Eten in Jordanië

Eten in Jordanië

Wie naar Jordanië afreist zal één ding snel opmerken; eten in het land is een feestje. Inwoners van Jordanië zijn gek op kikkererwten en maken daar bijvoorbeeld heerlijke hummus en falafel van. Voor vleesliefhebbers is er overal kebab of shoarma te vinden – wel vaak van lam of rund. Varkensvlees kom je in het land weinig tegen, aangezien Jordanië overwegend islamitisch is.

Lekkerste gerechten Jordanië

Naast shoarma, kebab en falafel eten Jordaniërs graag mansaf, een traditioneel Jordaans gerecht dat bestaat uit lamsvlees, bereid in een yoghurtsaus. Vaak wordt het geserveerd met rijst of bulgur. Ook kibbeh (Levantijnse schotel) wordt graag gegeten en khubz (plat brood) is populair – en dient bovendien vaak als opscheplepel. Naast humus zie je ook overal labneh (uitgelekte yoghurt, vaak als dip gebruikt). Wat betreft desserts is er vooral zoet, zoet en zoet; kunafa is zo’n traditionele lekkernij, net als baklava.


eten jordanië


De kosten

Een broodje falafel bij een straattentje kost je circa 1 à 2 euro, ook in kleine lokale restaurants eet je relatief goedkoop. In een echt restaurant betaal je voor een hoofdgerecht al gauw zo’n 10-14 euro. Wie zelf wil koken is het goedkoopst uit op lokale markten. De supermarkten in Jordanië zijn niet goedkoper dan in Nederland.

Uit eten

In Jordanië – en met name in hoofdstad Amman – zijn talloze restaurants en eetkraampjes te vinden met het lekkerste traditionele eten. Westers eten kom je in het land een stuk minder tegen, al zijn op populaire plekken alsnog genoeg opties voor reizigers die het lokale eten zat zijn.

Streetfood

In Jordanië is veel streetfood verkrijgbaar; een perfecte manier om lokale lekkernijen te proeven. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar ook omdat het geld naar lokale ondernemers en families gaat. In hoofdstad Amman is de meeste streetfood te vinden in Jabal Amman. Bij de eetkraampjes kun je bijvoorbeeld falafel, knafeh of baklava scoren.Drinken

Jordanië is een overwegend islamitisch land, toch is alcohol over het algemeen verkrijgbaar, behalve tijdens de ramadan. Wel is het hoogst ongepast om dronken over straat te lopen en bovendien is drinken op straat verboden. Let erop dat je dus eerst de recente regels checkt voordat je in het land flink aan het bier gaat. Verder is thee populair, vooral de sterke en mierzoete variant.

Kookcursussen

De beste Jordanese kookworkshops zijn te vinden in de hoofdstad Amman en in de stad Aqaba. Je leert er authentieke gerechten koken, die je daarna gezellig samen opeet. Bij sommige cursussen kun je zelfs mee de vissersboot op – hoe leuk!

Lees verder over Jordanië