Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en is een logisch startpunt van je reis door het land. De stad is, net als de rest van Maleisië, zeer veelzijdig. Er zijn veel wolkenkrabbers en er is ook een flink aantal mooie oude gebouwen. Tevens zijn er in de omgeving enkele leuke activiteiten. Ook kent de stad veel grote winkelcentra en anderzijds ook de typische Aziatische kraampjes langs de weg. Kuala Lumpur staat bekend om haar heerlijke eten en de rooftop bars met prachtig uitzicht.

Over Kuala Lumpur

Er wonen ruim twee miljoen inwoners in de stad. Kuala Lumpur betekent letterlijk ‘modderige samenloop’. Met name het centrum is modern en schoon. Naast Maleisiërs zie je in Kuala Lumpur – vaak afgekort tot KL – veel inwoners van Indiase en Chinese afkomst. Zo zijn er grote Indiase en Chinese wijken in de stad, die beide geliefd zijn onder backpackers. Het is een relatief groene stad, met mooie stadsparken en een grote botanische tuin. De stad beschikt daarnaast over een uitstekend metronetwerk, waarmee je snel en goedkoop door de stad reist.


Kuala Lumpur

De toegang tot de Batu Caves


Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur

Het centrum van Kuala Lumpur wordt ook wel de Golden triangle genoemd. Je kunt geweldig shoppen in de vele winkelcentra. Sommige backpackers kiezen ervoor licht te reizen en hier extra kleding te kopen. Binnen een paar van deze winkelcentra vind je ook andere faciliteiten zoals een bioscoop, een ijsbaan en zelfs een achtbaan. Meer weten? Lees ons artikel over de must-sees in Kuala Lumpur voor meer informatie.

Je kunt de verschillende bezienswaardigheden in Kuala Lumpur op de fiets bezoeken. Het nationaal museum van Maleisië huist in de hoofdstad. Een bezoekje is interessant als je meer wilt weten over de geschiedenis, religies en de overheid van het land. Verder kun je moskeeën, zoals de National mosque of Malaysia – Masjid Negara – en tempels bezichtigen. Andere interessante musea zijn het islamitische kunstmuseum en de nationale kunstgalerie. Naast cultuur, is er in deze stad ook ruimte voor natuur. De Batu grotten rekenen we sowieso tot de highlights van de stad. Daarnaast zijn de Lake gardens, het vogelpark, het vlinderpark en het aquarium leuk voor om te bezoeken.


Kuala Lumpur

De enorme Petronas Twin Towers


Twin Towers

Zoek een afbeelding van Kuala Lumpur en de kans is groot dat de iconische Petronas Twin Towers erop staan. Deze gebouwen zijn maar liefst 452 meter hoog en waren daarmee een tijd de hoogste gebouwen ter wereld. Naast de torens ligt een leuk parkje, waar je ze van dichtbij kunt bekijken. De gezellige sfeer in dit park maakt het een fijne plek voor een korte wandeling. Tegen betaling kun je naar de brug die de Twin Towers verbindt gaan. Tevens kun je naar het observatieplatform op de 86ste verdieping. Vanaf het observatieplatform heb je een schitterend uitzicht over Kuala Lumpur.

Menara tower

Naast de Twin towers, is de Menara tower – ofwel KL tower – een bekend hoogtepunt van de Maleisische hoofdstad. De communicatietoren is hoger dan de brug tussen de Petronas torens. Ook deze toren heeft een observatiedek. Verder is er een bar, worden er theatervoorstellingen gegeven en is er een mini dierentuin.


Kuala Lumpur

Het uitzicht op de stad vanaf de Botanical Gardens


Botanical Gardens

Net buiten het centrum, gelegen op een heuvel, vind je de Botanical Gardens. Hier kun je fraaie wandelingen door een groene omgeving maken, ver weg van het drukke verkeer van de stad. Gedeelten van de tuinen zijn gratis bereikbaar, maar voor de entree van het uitgebreide birdpark ben je wel wat geld kwijt.

In de omgeving

Als je Kuala Lumpur wel gezien hebt kun je de hoofdstad nog gebruiken als uitvalsbasis voor andere bestemmingen in de omgeving. Maak bijvoorbeeld een dagtrip naar Malakka, een sfeervolle stad met de nodige bezienswaardigheden. Vanaf je accommodatie ben je wel zo’n drie uur onderweg, dus ga op tijd weg.


Kuala Lumpur

De toegangspoort voor Chinatown


Vervoer in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een grote stad, maar het centrum is relatief klein. Tussen de Petronas Towers, Chinatown, Little India en andere wijken in het centrum kun je de meeste afstanden wel lopend afleggen. Voor grotere afstanden kun je gebruik maken van het uitstekende openbaar vervoer. Je kunt gebruik maken van de bus, de metro, de monorail of een taxi. Met name de metro is voor backpackers handig. De ritten met de metro zijn goedkoop, de metro’s rijden vaak en het grootste gedeelte van de stad is bereikbaar. Als je een taxi wilt nemen kun je Grab gebruiken, wat veel voordeliger is dan de reguliere taxi.

Eten en drinken

Kuala Lumpur staat bekend om haar goede eten. Invloeden vanuit de Indiase, Chinese en Indonesische keuken hebben geleid tot een interessante mix met veel lekkere opties. In de straat Jalan Alor kun je daar het beste van genieten. In deze straat – ook wel Food Street genoemd – vind je tientallen stalletjes en restaurants, waar je erg lekker kunt eten. Bovendien is de sfeer er ook goed. Deze straat is absoluut een aanrader voor je bezoek aan de stad. Na het eten moet je in de straat Changkat zijn. In deze straat vol bars, pubs en clubs, kun je altijd terecht voor een drankje en een dansje.

Voor goed uitzicht over de stad, hoef je de Twin towers of de Menara toren niet per se te bestijgen. Vanaf een van de talrijke rooftop bars kun je in alle rust je ogen de kost gunnen. Terwijl je dit doet, nip je van een lekkere cocktail. Populaire rooftop bars zijn Heli, Mai bar, Bridge bar, Skybar en Luna. De laatste twee hebben niet alleen een bar op het dak, maar ook een zwembad. Wil je nog iets meer uitgeven, ga dan naar een rooftop bar met infinity pool. Die zien er waanzinnig uit.


Kuala Lumpur

Er zijn meerdere hotels met schitterende infinity pools, hier zitten ook genoeg betaalbare opties tussen


Overnachten in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur heeft een grote Chinatown, die zeer populair is onder backpackers. Behalve de nachtmarkt en de goede eetgelegenheden, is hier namelijk ook een groot aantal betaalbare hotels, hostels en guest houses. Ook de Indiase wijk is een goede keuze voor backpackers. Zeker als je backpackreis in de Maleisische hoofdstad begint, raden we je aan van tevoren een kamer te boeken, zodat je na een lange vlucht niet hoeft te zoeken naar accommodatie. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Kuala Lumpur vermeld.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Kuala Lumpur heeft directe en goede verbindingen met Europa. De stad is daarom een prima keuze als startpunt van je reis door Maleisië of Azië. Vanaf het vliegveld in Kuala Lumpur gaan er ook veel vluchten naar andere grote steden in Azië. Je kunt je reis vanuit Kuala Lumpur dus gemakkelijk vervolgen per vliegtuig. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Als je vanuit Singapore naar Kuala Lumpur reist, kun je het best de trein nemen. Deze rit duurt ongeveer zes uur.

Ons oordeel
7/10

Kuala Lumpur is een drukke, regenachtige stad met leuke bezienswaardigheden. Vooral de Petronas Twin Towers zijn erg indrukwekkend. Tevens kun je er heerlijk eten.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.