Geld Maleisië

Geld Maleisië

De nationale munteenheid van Maleisië is de ringgit. Een ringgit bestaat uit 100 sen. Voor een euro krijg je momenteel bijna vijf ringgit terug.

Pinnen in Maleisië

De infrastructuur in Maleisië is prima en pinnen is dan ook over het algemeen geen probleem. Als je meer het binnenland richting de jungle ingaat, of een klein tropisch eiland bezoekt is het uiteraard wat lastiger. Zorg dan dat je genoeg contact geld met je meeneemt. Contant geld is sowieso wel een goed idee want in winkels kun je over het algemeen niet met een pinpas betalen. Zelfs met lokale pinpassen kan dit niet. Met een creditcard kan dit in de meeste winkels wel, maar dit is niet altijd even praktisch. In elk winkelcentrum vind je daarom rijen met pinautomaten waar je sowieso wel een paar vindt waarop jouw pas werkt. Als je geld pint betaal je wel een paar euro in transactie kosten dus het is verstandig wat grotere bedragen op te nemen. Ook geld wisselen is in Maleisië op een flink aantal plekken mogelijk, maar echt nodig is het dus niet.


Geld Maleisië


Budget Maleisië

De prijzen in Maleisië zijn wat duurder dan in buurlanden als Indonesië en Thailand, maar nog altijd veel lager dan in Nederland. Als backpacker met een beperkt budget hoef je Maleisië voor de prijs zeker niet te ontlopen. In de meeste bestemmingen betaal je voor een standaard tweepersoonskamer in een hostel maximaal 10 euro. Hotelkamers zijn wel wat duurder en kosten tussen de 20 en 30 euro. Een goede maaltijd inclusief een drankje hoeft nog geen 3 euro te kosten. Dat zijn dan geen alcoholische drankjes, want bier is helaas wat prijziger. Voor een biertje betaal je ongeveer 2 euro, vaak nog duurder dan je diner dus. Gebruik ook onze handige calculator om je backpack budget voor Maleisië te berekenen.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Maleisië. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 10 € 14 € 22
Vervoer € 6 € 8 € 10
Eten en drinken € 8 € 10 € 14
Activiteiten € 8 € 15 € 22
Totaal € 32 € 47 € 68

Onderhandelen

Onderhandelen over de prijs is in Maleisië niet echt aan de orde. Over het algemeen staan de prijzen vast en zijn ze dus niet onderhandelbaar. Op marktjes en dergelijke kun je wel over de prijs praten.

Veelvoorkomende kosten in Maleisië

In onderstaande tabel hebben we een aantal van de veelvoorkomende kosten van je reis door Maleisië opgeschreven. Zo krijg je een indicatie wat je gemiddeld kwijt bent voor een maaltijd, je vervoer, een overnachting en voor de populaire activiteiten. Uiteraard verschillen de prijzen wat per restaurant en bestemming. In Kuala Lumpur ben je voor je accommodatie wat meer kwijt en op sommige eilanden liggen de gemiddelde kosten ook wat hoger. Bovendien kunnen er behoorlijke verschillen in het hoog- en laagseizoen zijn. Daarom hebben we zowel de laagste als de hoogste prijzen die we zijn tegengekomen vermeld.

Eten en drinken Ringgit
Koffie in hip koffietentje RM 8-12
Flesje water supermarkt RM 1-2
Streetfood RM 5-10
Lokale maaltijd RM 6-15
Westerse maaltijd RM 20-30
Biertje in supermarkt RM 2,5-4
Biertje in restaurant RM 6-10
Fruit shake RM 5-6
Cocktail RM 25-35
Vervoer
Scooter per dag RM 30-45
Busrit van enkele uren RM 35-65
Boottocht van enkele uren RM 70-120
Treinrit van enkele uren RM 70-120
Overnachten
Slaapzaal in simpel hostel RM 20-33
Slaapzaal in luxer hostel RM 34-45
Simpele tweepersoonskamer RM 20-69
Luxere tweepersoonskamer RM 70-150
Kamer in resort met zwembad RM 125-250
Activiteiten
Cable Car op Langkawi RM 85
Entree Petronas Tower RM 80
Entree Gunung Mulu National Park RM 10
Tram naar Penang Hill RM 30


Toegang tot de Petronas Tower in Kuala Lumpur kost RM 80


Creditcard Maleisië aanvragen

Voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk. Wij adviseren daarom altijd een creditcard mee te nemen tijdens je backpack reis. Ook om geld te pinnen heb je op sommige locaties een creditcard nodig. Als je een vliegticket wilt kopen is een creditcard vaak een must. Voor noodgevallen is een creditcard natuurlijk ook erg handig.

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.

Reisgids Maleisië

Lees verder over Maleisië