Sepilok

Sepilok

Sepilok is gelegen in het noordoosten van Borneo. De stad staat vooral bekend om het orang-oetan rehabilitatiecentrum, waar orang-oetans herstellen die in het verleden in gevangenschap zaten of als wees zijn gevonden. Je kunt deze apen van heel dichtbij observeren. Daar ook in de buurt kun je ook een opvang voor neusapen bezoeken of het regenwoud ontdekken in het Rainforest Discovery Centre. Voor deze bezienswaardigheden verblijf je in Sepilok zelf, of in het nabijgelegen Sandakan.

Sepilok’s orang-oetan opvang

De grootste bezienswaardigheid in Sepilok is toch wel de Orang Utan Sanctuary. In dit park worden orang-oetans opgevangen die als wees zijn gevonden of zijn gered uit gevangenschap. Ze trainen de dieren om op termijn weer terug te kunnen keren in de natuur. De apen lopen vrij rond in het park van 43 vierkante kilometer. Je moet dus wat geluk hebben wil je er eentje tegen het lijf lopen. Maar wees gerust: de apen worden elke dag op twee tijdstippen gevoerd op een platform, waar de kans groot is dat je ze ziet. Je kunt dus het beste rond deze tijdstippen naar het park komen. Met name tijdens het tweede tijdstip is het rustiger. Je staat wel tussen een hoop andere toeristen, dus probeer een half uur voor de voedertijd bij het platform te staan, om zo een mooi plekje te bemachtigen. De entree van het park kost zo’n €6.


Sepilok


Opvang voor neusapen

Op een half uur rijden van de orang-oetan opvang vind je de Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Hier zitten de bijzondere neusapen, die enkel nog in Borneo leven. Ze worden net als de orang-oetans twee keer per dag gevoerd, maar in deze opvang vind je minder toeristen dan dat er apen zijn. Dit lijkt leuk, maar de reden is spijtig te noemen. De neusapen hebben in deze opvang namelijk maar een klein deel van de jungle tot hun beschikking. Het overgrote gedeelte is gekapt, om geld te kunnen verdienen met palmolieplantages. Ook heeft deze opvang niet het doel de dieren in de jungle terug te krijgen, maar geld te verdienen. Het bezoek is bijzonder, zeker omdat de apen heel dichtbij komen (ze springen zo op de reling waar je aan staat te kijken!), maar er zit dus wel een duistere kant aan. Je betaalt zo’n €12 om naar binnen te gaan.

Rainforest Discovery Centre

Een bezoek aan het Rainforest Discovery Centre is een goede manier om de flora en fauna van Borneo te ontdekken. Je stapt na de entree vrijwel direct op de canopy walk en daarna kom je langs verschillende uitkijktorens. Zo kun je de mooie natuur van boven bewonderen. Begin daarna aan je volgende hike dwars door het oerwoud. Er leven veel vogels en andere dieren in het park en met wat geluk spot je deze tijdens je bezoek. Midden op de dag trekken de dieren zich terug in verband met de hitte, dus je hebt een grotere kans ze te zien in de ochtend en namiddag. Wanneer je een goede wandeling maakt via de trails langs de uitkijktorens, zal je zo’n anderhalf uur bezig zijn.


Sepilok


Overnachten in Sepilok of Sandakan

De meeste backpackers die Sepilok bezoeken, kiezen om te overnachten in Sandakan. Deze tweede stad van Sabah ligt zo’n 25 kilometer verderop en wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor Sepilok’s bezienswaardigheden. De accommodaties in Sandakan zijn namelijk goedkoper en de stad heeft winkels en restaurants. Je dient dan de bus of taxi te nemen naar Sepilok. Je kunt er ook voor kiezen om in Sepilok te verblijven, maar besef wel dat de keuze in accommodaties hier beperkt is. Je kunt bijvoorbeeld op een dorm van Uncle Tan – bekend van de leuke tours – slapen. Ook vind je er enkele resorts met dorms, maar dan betaal je al gauw €20 per bed per nacht. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Vanaf Sabah's hoofdstad Kota Kinabalu ben je met de bus binnen zes uur in Sepilok. Verblijf je in Sandakan, dan neem je vanaf Kota Kinabula in zeven uur de bus naar Sandakan. De stad heeft ook een vliegveld, dus vliegen is ook een optie. Vanaf Sandakan is het een halfuur rijden naar de orang-oetans en vanaf daar nog een half uur naar de neusapen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.