Madaba

Madaba

Op een klein uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Amman ligt Madaba. Dit stadje is een populaire stop onder toeristen in Jordanië. Deze status dankt het aan de vele mozaïeken die in de stad te vinden zijn. Ook de vriendelijke mensen, leuke sfeer en andere bezienswaardigheden dragen bij aan de populariteit van Madaba. Je kunt de stad bezoeken als dagtrip vanuit Amman of de Dode Zee, of je kunt hier overnachten om wat meer de tijd te nemen.

Bezienswaardigheden in Madaba

De belangrijkste bezienswaardigheid van Madaba ligt in de Saint George kerk. Deze kerk, centraal gelegen in de stad, is van de buitenkant sowieso al mooi om te zien. Het hoogtepunt is echter de mozaïek map, die hier op de vloer van de kerk is gemaakt. Het is niet de mooiste mozaïek die je ooit gezien zult hebben, maar het heeft wel een belangrijke historische waarde. Het is namelijk de oudste kaart van Palestina en deze regio.

Waar de mozaïek in de Saint George kerk dus de bekendste is, heeft Madaba nog veel meer, mooiere mozaïeken. Er zijn verschillende musea met archeologische opgravingen die je kunt bezoeken om deze te bekijken. De informatie die je hierbij krijgt is matig, maar het is toch mooi om te zien. Alle musea hebben een kleine toegangsprijs, maar als je een Jordan Pass hebt is dit inbegrepen.

Een andere must see in Madaba is de Kerk van Johannes de Doper. De buitenkant van de kerk is mooi om te zien en het verhaal achter de kerk maakt het extra speciaal. Bovendien kun je de kerktoren beklimmen voor een fraai uitzicht over de stad.


Madaba


Madaba


Uitstapjes

Net buiten Madaba ligt Mount Nebo. Bovenop deze berg zag volgens de bijbel Moses als eerste het beloofde land. Er zijn een kerk en een monument gebouwd ter herinnering hieraan. Tevens kun je een uitstap maken naar Um er-Rasas. Hier zijn hele mooie mozaïek opgravingen gedaan, misschien wel de mooiste van Jordanië.

Sfeer

Er wordt gezegd dat de inwoners van Madaba de vriendelijkste van Jordanië zijn. Wij kunnen zeker beamen dat de lokale bewoners heel gastvrij en vriendelijk zijn. Ze maken maar al te graag een praatje met je, zonder dat ze je iets proberen te verkopen. Dit doet de sfeer veel goed en maakt de stadswandeling extra fijn.


Madaba


Madaba


Vervoer in Madaba

Madaba is compact genoeg om lopend te verkennen. Je kunt een van de vastgelegde wandelroutes volgen, of je kunt zelf wat rondlopen om het centrum te verkennen. Het busstation ligt wel wat buiten het centrum. Als je hierin wilt is het wel handig om een taxi te nemen.

Eten en drinken

Er zijn enkele leuke restaurants gevestigd in Madaba. De opties zijn niet geweldig, maar je kunt voor een redelijke prijs toch lekker eten krijgen in het stadje. Als je ‘s avonds een drankje wilt doen kun je de Rabwat Madaba Sky Bar & Restaurant bezoeken. Veel andere opties zijn er niet.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Madaba:

Naam Eten Aanbod Prijs
Haret Jdoudna Heerlijke, kleine, lokale gerechten €€
Aswar Madaba Restaurant Libanees eten in een sfeervol restaurant €€
‪Adonis‬ Restaurant Een gezellig restaurant met lekker eten €€

Madaba


Overnachten in Madaba

Reken niet op hostels of andere accommodaties specifiek voor backpackers, maar er zijn wel genoeg simpele hotels waar je voor een prima prijs terechtkunt. Zoek een hotel in het centrum op, dichtbij de bezienswaardigheden. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Madaba in je route door Jordanië

Hoe kom ik er?

Er rijden bussen van Amman naar Madaba. Zoals in heel Jordanië is de verbinding echter matig. Bussen vertrekken niet regelmatig en de tijden zijn verre van ideaal.

Een taxi nemen heeft onze voorkeur. Probeer mede reizigers te vinden om de kosten te delen. Een Uber kan ook wat geld besparen. Reken op 20-30JD voor een rit vanuit Amman.

Ons oordeel
7/10

De mozaïek is leuk om te zien en de sfeer in Madaba is goed. Heel lang hoef je hier verder niet te blijven, aan een volle dag heb je wel genoeg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.