Vervoer Jordanië

Vervoer Jordanië

Backpacken in Jordanië bestaat voor een groot deel uit road-trippen door woestijnen en langs ravijnen. De relatief goede verkeersomstandigheden, het gemak van het openbaar vervoer en het middelmatige formaat van het land maken het een makkelijke bestemming om te bereizen.

Auto

Normaal gesproken raden wij niet zo gauw aan een auto te huren in Azië. Als het om Jordanië gaat is het echter een ander verhaal. De vrijheid en flexibiliteit is de investering meer dan waard. Kijkend naar de regio zijn de verkeersomstandigheden in Jordanië relatief goed. De infrastructuur is acceptabel en borden worden zowel in het Arabisch als in het Engels weergeven. Bovendien kun je altijd andere reizigers meenemen on the road om huur- en benzinekosten te splitten.

Vermijd echter wel het rijden in het donker. Je kunt namelijk urenlang door donkere gebieden rijden met tegemoetkomend verkeer dat geen verlichting (of juist mistlampen) gebruikt. Daarnaast raden wij aan je auto vóór vertrek te huren. Houdt er rekening mee dat men in Jordanië aan de rechterkant van de weg rijdt.

Vervoer Jordanië


Taxi

In Jordanië zal het je al gauw opvallen dat taxi’s in overvloed aanwezig zijn en dat ritjes goedkoop zijn. Zo kost een ritje van 20 tot 30 minuten binnen de stad je minder dan vijf euro. Naast de gewone taxi’s kun je in een aantal regio’s van Jordanië ook voor Uber kiezen. Met deze app ben je nog goedkoper uit dan de normale taxi. Bovendien werkt dit ook makkelijk bij het aanduiden van je bestemming. Je kunt in onder meer Amman, Jerash, Madaba en rondom de Dode Zee gebruik maken van Uber.

Er zijn ook privéchauffeurs die je kunt huren voor één (of meerdere) dag(en). Zo kun je kriskras het land door aan de hand van je eigen samengestelde route. Dit kost uiteraard wel meer dan het openbaar vervoer maar omgerekend zijn de taxikosten goed betaalbaar en kun je genieten van je flexibiliteit en vrijheid zonder dat je zelf hoeft te rijden.

Vervoer Jordanië


Bus

Amman en Irbid, de twee grootste steden van Jordanië, hebben beide een goedkoop en efficiënt lokaal busnetwerk dat je door de gehele stad van A naar B brengt. De busstations en -haltes zijn ongeregeld en chaotisch maar je wacht hier nooit lang voordat een bus je oppikt of een local je komt helpen.

De grote toeristenbussen bieden snelle en betrouwbare service en zijn bovendien voorzien van airconditioning. JETT is de nationale busmaatschappij van het land en brengt je naar de populaire trekpleisters. De tijdsschema’s zijn betrouwbaar en de bussen gaan simpelweg van de ene naar de andere stad zonder meerdere stops te maken.

Lokale minibusjes zijn de meest gebruikelijke vorm van openbaar vervoer in Jordanië. Deze busjes kennen geen vaste tijden en vertrekken wanneer het voertuig vol is. Het is echter wel een authentieke local ervaring en het bespaart je flink wat centen maar wachttijden kunnen nog wel eens oplopen.

Vervoer Jordanië


Populaire afstanden in Jordanië

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Jordanië.

Afstand Vervoermiddel Duur
Amman naar Jerash 1 uur
Madaba naar Petra 3 uur
Amman naar Dode Zee 1 uur
Petra naar Wadi Rum 1,5 uur
Aqaba naar Amman 4 uur
Dode Zee naar Madaba 1 uur
Wadi Mujib naar Petra 3 uur
Wadi Rum naar Aqaba 1 uur
Amman naar Madaba 1 uur
Dode Zee naar Petra 3 uur