Jerash

Jerash

Op een afstand van 48 kilometer ten noorden van de Jordaanse hoofdstad Amman ligt Jerash. Een stad die bekend staat vanwege de Grieks-Romeinse stad Gerasa. Een 6500 jaar oude stad die ook wel bekend staat als ‘Antioch aan de Gouden Rivier’ of ‘het Pompeii van het Midden-Oosten’ vanwege de grootte van de stad, de mate waarin de stad in Jordanië is uitgegraven en de staat van het historische meesterwerk. Bij aankomst in de moderne stad van Jerash zullen de kleine tuinen en provinciale straten je niet zo gauw het gevoel geven dat jij je in een historische stad begeeft maar neem een stap richting de oude stad, wandel door Hadrian’s poort en Jerash zal je terugnemen naar de tijd van eindeloze rijkdom en aanzien.


Jerash


Geschiedenis

Jerash is een stad die voor meer dan 6500 jaar aaneengesloten bezet is geweest waardoor het een opmerkelijke geschiedenis heeft. De belangrijkste periode is het tijdperk van Romeinse bezetting, met de best bewaarde sporen. In het jaar 63 v.C. veroverde Generaal Pompey het gebied waardoor het officieel lid werd van de Federatie van Griekse steden (Decapolis). Aan het einde van de 3e eeuw v.C. groeide Jerash uit naar een groot en dichtbevolkt gebied en in het jaar 130 doopte de Romeinse keizer Hadrian de stad om tot zijn favoriet. Dit leidde naar de groei van de stad als economisch en sociaal centrum op de handelsroute vanaf het Arabische schiereiland naar Syrië en het Mediterraans gebied.

In de 3e eeuw nam de significantie van de stad al gauw af. Jerash werd een christelijke stad onder het Byzantijnse rijk en werd in het jaar 635 overgenomen door de moslims. Maar de doorslaggevende bezetting werd uitgevoerd door Baldwin II van Jeruzalem tijdens de kruistocht in 1112.

Het hedendaagse Jerash verspreidt zich over een groot oppervlakte ten oosten van de ruïnes waardoor het nog steeds dezelfde stadsmuur heeft, maar de geschiedenis van bezetting en overname laat tot wat het ooit was.

Bezienswaardigheden Jerash

– De Oval Plaza (het Forum) is een zeer merkwaardig asymmetrische plein dat omringd is door 160 iconische pilaren.
– De Tempel van Artemis is een indrukwekkende tempel die gebouwd is ter ere aan Artemis, de Godin van de stad.
– In 129 is Hadrian’s triomfboog gebouwd om het bezoek van Keizer Hadrian aan de stad te eren. Tegenwoordig verwelkomt de poort mensen van over de hele wereld.
– De Cardo is een 600 meter lange straat die dwars door de oude stad loopt. Ooit was het deze straat die grote gebouwen, winkeltjes en woningen huisvestte.
– De Hippodroom is een (deels gerestaureerd) Romeins stadium dat de kleinste hippodrome was van het gehele Romeinse Rijk.
– Het Zuidelijke Theater biedt iets meer ruimte dan de kleine Hippodroom. Hier passen namelijk 3000 mensen in. Het theater wordt tot de dag van vandaag nog wel eens gebruikt voor concerten en muzikale evenementen.
– Het Nymphaeum is een, met leeuwenkoppen versierde, grootse publieke fontein die door de Romeinen werd gebouwd om de Nimfen (mythische figuren) te eren.
– Eeuwen, als niet millennia-, lang was Agora de centrale markt voor eten in de regio en is een intact en zeer goed behouden bezienswaardigheid in Jerash.


Jerash


Ajloun

Niet ver van Jerash ligt de stad Ajloun. Dit is een stad zoals zovelen in Jordanië. Het gelijknamige kasteel maakt dicht een interessante tussenstop. Dit is een van de oude zandkastelen van het land. Maak hier een stop in je reis tussen Jerash en Amman om het kasteel even te bekijken.

Must visit

Jerash is een historische stad, gelegen op een vlakte die omringd is door heuvelachtige beboste gebieden en vruchtbare waterbekken en draagt bovendien 6500 jaar aan geschiedenis met zich mee. Het is dan ook niet gek dat deze stad (na Petra) de tweede meest bezochte spot in Jordanië is. Kortom, een absolute must-visit tijdens het reizen door Jordanië.

Jerash in je route door Jordanië

Hoe kom ik er?

Het is vrij makkelijk en relatief goedkoop om op eigen houtje Jerash te bezoeken. Een tour is overbodig. Vanaf Amman kun je namelijk al voor 2 a 3 JD de bus nemen vanaf het Raghadan Al Seyaha station (naast het Romeinse theater). Neem hier de serviis taxi (nummer 6) naar het Tarbabour Station en stap uit bij de eindhalte van waar vele bussen je al voor 1JD naar Jerash brengen.

Neem je liever een privetaxi? Dit kost je rond de 8JD tot 10JD per rit. Als je de chauffeur, voor de zekerheid, vraagt op je te wachten, dan kost de rit je in totaal 40JD. Let op, deze prijs geldt per auto en niet per persoon. Maak hier vooraf duidelijke afspraken over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal