Dode Zee

Dode Zee

De Dode Zee is niet de mooiste zee die je ooit zult zien, maar toch staat deze zee bij menig reiziger op de bucket list. Het is het laagst gelegen meer ter wereld, het ligt maar liefst 429 meter onder zeeniveau. Het is daarmee tevens de laagste plek op het aardoppervlak. Dankzij deze bijzondere geografie kent de Dode Zee een enorm zoutpercentage. Er zit zoveel zout in het water dat je zonder enige moeite blijft drijven. Het drijven op de Dode Zee is dan ook de reden dat veel toeristen op deze plek afkomen. De Dode Zee grenst aan Jordanië, Palestina en Israël en is een populaire activiteit voor reizigers in Jordanië.

Drijven op de Dode Zee

De reden dat je hier komt is om te drijven op de Dode Zee. Het drijven is zeker niet overdreven. Zodra je het water ingaat merk je al gauw dat zonder enige inspanning met bijna je gehele oppervlakte op het water drijft. Sterker nog, het kost zelfs moeite om je benen weer onder water te duwen. Een bijzonder fenomeen om mee te maken.

Neem een tijdschrift mee om dit al drijvend te lezen voor de perfecte Instagram foto. Het drijven op de Dode Zee is dus erg leuk om te doen, maar je hebt het ook vrij snel wel gehad. Waar het in andere zeeën leuk is om langere tijd in het water te verblijven heb je dit gevoel in de Dode Zee minder. Een enkele dag aan de Dode Zee is daarom wel voldoende.

Let in de dagen voor je bezoek extra op dat je jezelf niet per ongeluk snijdt aan iets scherps. Het zout prikkelt namelijk behoorlijk in open wondjes. Dit onaangename gevoel trekt wel weg, maar heel fijn is het niet. Zorg ook dat je in de Dode Zee geen water in je ogen komt, dit voelt al helemaal niet prettig. Ook is het zeker geen aanrader om voor je bezoek je benen te scheren.


Dode Zee


Dode Zee Jordanie


Huid en gezondheid

De enorme hoeveelheid zout in het water is goed voor je huid en kan helpen bij verschillende ziektes. Na het dobberen in de zee voelt je huid ook bijzonder zacht aan. Je huid insmeren met het modder uit de Dode Zee schijnt ook goed voor je huid te zijn. In heel Jordanië kun je daardoor ook huidproducten uit de Dode Zee kopen.

De Dode Zee bezoeken in Jordanië

De Dode Zee is in Jordanië voornamelijk omringt door rotsen, je kunt het water slechts op enkele plekken betreden. Je hebt twee mogelijkheden:

Overnachten in een resort
Er zijn een aantal hele mooi resorts gelegen aan de Dode Zee in Jordanië. Deze resorts beschikken over een privé strand, vanaf waar je zo de Dode Zee inloopt. Overnachten in deze luxehotels past niet in het typische backpack budget, maar als je het toch kunt betalen raden we zeker aan hier een nachtje te verblijven. Wat ons betreft is dit wel de fijnste manier om de Dode Zee te ervaren. Sommige resorts bieden een dagpas aan, waar je voor zo’n 40JD gebruik kunt maken van alle faciliteiten.

Amman Public Beach
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het Amman Public Beach te bezoeken. Voor 20JD kun je terecht bij dit strand, wat ook over een zwembad, douches en kleedhokjes beschikt. Het is absoluut goedkoper dan een bezoek aan een resort, maar de ervaring is zeker minder. Het strand en de aanwezige faciliteiten zijn meestal vies en slecht onderhouden. Als je door Jordanië reist met een beperkt budget is dit een goed alternatief, maar als je het kunt veroorloven raden we ter uitzondering een verblijf in een resort aan. Je kunt het strand gemakkelijk bezoeken als dagtrip vanuit Amman, of je kunt zelf met de auto hier een tussenstop maken.


Dode Zee


Overnachten bij de Dode Zee

Er liggen dus een aantal fraaie resorts aan de Dode Zee. Helaas zijn deze ook behoorlijk prijzig. Er zijn tevens wat andere overnachtingsmogelijkheden in de regio, maar de ervaring is hier wat minder. We raden aan wat extra geld te sparen om hier minimaal een nacht door te brengen in de luxe. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

De Dode Zee in je route door Jordanië

Hoe kom ik er?

Met het openbaar vervoer is de Dode Zee nauwelijks te bereiken. Als je geen eigen vervoer hebt raden we een taxi aan. Vanuit zowel Amman als Madaba is het ongeveer een uur rijden. Neem een Uber om geld te besparen op een reguliere taxi.

Ons oordeel
8/10

Drijven op de Dode Zee is een bijzonder ervaring, wat je niet mag overslaan tijdens je reis door Jordanië. Veel tijd hoef je hier echter niet door te brengen, je hebt het ook vrij snel gezien.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.