Johor Bahru

Johor Bahru

De stad Johor Bahru heeft 500.000 inwoners en ligt in het uiterste zuiden van het Maleisische schiereiland, grenzend aan Singapore. Door de mix van culturen en de lange koloniale overheersing door Engeland vind je in Johor Bahru interessante architectuur en museums. Desondanks hoef je weinig tijd te besteden in deze stad in Maleisië, want het aantal hoogtepunten is niet enorm. Je kunt bijvoorbeeld een dagtrip maken vanuit Singapore.

Architectuur

Hoewel je meer oude glorie terugvindt in Maleisische steden als Malakka en Ipoh, heeft ook Johor Bahru een aantal goed bewaarde gebouwen die het bekijken waard zijn. Als je mooie foto’s van je trip mee naar huis wil nemen, kun je bijvoorbeeld naar Masjid Sultan Abu Bakar gaan. Deze 19e-eeuwse moskee is bijzonder fotogeniek en is een bijzondere combinatie van stijlen; de minaretten zijn namelijk gebaseerd op Britse klokkentorens.

Je kunt ook een kijkje nemen bij de Johor Bahru Old Chinese Temple, een van de oudste nog bestaande bouwwerken in de stad. Je treft in deze taoïstische tempel mooie decoraties aan en je krijgt een goed beeld van hoe de Chinese gemeenschap hun godsdienst beleefde.

Een andere historische bezienswaardigheid is Sultan Ibrahim Building, een voormalig overheidsgebouw dat in 1938 gebouwd werd naar het ontwerp van Britse architecten. Het combineert westerse en oosterse bouwstijlen.


Johor Bahru


Museum

Als je geen liefhebber bent van geschiedenis – en Maleise geschiedenis in het bijzonder – kun je beter de musea van Johor Bahru overslaan. Is dit wel het geval, dan is het Chinese Heritage Museum een interessante stop. Je vindt hier een enorme collectie voorwerpen en informatie over Chinese immigranten door de eeuwen heen. De Chinezen maken al lange tijd een belangrijk deel uit van de samenleving in Maleisië en de geschiedenis van Johor Bahru in het bijzonder.

Vervoer in Johor Bahru

We raden aan zoveel mogelijk te lopen binnen de stad. Het centrum is relatief compact en je krijgt zo een goede indruk van de sfeer in de stad. Veel andere opties heb je ook niet. Er is wel een busnetwerk, maar dit is voor toeristen wat lastig te begrijpen. Wel rijden er genoeg taxi’s rond waar je gebruik van kunt maken. Deze zijn per wet verplicht om de meter te gebruiken. Herinner de chauffeur hieraan als hij weigert.


Johor Bahru


Avond

Veel backpackers gaan naar Maleisië voor het lekkere eten en ook in Johor Bahru kun je je hart ophalen bij de vele restaurants en avondmarkten. Een van de meest geprezen plekken om van de Maleise keuken te genieten is Pasar Malam Johor Jaya. De straat wordt tegen zonsondergang aangekleed met eetstalletjes, tafels en stoelen. Zo ongeveer alle Chinees-Maleisische specialiteiten zijn hier verkrijgbaar, van noedels en gefrituurde snacks, tot laksa en wokgerechten.

Als je behoefte hebt aan meer snacks en desserts, kun je iedere woensdagavond ook terecht op de Pasar Malam Bukit Indah in het zuidwesten van de stad.

Overnachten in Johor Bahru

Er zijn genoeg accommodaties gelegen in Johor Bahru, maar deze zijn niet allemaal van even goede kwaliteit. We raden aan om voor aankomst wat research te doen naar een accommodatie van goede kwaliteit. Er zijn enkele hostels te vinden, maar er zijn met name veel guest houses in de stad. Voor zo’n tien euro per nacht heb je al een prima kamer.

Hoe kom ik er?

Johor Bahru heeft een eigen luchthaven, met binnenlandse verbindingen met onder meer Kuala Lumpur, Penang en Langkawi. Ook vanaf Bangkok en Ho Chi Minh City kun je direct naar Johor Bahru vliegen. Bekijk onze tips over vluchten naar Maleisië.

Vele bussen rijden dagelijks van Singapore naar Johor Bahru. In Maleisië is de stad verbonden met onder meer Kuala Lumpur, Malakka en Butterworth (Penang).

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.