Kuching

Kuching

Voor wie naar Maleisisch Borneo afreist, zal hoogstwaarschijnlijk langs Kuching komen. Wie door de stad loopt, ziet al snel de voorliefde voor katten. Op diverse plekken staan standbeelden van katten. Dat is ook niet zo vreemd, want Kuching betekent ‘kat’. Of eerder, het Maleise woord ‘kucin’ betekent kat. Anderen zeggen dat de stadsnaam afkomstig is van het Chinese woord ‘cochin’ wat haven betekent. Dat is aannemelijker gezien de talrijke Chinese invloeden en het feit dat de stad fungeert als havenplaats. Voor de echte kattenfans is er een stukje buiten het centrum het Meow Meow Cafe. Je wordt omringd door de liefste en meest aanhankelijke katten en kunt er prima ontbijten, lunchen of een drankje doen.

Over Kuching

De Maleisische deelstaat Sarawak maakte lange tijd deel uit van het sultanaat van Brunei. Totdat de Britse avonturier James Brooke langs kwam zeilen. Omdat hij de sultan van Brunei hielp een opstand neer te slaan, kreeg hij als beloning zeggenschap over Sarawak. Zo werd hij de eerste blanke radja van Sarawak. Kuching werd de hoofdstad. Hoewel de stad al lang niet meer onder Brits bestuur staat, zijn de sporen in vorm van gebouwen en straatnamen alom aanwezig.


Kuching


Bezienswaardigheden in Kuching

Kuching is een zeer schone en veilige stad en wordt niet overspoeld door onafgebroken verkeer zoals je elders in de regio gewend bent. Net als op schiereiland Maleisië is deze stad een multiculturele mix van Malei, Chinees en Indiaas. Dat uit zich in de verscheidene restaurants die er te vinden zijn. Een letterlijk hoogtepunt is de Topspot Food Court die zich op het dak van een parkeergarage bevindt. Zeker als visliefhebber kun je hier goed terecht. Tevens bevinden er zich allerlei grote en kleine winkels waar je prima kunt shoppen, zij het voor leuke souvenirs, zij het voor luxe goederen.

Het Waterfront is een prachtige promenade langs het water. Waan je door de oude binnenstad en spot de koloniale architectuur zoals het oude stadhuis en Fort Margherita. In dit fort is het politiemuseum gevestigd. Het museum zelf is wellicht niet zo spannend, maar het mooie, opgeknapte fort is zeker het bezoeken waard. Andere musea die het bezoeken waard zijn, gaan over de geschiedenis van Sarawak en van de Chinezen in de regio.

In de omgeving

Buiten de stad valt genoeg te beleven. Toeristenbureaus organiseren trips waarbij je kunt biken, trekken, raften en verlaten grotten bezoeken. Erg mooi is het Bako National Park. Na een busrit van een uurtje, stap je op een boot en word je naar het park gebracht. Daar kun je prachtige wandeltochten afleggen en bijzondere diersoorten spotten zoals de bekende neusaap (de proboscis). Je kunt overnachten in het park of het op een dagtrip houden. Wil je Orang-oetans zien? Dan kun je met de bus naar het Semenggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum gaan. Let even op de voedertijden. Dan is de kans groot dat je ze gaat zien.Vervoer in Kuching

De meeste bezienswaardigheden en de leukste restaurants en accommodaties liggen nabij het Waterfront. Als je hier eenmaal bent heb je geen vervoer nodig, je kunt dan alles lopend bereiken. Vanaf het vliegveld kun je met de bus of met een taxi naar de stad reizen. Als je een taxi neemt raden we aan om de handige app Grab te gebruiken, de lokale variant van Uber.

Eten en drinken

De meeste restaurants van Kuching liggen in het centrum van de stad, nabij de rivier. Hier zijn meerdere leuke opties gelegen, zowel voor de reizigers op beperkt budget als voor reizigers die bereid zijn wat meer uit te geven aan een maaltijd. Buiten dit centrum zijn nauwelijks leuke restaurants te vinden. In dit centrum zijn ook een aantal leuke bars gelegen, waar je ‘s avonds terechtkunt voor een drankje. Zo kun je onder meer in de Monkee Bar en de Drunk Monkey Old Street Bar terecht.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Kuching:

Naam Eten Aanbod Prijs
Lepau Restaurant Authentiek, lokaal eten in een sfeervol restaurant €€
Life Cafe – Padungan Lekkere dumplings, noedels en andere Chinese gerechten €€
Ceylonese Restaurant Goed, betaalbaar Indiaas eten
Bla Bla Bla Wat prijzig, maar wel lekker Maleisisch eten €€

Kuching


Overnachten in Kuching

Het aanbod van hostels in Kuching is groot. Voor €5 tot €10 per nacht kun je er terecht. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Kuching vermeld.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

We raden aan Kuching per vliegtuig aan te doen. Vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is de stad prima te bereiken. Internationaal kun je enkel vanuit Singapore of Pontianak (Indonesië) vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Ons oordeel
8/10

Kuching is een sfeervolle stad en is een goede uitvalbasis voor de prachtige natuur in de omgeving, zoals het ontzettend mooie Bako National Park.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.