Reizen per trein in Indonesië

Reizen per trein in Indonesië

Bussen zijn een populair vervoersmiddel onder backpackers in Indonesië maar er is een alternatief dat ons favoriet is: de trein! Treinreizen in Indonesië brengt je langs schitterende landschappen. Je reist door heuvels, rijstvelden, het platteland, inheemse dorpjes en meer! Bovendien is het gemakkelijk. De grote treinstations kennen informatiepunten die je helpen je treinreis door het land uit te stippelen en in tegenstelling tot de bussen in Indonesië kun je rekenen op de treinschema’s en tijden. Je kunt zelfs je treintickets vanuit Nederland al boeken als je dat wil.

Type treinen

Tijdens het treinreizen in Indonesië kun je kiezen uit drie treinklassen. Eksekutif is de meest comfortabele optie met air conditioning maar houdt er rekening mee dat reserveringen hiervoor verplicht zijn. De Bisnis klasse heeft geen air conditioning maar je kunt hier wel een zitplek reserveren om verzekerd te zijn van een stoel. De Ekonomi klasse is voor de echte budget reiziger maar neemt zo ook de nodige ongemakken mee. Houdt rekening met overvolle en hete treinen waar je niet verzekerd bent van een zitplek. Heb je een lange rit voor de boeg? Betaal dan een paar euro extra om jezelf te voorzien van een zitplek en een stukje veiligheid. Omdat het je slechts een klein bedrag extra betaald raden we aan om de iets duurdere klassen te reserveren.

Helaas kent Indonesië geen, bij de backpacker geliefde, sleeper trains maar er zijn wel treinen die je tijdens de nachturen naar je bestemming brengen.


Trein Indonesie


Tickets

Als je de Ekonomi klasse wilt overslaan dien je dus van te voren een treinkaartje te reserveren. Het spreekt voor zich dat je voor treinkaartjes bij jouw treinstation naar keuze terechtkunt, maar je hebt ook andere opties. Zo kun je terecht bij een van de vele Indomaret supermarkten, waar je voor een kleine extra bijdrage je treinticket reserveert. Met de bon die je hier ontvangt kun je vervolgens bij de hiervoor bedoelde balie terecht om deze in te wisselen voor een treinticket. Dit kan je flink wat tijd besparen. Houd rekening met nationale feestdagen aangezien reserveringen voor deze dagen ver vooruit worden gemaakt.

Online treinkaartjes Indonesië kopen
Recente ontwikkelingen hebben het ook mogelijk gemaakt om online je treinkaartje te kopen. Scheelt veel tijd, plus je kunt het overal regelen. Wel zo makkelijk dus. Je kunt hiervoor terecht bij het betrouwbare en Engelstalige tiket.com. We raden zeker aan om hier gebruik van te maken.

Veiligheid

Let tijdens de treinritten goed op je eigendommen. In de drukte van de Indonesische treinen verdwijnen zo hier en daar nog wel eens tassen en waardevolle spullen, met name in de avonden en nachten. Reis je als vrouw alleen? Maak dan gebruik van de handige roze treincoupés die alleen voor vrouwen zijn bedoeld voor een stukje extra veiligheid.

Reizen per trein op Java

De eerste spoorwegen van Indonesië zijn tijdens de Nederlandse kolonisatie gelegd op Java en tegenwoordig kent het Javaanse treinnetwerk bijna 5000 km aan spoorwegen, verspreid over het eiland.

De treinen in Java zijn het snelst, het gemakkelijkst en het meest comfortabel. Het Javaanse treinnetwerk dekt West, Centraal en Oost Java. Zo kun je reizen vanaf, het in het westen van het eiland gelegen, Jakarta tot aan de havenstad Banyuwangi via de grote en populaire steden zoals Bogor, Bandung, Yogyakarta en Solo. Welk treinstation in Jakarta je moet hebben hangt af van je eindbestemming maar het populairste en drukst bezochte treinstation van Jakarta is het Gambir treinstation aan het Merdeka plein van waaruit treinen in alle richtingen vertrekken. De andere treinstations van Jakarta zijn Jakarta Kota, Jatinegara, Pasar Senen, Stasiun Kramat en Stasiun Sudirman. Het treinstation

Ben je een budget reiziger? Kies dan voor het Pasar Senen treinstation. Vanaf hier zijn de tickets namelijk het goedkoopst en kun je kiezen voor de goedkopere klassen! Heb je haast? Kies dan voor het Gambir treinstation. Vanaf hier vertrekken namelijk de express treinen met kortere reistijden.

Reizen per trein op Sumatra

Sumatra’s treinnetwerk is een stuk beperkter dan dat van Java. Populaire routes tussen grotere steden zoals Medan, Bandar lampung, Lubuklinggau, Palembang, Tanjung Balai en Rantau Prapat zijn beschikbaar. In de afgelopen jaren is er gewerkt aan het uitbreiden van het treinnetwerk op Sumatra en met het huidige bijna 1.900 kilometer lange netwerk kom je toch een flink eind.

Reizen naar andere eilanden

Met de trein kun je uiteraard niet eilandhoppen maar je kunt wel een combinatiereis maken om van Sumatra naar Java te komen en van Java naar Bali, of andersom. Zo kun je vanaf Jakarta de trein nemen naar Merak. Waar je de haven vrijwel naast het station vindt. Vanaf hier vertrekt iedere twintig minuten een pont naar het meest zuidelijke punt van Sumatra: Bakauheni met een rit die tussen de anderhalf tot twee uur duurt. Vervolgens neem je de lokale bus of een taxi, op naar Bandar Lampung, van waar je weer de trein opstapt naar Palembang. Wil je naar Bali? Dan neem je de trein naar Banyuwangi van waar je de pont op stapt naar Bali.

Reizen met de trein in Indonesië brengt je lang schitterende landschappen en laat je het echte Indonesië ervaren zoals de lokale bevolking dat doet. Zeker op Java is het de makkelijkste manier om je tussen de verschillende bestemmingen te verplaatsen.

Reisgids Indonesië