Bezienswaardigheden Turkmenistan

Bezienswaardigheden Turkmenistan

Turkmenistan is een interessant en divers land. De echte hoogtepunten die je elders in deze regio wel vindt ontbreken hier wellicht, maar er zijn gelukkig wel genoeg dingen te zien en doen. Op deze pagina vind je een overzicht van onze favoriete bezienswaardigheden in Turkmenistan.

Krater van Derweze

De krater van Derweze wordt ook wel de poort naar hel genoemd. Het is een krater in een aardgasveld nabij Derweze. In 1971 stortte een groot stuk land in bij het boren naar aardgas, waardoor er een krater van zo’n zeventig meter ontstond. Het aanwezige aardgas vloog in brand. Er werd verwacht dat dit over enkele dagen klaar zou zijn, maar vandaag de dag brandt het nog altijd. Een bijzonder natuurfenomeen, wat fraai is om te zien.

Derweze


Türkmenbaşy Ruhy Mosque

De Türkmenbaşy Ruhy ligt in het dorp Gypjak, net buiten Ashgabat. Het is een bijzonder fraaie moskee om te zien, die tevens dient als mausoleum voor de voormalige president Saparmurat Niyazov. Als niet-moslim is het tevens mogelijk om de moskee te bezoeken.


Merv

Merv is een historische oasestad aan de oude Zijderoute. Het is de best bewaard gebleven oasestad van deze handelsroute. Toch is er veel verloren gegaan, met name tijdens de Mongoolse overheersing. De enorme ruïnes van deze oude stad zijn echter nog altijd indrukwekkend om te zien. Merv heeft daarom een vermelding gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Merv ligt nabij de stad Mary.


Independence Monument

Het Independence Monument staat in de stad Ashgabat en stamt uit 1991. Naast het fraaie monument staan 27 standbeelden van belangrijke figuren uit de historie van Turkmenistan.


Nisa

Op nog geen twintig kilometer van Ashgabat ligt de oude hoofdstad Nisa. Dit enorme fort stamt uit de tweede eeuw voor Christus. In het eerste jaar na Christus werd het fort echter grotendeels verwoest door een aardbeving. Nog altijd is het gelukkig een fraai fort om te bekijken en absoluut een bezoek waard vanuit Ashgabat. Sinds 2007 staat het ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Kunya-Urgench

Ook Kunya-Urgench heeft een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een historische stad, met meerdere forten en mausolea en een grote minaret. Kunya-Urgench ligt in het uiterste noorden van Turkmenistan, nabij de grens met Oezbekistan. Een bezoek is daarom met name aan te raden als je een bezoek aan beide landen combineert.