Petra

Petra

Petra; de eeuwenoude mysterieuze Nabateaanse stad, verborgen in de woestijn van Jordanië. Het is niet alleen een uniek architectonisch en archeologisch kunstwerk in een land dat bekend staat hier veel van te hebben, het is een waar wereldwonder. Eeuwenlang hebben Bedouine nomaden het wereldwonder geheim weten te houden in de diepte van de woestijn maar tegenwoordig trekt dit spektakel bezoekers van over de hele wereld die hier via lange ravijnen naartoe trekken om Petra van hun bucket list te kunnen schrappen.

Geschiedenis

Tijdens de zesde eeuw v.C. was Petra de indrukwekkende hoofdstad van het Nabateaanse koninkrijk maar 500 jaar later slokte het Romeinse rijk de stad op en ontwikkelden zij de stad tot een belangrijk handelscentrum. Deze groei zette zich voort tot een verwoestende aardbeving in 663 vele gebouwen en belangrijke waterconstructies verwoeste. Vervolgens is na Saladin’s verovering van het Midden-Oosten in 1189 Petra verlaten achtergelaten en vrijwel vergeten.

Eeuwenlang leefden hier vervolgens alleen nog Bedouine nomaden die als enigen van Petra afwisten. De ruïnes bleven een verborgen geheim tot een Zwitserse ontdekkingsreiziger de door Bedouinen bezette stad in 1812 infiltreerde en internationale roem gaf. De eerste opgravingen vonden echter pas in 1929 plaats en sindsdien trekt Petra reizigers van over de hele wereld. In 2007 is het archeologische mirakel benoemd tot een van de zeven wereldwonderen.


Petra


Petra Jordanie


Wadi Musa

Het stadje Wadi Musa is de toegangspoort tot Petra. Hier arriveer je met de bus of taxi, overnacht je en zijn de restaurants te vinden. Naast deze restaurants en een paar bars valt er niets te beleven. Als je de hele dag door Petra hebt gelopen ben je ongetwijfeld gesloopt bij terugkomst in het hotel. Als je er voor kiest om de hele avond in je hotel te blijven mis je dus niks bijzonders aan Wadi Musa.

Te zien in Petra

Er is zoveel te zien in Petra dat je aan een enkele dag eigenlijk niet genoeg hebt. Dit komt mede omdat de afstanden groot zijn. Om bij de hoogtepunten te komen loop je vanaf de kaartverkoop eerst door de Siq. Dit is een 2 kilometer lange ongewone en kleurrijke zandsteen ravijn die de ingang naar Petra vormt. Alhoewel deze wandeling zelf al een hoogtepunt op zich is. De bijzondere kleuren maken dit een fotogeniek fenomeen. Aan het einde van de wandeling door de Siq wordt je beloond met een kijk op The Treasury. Dit is de wereldberoemde schatkamer die in de rotsen is gekerfd. Het is de bekendste bezienswaardigheid in Petra. Nadat je hier de nodige foto’s hebt genomen kun je eventueel naar boven klimmen voor een hoger gelegen uitzicht. Volg hiervoor niet de lokale gidsen die geld willen, maar loop zelf de route bij de Koninklijke graftombes omhoog. Dit scheelt je weet wat geld en zo zie je gelijk deze tombes.

Een andere must see in Petra is de Monastry. Het is een flinke wandeling. Vanaf de Treasury ben je wel anderhalf uur onderweg. Je moet namelijk 800 traptreden beklimmen en nog een stuk wandelen. Maar het is het absoluut waard. De Monastry is nog breder en groter als de Treasury en het is hier minder druk.

Andere bezienswaardigheden zijn het oude Romeinse theater, dat nog steeds voor speciale gelegenheden wordt gebruikt. Ook de Byzantine kerk is de moeite waard. Als je nog kracht over hebt is de High Place of Sacrifice een geweldige wandeling. Ook dit is flink klimmen, maar vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.


Petra


Kosten

Een bezoek aan Petra is niet goedkoop. De entree kost je namelijk 50JD (zo’n 60 euro op het moment van schrijven) voor 1 dag, 55JD voor 2 dagen en 60JD voor 3 dagen. Kaartjes kun je gewoon ter plekke kopen. Neem wel je paspoort mee, dit heb je nodig om een kaartje te kopen. Een bezoek aan Petra is gelukkig ook inbegrepen in de Jordan Pass. Als je een Jordan Pass aanschaft voor je vertrek – en we raden zeker aan dit te doen – ben je relatief veel minder geld kwijt aan Petra.

Petra By Night

Elke maandag-, woensdag- en donderdagavond vindt Petra By Night plaats. Je hebt dan de kans om The Treasury in de donkere avond in de woestijn te zien. Neem hier plaats op een matje, terwijl de omgeving verlicht wordt met vele kaarsjes. Er worden plastic bekertjes met thee uitgedeeld en er is een muziekoptreden. Dit klinkt allemaal best leuk, maar wij vonden het een tegenvallende ervaring. The Treasury zelf wordt nauwelijks verlicht, waardoor je het niet goed ziet. Een mooie foto maken is, tenzij je een professionele fotograaf bent, bijna niet te doen. We geloven absoluut dat dit ooit een geweldige ervaring was, maar door de toegenomen drukte is het inmiddels een echte tourist trap. Je moet er namelijk ook flink voor bijbetalen. Je moet een apart ticket van 17JD aanschaffen. Dit is ook niet inbegrepen in de Jordan Pass.


Petra


Petra met een klein budget

Het bezoeken van dit wonderschone wereldwonder gaat helaas niet gepaard met het meest budgetvriendelijke prijskaartje. Wil je Petra bezoeken met een klein budget? Dan kun je bepaalde delen zien zonder een ticket. Ten zuiden van Wadi Musa bevindt zich een snelweg met een route die je naar de top van de berg brengt die tegenover de schatkamer staat. Zo geniet je, zonder te betalen, van een goed uitzicht op Al Khazneh. Vanaf hier kun je zelfs verder Petra inlopen, tot aan de hoge offerplaats.

Vervoer in Petra

Als je voorbij de toeristische ingang bent waar je kaartjes kunt kopen wordt je opgewacht door enthousiaste chauffeurs van paard en wagens. Zij willen je naar de daadwerkelijke ingang van Petra brengen, want de wandeling door de Sig naar de ingang van Petra is zo’n 2 kilometer lang. De chauffeurs beweren dat de rit gratis is, maar als je instemt wordt eigenlijk wel verwacht dat je een flinke fooi betaalt. We raden aan om de wandeling lekker zelf af te leggen. Het is juist een hele leuke wandeling om af te leggen. Binnen Petra kun je een ritje per ezel of kameel maken. Als je zelf goed ter been bent raden we aan om vooral te lopen. De ezels worden niet altijd even goed behandeld hier en je bent niet of nauwelijks sneller dan als je zelf loopt.Petra


Eten en drinken

Wadi Musa is een toeristisch dorp, met de nodige restaurants. Veel van deze restaurants zijn matig te noemen. Ze halen maar al te graag de toeristen binnen, zonder veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van het eten. Gelukkig zijn er ook een aantal goede opties. Ook zijn er enkele bars te vinden. Als je een biertje wilt drinken kan dat hier, maar je betaalt er wel een flinke prijs voor.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Wadi Musa:

Naam Eten Aanbod Prijs
Al-Wadi Restaurant Een populair restaurant met lekker Midden-Oosters eten €€
Beit Al-Barakah Restaurant Betaalbaar en lekker Jordanees eten
Reem Beladi Restaurant Lekkere bbq-gerechten en andere lokale gerechten €€

Overnachten rondom Petra

De meeste accommodaties zijn te vinden in Wadi Musa, wat door de meeste reizigers als uitvalsbasis voor Petra wordt gebruikt. In dit dorp vind je enkele hostels. Daarnaast zijn er genoeg middenklasse hotels te vinden. Je bent wat meer geld kwijt dan elders in Jordanië, maar met wat goed zoeken kun je voor redelijke prijzen toch een prima kamer krijgen.

Petra in je route door Jordanië

Hoe kom ik er?

De Jordaanse JETT bussen vertrekken brengen je vanaf het Abdali station in Amman binnen 4,5 uur naar de entree van Petra, en dat voor slechts JOD10. De bus vertrekt echter maar een keer per dag en ook nog eens heel vroeg in de ochtend.

Als de busreis niet in je schema past is een taxi of een Uber een betere optie. Reken op 60JD tot 75JD voor een taxi vanuit Amman. Probeer medereizigers te zoeken om de kosten te delen. Als je vanuit de Dode Zee of Madaba komt kun je 10JD tot 20JD van deze prijs afhalen.

Ons oordeel
9/10

Petra is echt prachtig. Het behoort zonder twijfel tot de meest bijzondere en mooiste bestemmingen in heel Azië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.