Miri

Miri

Miri is een stad gelegen in het noorden van de deelstaat Sarawak, op het Maleisische gedeelte van Borneo. Het is met name een goede uitvalsbasis voor het prachtige Gunung Mulu National Park. Ook zijn er in de stad zelf enkele bezienswaardigheden te vinden. Bovendien reis je vanuit hier gemakkelijk door naar de oliestaat Brunei.

Over Miri

De kustplaats Miri werd in 1910 gesticht toen er olie in de grond werd gevonden. De Britse overheersers van destijds waren er als de kippen bij om het zwarte goud massaal uit de grond te pompen. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor grote schade aan de installaties, maar wat kapot was werd herbouwd. In de daaropvolgende jaren werden meer olievelden rondom de stad ontdekt wat de Maleisische staat tot op de dag van vandaag veel geld oplevert. In 2005 kreeg Miri de status van stad toegekend.


Miri

Het dak van de fraaie Chinese tempel in Miri


Bezienswaardigheden in Miri

De Grand Old Lady en het nabijgelegen Petroleum museum zijn aan te raden om te bezoeken. Je komt er door de Canada Hills op te klimmen. Op zich geen zware tocht, maar kan door het warme weer wat uitputtend zijn. Vergeet dus geen water mee te nemen. Het Petroleum museum is aardig om eens gezien te hebben, maar is enkel een must voor de geologisch geïnteresseerden onder ons.

Iets ten noorden van de stad bevindt zich de Lian Hua San Ching Tien tempel. Dit is de grootste Chinese tempel in Zuidoost-Azië dus mocht je helemaal idolaat zijn van tempels of er nog geen genoeg hebben gezien in de regio, kunnen we deze zeker aanraden. Dat laatste betwijfelen we overigens.

Verder ben je in Miri van al je westerse gemakken voorzien door middel van grote shopping malls met bioscopen waar je voor weinig geld de nieuwste blockbusters kunt bekijken. Vergeet bij de bioscoop niet om een trui of vest mee te nemen, aangezien de Maleisiërs er om bekend staan om in de zalen de airco op volle toeren te laten draaien. Je zult niet de eerste reiziger zijn die door een bioscoopbezoek een koutje oploopt.

Nationale parken

Miri is dus een goede uitvalsbasis voor het bekende Gunung Mulu National Park. Dit nationale park behoort zeker tot de mooiste van Borneo, maar is helaas ook behoorlijk prijzig. Zeker voor de backpacker met een laag budget is dit een flinke kostenpost. Er zijn gelukkig ook twee leuke alternatieven te vinden rondom Miri; het Niah Caves National Park en het Lambir Hills National Park.


Miri

Het mooie Niah Caves National Park


Vervoer in Miri

Van een efficiënt openbaar vervoer is geen sprake te noemen in Miri. Er zijn wel een aantal buslijnen. De bussen rijden echter niet altijd even consequent. Vraag bij je accommodatie naar actuele informatie. Ook rijden er genoeg taxi’s rond. We raden aan om de app Grab te downloaden, hiermee is het veel gemakkelijker en goedkoper om een taxi te regelen.

Overnachten in Miri

Miri biedt een handjevol hostels die prima betaalbaar zijn voor zo’n €5 à €6 per nacht. Plek is er altijd wel. Vooraf reserveren raden we wel aan, omdat er altijd wel een kleine of grote hoeveelheid ecotoeristen op doorreis is naar een van de nationale parken die je enkel vanuit Miri kunt bereiken. Anderzijds is Miri extreem toeristisch dus meestal is er wel plek. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Miri vermeld.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Wij raden aan om Miri per binnenlandse vlucht aan te doen. Dat kan via Kuching of Kota Kinabalu voor weinig geld. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Kom je vanuit het nabijgelegen Brunei kan een bus of zelfs taxi prima uitkomst bieden. De bus doet er ongeveer drie uur over.

Ons oordeel
6/10

Voor wie door Borneo reist zal Miri een onvermijdelijke stop zijn. Het dient als uitvalsbasis voor de natuur van Maleisisch Borneo, zoals het Gunung Mulu National Park. Het stadje zelf is aardig, maar niet meer dan dat. Een nachtje is ruim voldoende, dan weer door.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.