Aqaba

Aqaba

Aqaba is de enige havenstad van Jordanië en ligt in het uiterste zuiden van het land, aan de Golf van Aqaba. Pal aan de grens met Israël. De stad biedt een overduidelijk ‘vakantiegevoel’ met de zeer relaxte atmosfeer waar de vele Jordaniërs als vakantiegangers aan bijdragen. Ondanks dat de havenstad zich in vliegensvlugge vaart aan het ontwikkelen is, behoudt het haar gezelligheid. In de stad zal jij niet heel snel je ogen uitkijken maar Aqaba is een relaxte tussenstop om bij te komen van het overweldigende Wadi Rum en Petra.

Bezienswaardigheden

Het Aqaba kasteel of het Fort van Aqaba is gebouwd tussen 1510 en 1517 en is door de eeuwen heen gebruikt als een rustplaats voor pelgrims die, op hun heilige bedevaart, onderweg naar Mekka waren.

De historische middeleeuwse stad Ayla bevond zich ooit in het hedendaagse Aqaba en de sporen hiervan zijn een must-see tijdens je verblijf in deze stad. Het was namelijk de eerste islamitische stad die buiten het Arabische schiereiland werd gesticht.

De Aqaba Kerk is een historische 3e eeuwse kerk die in 1998 ontdekt en opgegraven is door archeologen. Volgens deze archeologen is dit de oudste doelgerichte Christelijke kerk die ooit gebouwd is. Namelijk tussen 293 en 303! Dit betekent dat de kerk ouder is dan de kerken in Jeruzalem en Bethlehem.


Aqaba


Duiken

Wil je even heel wat anders dan de hitte en droogte van Jordanië? Vanuit Aqaba kun je heel goed snorkelen en duiken. Met name het laatstgenoemde is in deze regio erg bijzonder. Zo kun je een aantal prachtige koraalriffen bewonderen en een heus scheepswrak verkennen. Er ligt hier zelfs een gezonken tank op de bodem, een uniek plaatje.

Van Aqaba naar Eilat (Israël) of Palestijns Grondgebied

Vanwege de dichte ligging bij de grens is Aqaba de poort naar Israël en Palestijns Grondgebied. Vanaf het centrale busstation in Aqaba neem je voor JOD10 een bus die je naar de grens brengt van waar je weer met de taxi verder kan. Het is makkelijk hier mede-backpackers te ontmoeten waarmee je een taxi naar Eilat en de kosten daarvan kan delen. Een andere optie is om een kilometer af te leggen naar de hoofdweg om hier de bus naar Eilat (of Be’er Sheva en Jeruzalem) te nemen. Op vrijdagmiddag en zaterdag na, vertrekken de bussen dagelijks om het uur.

Tijdens het hoogseizoen heb je ook een grote kans een rit te scoren bij andere reizigers in Aqaba. Hostels, gasthuizen en hotels hebben vaak een prikbord waarop ritjes worden aangevraagd en aangeboden. Houdt verder bij de grens rekening met een zeer strenge controle. Zo zal je langs drie grenscontroles moeten en zal jij je tas tot tweemaal toe volledig moeten legen.


Aqaba


Vervoer in Aqaba

De voornaamste manier van vervoer in en naar Aqaba is de taxi. Een ritje binnen de stad zou je namelijk niet meer dan JOD2 moeten kosten. Ga je de stad uit naar een strand of een grensovergang? Dan kost dit rond de JOD5. Het is belangrijk om vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur en het voor beide partijen duidelijk te maken of de prijs per persoon is of per rit, dit om verwarring achteraf te voorkomen. Wil je het nog voordeliger maken? Lokale minibussen bieden een verbindingsnetwerk tussen de woonwijken en het centrum. Een ritje kost JOD0.17, ongeacht de route of duur van je reis.

Eten en drinken

Aqaba is een van de meest toeristische bestemmingen van Jordanië en dit zie je goed terug in de restaurants en bars. De internationale keukens zijn hier goed vertegenwoordigd, wat elders in het land veel minder het geval is. Daarnaast zijn er ook enkele bars gelegen in de stad, hier kun je een drankje doen als je wilt.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Aqaba:

Naam Eten Aanbod Prijs
Khubza & Seneya Heerlijke Jordanese tapas, onze favoriet in Aqaba
Buffalo Wings & Rings Goed fastfood, eens wat anders dan Jordanees eten €€
Formosa Chinese Restaurant Ook dit Chinese restaurant is een fijne afwisseling €€
Hashem Son’s Een goedkoop, lokaal restaurant met lekker eten

Aqaba


Overnachten in Aqaba

Een nadeel van Aqaba is dat je aanzienlijk veel geld kwijt bent voor een overnachting. Met name als je dichtbij het strand wilt overnachten. Er zijn wel een aantal hostels en andere goedkope accommodaties gelegen in de badplaats, maar dus niet in de nabije regio van het strand. Deze locatie is gereserveerd voor luxe, dure resorts.

Aqaba in je route door Jordanië

Hoe kom ik er?

Aqaba heeft een internationaal vliegveld, gelegen net ten noorden van de stad. Er zijn dagelijkse vluchten van en naar Amman. Tevens zijn er regelmatige verbindingen met andere landen in de regio. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets voor Jordanië.

De Desert Highway loopt tussen Amman en Aqaba. Met de JETT bus is het hierdoor slechts vier uur rijden. Er gaan meerdere bussen per dag. Vanaf Petra is het nog ongeveer twee uur rijden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.