Backpacken Turkmenistan

Backpacken Turkmenistan

De meest mysterieuze en onontdekte Stan. Turkmenistan is het meest afgesloten land van Centraal-Azië en daarmee ook het moeilijkste land uit de regio om binnen te komen. De mystieke en spirituele sporen van de Zijderoute tonen nog duidelijk hun aanwezigheid in de droge Karakum woestijn, de gekleurde rotsen en bergen verwelkomen je met open armen en de culturele en authentieke bevolking is al een must-see an sich.

Ashgabat

De hoofdstad van Turkmenistan is een paradepaardje dat miljarden euro’s heeft gekost om gebouwd te worden, puur om de wereld de successen en prestaties van de Turkmenen en hun ‘woestijnrepubliek’ te laten zien. Gebouwd met het idee dat ‘groter en meer’ beter is, vind je hier meer fonteinen dan je wilt zien, het grootste tapijt ter wereld, de grootste vlaggenmast ter wereld, een onnodige overvloed aan marmer en nog veel meer dat je eigenlijk wel had kunnen missen. Al deze extravagantie maakt het fascinerende Ashgabat een van de bizarste plekken ter wereld.

Aan het einde van de dag zal het je verbazen hoe relaxed de bevolking is, hoe leuk het eigenlijk is om hier rond te dwalen en hoe fascinerend de historie is. Het is dus een ideale bestemming om je een paar dagen te settelen voordat je het land verder intrekt.

De poort naar de hel

De krater van Derweze is een aardgasveld in de Karakum woestijn dat een brandend aardgasvuur heeft die al enkele decennia vlamt. Het gebied herbergt een van de grootste gasreserves ter wereld waar tijdens het boren in 1971 geologen per ongeluk een boortoren lieten instorten dat een groot gat veroorzaakte. Er werd geprobeerd het gas af te branden in de hoop dat het na een aantal dagen uit zou gaan maar de vlam brand tot de dag van vandaag! Het kokende modder en de oranje vlammen lichten op in het 60 meter brede gat, midden in de woestijn. Het wordt dan ook wel, zeer toepasselijk, de poort naar de hel genoemd en is onze favoriete bezienswaardigheid in Turkmenistan. Lees ook onze pagina over onze favoriete bezienswaardigheden in Turkmenistan.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Visum Turkmenistan

Met uitzondering van Centraal-Aziatische reizigers, heeft iedereen een visum nodig om Turkmenistan in te komen. Reis je slechts drie tot zeven dagen? Dan raden we aan een transit visum aan te vragen. Een volledig visum aanvragen en daadwerkelijk krijgen is nogal een uitdaging. Voorheen mocht je Turkmenistan niet in op eigen houtje en was een tour verplicht maar tegenwoordig is dit niet meer zo. Je moet echter wel aan een officiële uitnodiging vanuit Turkmenistan komen. De makkelijkste manier is om via een Turkmeens reisbureau een deel van je reis te boeken om vervolgens op eigen houtje verder te gaan als je eenmaal het land in bent of je visum hebt. Boek verder geen onnodige dingen waarvan het reisbureau er op staat dat je het nodig hebt (bijvoorbeeld vliegveld transfer of een welkomstdiner). De kans is namelijk groot dat je bijna tien keer zoveel betaalt en het is allemaal makkelijk ter plekke te regelen.