bedoeïenenkamp door te brengen en het echte nomadenleven te beleven. Zo overnacht je in de traditionele tenten, geniet je van een traditionele bedoeïene maaltijd en beleef je de wereldberoemde nomaden gastvrijheid terwijl je de avond bij een kampvuur afsluit onder de heldere Melkweg.

Ons oordeel
8/10

Jordanië is een geweldige bestemming voor een reis van 10-14 dagen. In het wereldwonder Petra heeft het een van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld. Daarnaast heeft met Wadi Rum, de Dode Zee en andere interessante bestemmingen nog veel meer te bieden. Ook de vriendelijke bevolking is een groot pluspunt.

Nieuwste blogartikelen Jordanië