De Wadi’s van Jordanië

De Wadi’s van Jordanië

De Wadi’s van Jordanië trekken jaarlijks vele avontuurlijke bezoekers van over de hele wereld. Maar wat is een Wadi nu? Wadi is de traditioneel Arabische benaming van een dal/vallei. Een langgerekte laagte, inzinking of verdieping in het landschap. De Jordanese Wadi’s zijn een ware speelplaats voor de echte avonturier. Dit is waar je woestijnen en valleien verkent via een echte Bedouine gids, waar je ’s nachts een van ’s werelds meest heldere sterrenhemel kunt zien, waar je kunt spelen op de zandduinen en waar je in een waar traditioneel nomadenkamp overnacht.Wadi Rum

De populairste ‘Wadi’ is Wadi Rum. Bezoekers hier verkennen het gebied per kameel en/of per jeep, dwars door de dramatische rotsformaties en het unieke rode zand. Het is er bloedheet in de zomer en ijskoud in de winter.

De meeste bezoekers komen hier met een halve of volle dagtour vanaf Aqaba en Petra maar als je een paar centen te besteden hebt is het de overweging waard één of twee nachten in de woestijn te verblijven in een van de vele nomadenkampen. Een unieke manier om even het moderne Westen achter je te laten en helemaal ‘back to basic’ te gaan in een onaangeraakt en geïsoleerd gebied zonder infrastructuur. Overdag verken je de bezienswaardigheden en activiteiten van Wadi rum (o.a. de rode zandduinen, de zeven pilaren der wijsheid, Lawrence of Arabia’s huis) en s’ avonds breng je de nacht door in een traditionele Bedouin tent.

Je kunt ook kiezen voor ‘bivouac kamperen’, oftewel, slapen onder de sterren. Mocht je in een nomadenkamp slapen, dan kun je de Bedouinen vragen naar de mogelijkheden om buiten de tent, onder de sterrenhemel, te slapen. De originele ervaring maakt echter gebruik van grotten waar je in (of net buiten) slaapt.Wadi Mujib

De Wadi die de trots van Jordanië belichaamt. Wadi Mujib wordt met trots de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd en is bovendien de voormalige Arnon Vallei waar Mozes zijn historische wandeltocht heeft gemaakt.

Ten Zuiden van de vallei ligt het Mujib Biosphere Reserve op een laagte van 410 meter onder zeeniveau. Dit maakt het de laagst liggende reserve ter wereld. Het is een ruig gebied waar de spectaculaire bergen via indrukwekkende riviervalleien overgaan in de kust van de Dode Zee.

Opwindende avonturen wachten je op in Wadi Mujib. Zo kun je hier tussen sensationele kliffen hiken, zwemmen, abseilen, glijden, canyonen en nog veel meer!Wadi Ghuweir

Wadi Rum en Wadi Mujib hebben door de jaren heen hun weg gemaakt naar roem en faam maar Wadi Ghuweir is hierin achtergebleven en is dus nog redelijk onbekend bij de reizigers. Dit maakt het een des te ruwere diamant om als reiziger te ontdekken.

De Wadi biedt de meest adembenemende trekking van Jordanië; de Wadi Ghuweir trekking naar Feynan. Dit is een drie kilometer lange schacht waar water doorheen vloeit. Het is een geweldige maar zeer uitdagende route die je door een tropisch gebladerde vallei brengt en je het gevoel geeft je in een verloren wereld te bevinden.

De Wadi’s van Jordanië zijn een relatief onontdekt fenomeen In Azië waar alleen de echte avonturiers van af weten. De populariteit neemt echter toe dus boek je ticket, reis naar Jordanië en doe je naam als echte avonturier eer aan.