Backpacken Jordanië

Backpacken Jordanië

Gelegen aan de Oostbank plateau van de Jordaan rivier vinden we Jordanië. Vanwege de ligging is het een land dat vaak verkeerd begrepen wordt maar in een regio dat bekend staat om vele conflicten en oorlogen biedt dit Arabische Koninkrijk een veilige haven voor bezoekers die de eeuwenoude geschiedenis van ruïnes en archeologische gebieden willen ontdekken. Het land van verloren steden en legendarische avonturen. Een land dat zo veel populairder zou moeten zijn dan het eigenlijk is. Neem de tijd om dit onontdekte land te verkennen en je realiseert je al gauw dat je nieuwsgierigheid beloond zal worden met exotische ervaringen en een warm welkom.

Leuke locaties Jordanië

Historische gastvrijheid

Jordanië heeft een eeuwenoude historische traditie van ongekende gastvrijheid. Jarenlang arriveerden Nabateaanse handelaren, Romeinse legionairs, ijverige Kruisvaarders en islamitische legers met kamelenkaravaan via de Koninklijke weg in Jordanië om handel te drijven. Een grote reden hiervoor was de eeuwige gastvrijheid en de vreedzame welkom waarmee de gasten werden ontvangen. Deze traditie zet zich vandaag de dag nog voort. Bij aankomst in Jordanië zal jij je direct thuis voelen. Je kunt altijd rekenen op hulp en uitnodigingen van de lokale bevolking. Een ervaring die bijdraagt aan het genot van je reis. Dit gevoel ervaar je in heel Jordanië, maar met name in Madaba is de bevolking erg gastvrij. Dit mozaïekstadje is sowieso een leuke tussenstop.

Het nomadenleven in Wadi Rum

Diep verstopt in de afgelegen woestijn van zuidelijk Jordanië, grenzend aan Saudi-Arabië, vinden we Wadi Rum. Een adembenemend mooi natuurverschijnsel dat haar naam als de Grand Canyon van het Midden-Oosten waar maakt. Het ruige woestijngebied beslaat maar liefst 720 km2 en bestaat uit verschillende geografische meesterwerken van moeder natuur. Van smalle kloven tot massale grotten en rotsachtige kliffen.

Wadi Rum is door de eeuwen heen de thuisbasis geweest voor de verschillende stammen die de Jordaanse woestijn bewonen ondanks de verzengende hitte overdag en de koude winden van de nacht. Het is een moeilijk bestaan maar de ware nomaden zouden het niet anders willen. Zij zijn zeer trots op hun traditionele bedoeïenen bestaan en delen dit graag met voorbij reizende bezoekers. Ga jij backpacken in Jordanië? Mis dan de kans niet om een nacht in een bedoeïenenkamp door te brengen en het echte nomadenleven te beleven. Zo overnacht je in de traditionele tenten, geniet je van een traditionele bedoeïene maaltijd en beleef je de wereldberoemde nomaden gastvrijheid terwijl je de avond bij een kampvuur afsluit onder de heldere Melkweg.

Petra

Deze oude archeologische trekpleister is niet zomaar een wonder. Het is verkozen tot een van de officiële zeven wereldwonderen. Bij aankomst in deze eeuwenoude mysterieuze Nabateaanse stad merk je al gauw waarom. Verborgen in de Jordaanse woestijn is Petra eeuwenlang een goed bewaard geheim geweest die alleen bij de bedoeïenen bekend was. De weg naar dit bucket list item is al een avontuur op zich. Zo wandel je door een lang natuurschoon ravijn om bij de oude ruïnes aan te komen. Petra staat dan wel bekend om de fotogenieke schatkamer maar er is hier veel meer te beleven. Zo kun je oude koninklijke graftombes bezoeken en de 800 treden oplopen naar de Monastery.

Dode Zee

Een niet te missen activiteit in Jordanië is het drijven op de Dode Zee. Het is het laagste meer ter wereld en dankzij de enorme hoeveelheid zout in het water blijf je hierop drijven als je het water in gaat. Het is een totaal andere ervaring dan andere zeeën waarin je hebt gezwommen en is juist daarom zo leuk om mee te maken.

Route door Jordanië

Rode Zee

Naast de Dode Zee grenst Jordanië ook aan de Rode Zee, in het uiterste zuidwesten van het land. In tegenstelling tot de Dode Zee zie je in dit heldere water een prachtige onderwaterwereld. Vanuit de badplaats Aqaba kun je hier mooie duik- en snorkeltrips maken.

Ons oordeel
8/10

Jordanië is een geweldige bestemming voor een reis van 10-14 dagen. In het wereldwonder Petra heeft het een van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld. Daarnaast heeft met Wadi Rum, de Dode Zee en andere interessante bestemmingen nog veel meer te bieden. Ook de vriendelijke bevolking is een groot pluspunt.

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen Jordanië