Beste reistijd Turkmenistan

Beste reistijd Turkmenistan

Turkmenistan is misschien wel het meest onbekende land in Azië. Deze Centraal-Aziatische natie bestaat hoofdzakelijk uit woestijn en heeft weinig echte hoogtepunten, al duiken de poenige hoofdstad Ashgabat en de bizarre krater van Derweze vaak op als must-sees in Turkmenistan.

Mocht je van plan zijn naar dit mysterieuze land te reizen en heb je geen idee wanneer het beste seizoen is, dan kun je hier onze tips voor de beste reistijd naar Turkmenistan lezen. We delen het land op in regio’s en geven je een overzicht van het klimaat per regio.

De westkust

In het westen grenst Turkmenistan aan de Kaspische Zee, het grootste meer op aarde. Zoals op de meeste plekken in Turkmenistan heeft de westkust te maken met erg warme zomers en grote droogte. In de stad Türkmenbaşy valt jaarlijks maar 12 centimeter regen (vergeleken met gemiddeld 88 centimeter in Nederland), dus je kunt je poncho en waterdichte kleding wel thuislaten. De winters zijn koel, maar niet extreem koud; verwacht temperaturen rond het vriespunt of net daarboven van november tot februari. In mei, juni en september is het goed te doen hier, wanneer het dagelijks gemiddelde schommelt tussen 20 en 30 graden. Mocht je dit deel van Turkmenistan in juli en augustus verkennen, dan hoef je eigenlijk alleen maar shirts en korte broeken mee te nemen. Vaak wordt het 35 tot 40 graden tijdens deze maanden.

Türkmenbaşy

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 3 ºC 13 mm
Februari 4 ºC 14 mm
Maart 7 ºC 19 mm
April 14 ºC 15 mm
Mei 20 ºC 11 mm
Juni 25 ºC 3 mm
Juli 28 ºC 3 mm
Augustus 28 ºC 3 mm
September 23 ºC 4 mm
Oktober 16 ºC 13 mm
November 9 ºC 20 mm
December 5 ºC 18 mm

Ashgabat en het zuiden

De hoofdstad Ashgabat ligt in een gebied met een koud woestijnklimaat, niet ver bij de grens met Iran. Dit betekent niet dat het hier gedurende het gehele jaar koud is. Sterker nog, het is beter om deze regio tijdens de zomer te vermijden. De thermometer loopt van juni tot augustus regelmatig op tot 45 graden en er valt in deze periode vrijwel geen druppel regen. Plan een bezoek aan Ashgabat tijdens de Nederlandse lente of herfst, wanneer de temperaturen veel gematigder zijn en er soms ook wat verkoelende regen valt.

Ashgabat

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 1 ºC 25 mm
Februari 4 ºC 23 mm
Maart 9 ºC 46 mm
April 16 ºC 38 mm
Mei 21 ºC 29 mm
Juni 27 ºC 7 mm
Juli 29 ºC 3 mm
Augustus 28 ºC 2 mm
September 22 ºC 2 mm
Oktober 15 ºC 13 mm
November 9 ºC 19 mm
December 4 ºC 21 mm

Het oosten

Het weer in het oostelijke deel van Turkmenistan, dat aan Oezbekistan en Afghanistan grenst, kent weinig verschillen met het zuiden. Verschroeiend hete zomers en relatief koude winters zorgen ervoor dat opnieuw de lente en herfst als beste reistijd uit de bus komen. In april en mei kun je heerlijk zonnig weer verwachten en een temperatuur van gemiddeld 20 graden.

Hoogseizoen / laagseizoen

Hoewel het toerisme in Turkmenistan in de lift zit, trekt het land zeker op internationaal niveau erg weinig bezoekers. Het aantal buitenlanders dat Turkmenistan jaarlijks binnengaat, schommelt al jaren tussen de 5.000 en 10.000. Van een toeristisch seizoen is dan ook geen sprake.

Beste reistijd Turkmenistan

Door de extreme zomer en koude winters, blijft er een aantal aangename maanden over. In april, mei en september is het tussen de 15 en 25 graden en daarnaast is het aantal regendagen beperkt.