Kalimantan

Kalimantan

Kalimantan, ook wel Indonesisch Borneo genoemd, neemt tweederde van het gigantische eiland Borneo in beslag. Borneo wordt verder gedeeld met twee staten van Maleisië en het kleine Brunei. Borneo staat bekend om de mooie natuur. Je komt naar Kalimantan voor ongerepte jungle, zeldzame dieren, een geweldig berglandschap en afgelegen strandjes. De activiteiten die je hier kunt doen, hebben ook vooral met de natuur te maken. Zo kun je orang-oetans bekijken in een bijzonder mooi nationaal park, hikes maken door de regenwouden of aan een van de stranden van de prachtige Derawan eilanden liggen. Heb je behoefte aan stad? Bezoek dan de hippe en moderne stad Balikpapan.

Tanjung Puting National Park

Het Tanjung Puting National Park is de populairste bestemming onder toeristen in Kalimantan. Hier kan je namelijk orang-oetans in het wild spotten. Met meer dan 6.000 orang-oetans die hier leven kom je er een hoop tegen tijdens je bezoek. De leukste manier om het park te bezoeken is een met een boottocht over de rivier die door het nationale park loopt. Je hebt ook de mogelijkheid een meerdaagse excursie te doen. Onderweg stop je dan bij een aantal opvangplaatsen waar de orang-oetans leven. Tijdens het varen over de Sekonyer-rivier heb je ook de kans om neusapen, krokodillen en allerlei soorten vogels te spotten.


Kalimantan


Tours door de natuur

Kalimantan kent een unieke natuur, welke vooral gekenmerkt wordt door fantastische oerwouden. Er zijn geen vulkanen en geen tsunami’s, en ook wordt Kalimantan niet veel door toeristen bezocht. Daardoor is de natuur nog grotendeels authentiek, met eeuwenoude bossen en zeldzame dieren. Als je van avontuur houdt en graag off the beaten track reist, is Kalimantan de juiste bestemming voor jou. We weten niet hoe dit over een aantal jaar is, want eenmaal ontdekt door toeristen, ondergaat het grote veranderingen.

Ben je natuurliefhebber én houd je van hiken? Dan raden we je zeker aan een trekking door de Apokayan Highlands te doen. Enige fitheid is wel handig. Deze meerdaagse trekking in het oosten van Kalimantan leidt je dwars door het regenwoud. Ook voert de trekking je langs een aantal dorpjes, waar je in contact komt met de traditionele bewoners. Je kunt tijdens een andere tour, namelijk de boottour over de Sungai Mahakam-rivier, ook in contact komen met de Dajak bewoners. Deze tour kun je doen vanaf Samarinda.

Een tour die minder bekend bij toeristen is, is de Meratus Mountains Area tour. Na het bamboe-raften op de Amandit-rivier, slaap je in traditionele Dajak-dorpjes. Je kunt dan kiezen voor een tour van vijf dagen of meer.

De stad Balikpapan

Balikpapan is de enige grote, levendige stad in Kalimantan. De stad verandert snel. Door een boost van oliegeld is er de laatste jaren ontzettend veel gebouwd. Er zijn veel mooie hotels bijgekomen en meerdere wolkenkrabbers. Je kunt goed uitgaan in een van de hippe barretjes of clubs van Balikpapan, wat een leuke afwisseling kan zijn na je avonturen op Borneo. Ook heeft de stad goede mogelijkheden om goedkoop te shoppen, eten en overnachten. Zo slaap je in mooie hotels voor prima prijzen. Vooral aan de waterkant is het goed vertoeven in de stad. Wil je even uitwaaien terwijl je in de stad bent? Dan zijn Lamaru Beach en Kamala Beach fijne stranden. Bij de laatstgenoemde heb je gezellige restaurantjes en op Lamaru Beach kom je vooral veel locals tegen in het weekend. Wil je ook tijdens je bezoek aan deze stad natuur zien? Ga dan naar Margomulyo Mangrove Forest, op een kwartier rijden vanaf het centrum, om een boottour te doen. Balikpapan is dus een prima stad om je reis door Kalimantan te beginnen of te eindigen.


Kalimantan


De Derawan eilanden

Heb je zin om te duiken of snorkelen? Dan raden we je aan de Derawan eilanden te bezoeken. Derawan is de naam van het eiland dat het meest bezocht wordt. En hoewel het hier redelijk is volgebouwd, kun je hier heel goed terecht als je wilt snorkelen of wilt (leren) duiken. Houd je ogen op om de bijzondere groene zeeschildpad te spotten. Naast dit eiland, is ook Maratua een bewoond eiland. Dit eiland is groter en rustiger, met hele gave witte zandstranden. Ook hier kun je goed snorkelen en duiken. Wil je zwemmen tussen kwallen die niet steken? Ga dan naar Kakaban-eiland, welke je vlakbij Maratua-eiland ligt.

Combineren met Maleisisch Borneo

Waar je ook vandaan reist naar Kalimantan: Je kunt alleen een visum on arrival krijgen op de vliegvelden van Balikpapan en Pontianak. Je kunt hier vanaf een aantal steden in Maleisisch Borneo heen vliegen. Je kunt ook over land de grens oversteken en een visum krijgen. Dit kan alleen bij de grensovergang tussen Tebedu en Entikong. Om deze route af te leggen kun je de bus nemen vanuit Kuching in Sarawak naar Pontianak. De rit duurt zo’n acht tot tien uur.


Kalimantan


Vervoer op Kalimantan

Borneo is het derde grootste eiland ter wereld. Zo’n tweederde van Borneo behoort tot Kalimantan, een enorm gebied dus. De kwaliteit van de wegen neemt de laatste jaren toe, maar echt goed kunnen we het nog niet noemen. Als je meerdere bestemmingen binnen Kalimantan wilt bezoeken is een binnenlandse vlucht zeker geen slecht idee. Als je het niet erg vindt om lange busritten te maken is dit een prima, goedkoper alternatief.

Overnachten op Kalimantan

Je komt op Kalimantan geen typische hostels vol backpackers tegen. Dit Indonesische gedeelte van Borneo wordt sowieso niet veel bezocht door toeristen. Toch heb je genoeg comfortabele accommodaties waar je voor relatief lage prijzen kunt overnachten. Op Booking.com vind je het grootste aanbod accommodaties, waar je eenvoudig een kamer kunt reserveren.

Hoe kom ik er?

De makkelijkste manier om Kalimantan te bereiken is met het vliegtuig. Je kunt dan het beste naar Balikpapan vliegen. Deze stad is goed te bereiken vanaf onder andere Jakarta, Yogyakarta en Kuala Lumpur. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesie.

Vanuit Jakarta, Surabaya en Semarang op Java gaan boten naar Kalimantan. Net zoals vanaf een aantal bestemmingen op Sulawesi, waaronder Makassar.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.