Kota Kinabalu

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is de hoofdstad van de Maleisische staat Sabah, gelegen aan de westkust van Borneo. De stad is bereikbaar vanuit zowel Sarawak als Kuala Lumpur. Vanuit Kota Kinabalu kun je gemakkelijk naar andere leuke bestemmingen in Sabah reizen of een tour boeken om een activiteit in de buurt te ondernemen. De stad is verrassend leuk. Veel bezienswaardigheden zijn er niet, maar je kunt in Kota Kinabalu lekker eten en goed uitgaan.

Bezienswaardigheden in Kota Kinabalu

Binnen een of twee dagen heb je het meeste wat Kota Kinabalu te bieden heeft waarschijnlijk wel gezien. De stad heeft een paar leuke markten, waar je heerlijk kunt eten. De Night market is de leukste markt. Als je van vis houdt, kom je hier met een goed gevulde buik van terug. Als je souvenirs wilt kopen, kun je terecht op de Filipino market. Hier vind je veel handgemaakte souvenirs voor een goede prijs.

Breng ook zeker een bezoek aan de ‘City mosque’, een prachtig gebouw, dat ook betreden mag worden door niet-moslims. Ook de ‘Sabah state mosque’ – Masjid negeri Sabah – is erg mooi. Verder heb je vanaf het Signal hill observatieplatform prachtig uitzicht over de stad. Na tien minuten traplopen sta je er bovenop. In het Sabah museum leer je de geschiedenis van Sabah kennen, waaronder de tijd van de Japanse bezetting. In het Mari Mari center leer je juist meer over de culturele tradities van verschillende bevolkingsgroepen. Het Mari Mari museum ligt niet in het centrum van Kota Kinabalu, maar wel in de buurt van de stad.


Kota Kinabalu


Duiken bij Kota Kinabalu

Duiken rondom de eilandjes bij Kota Kinabalu is niet zo mooi als bij Sipadan, maar alsnog is het indrukwekkend. Sipadan is vooral geschikt voor ervaren duikers. In Kota Kinabalu kun je als beginner ook terecht.

Overnachten in Kota Kinabalu

Aan accommodaties geen gebrek in Kota Kinabalu, ook niet voor backpackers. Er zijn genoeg leuke hostels te vinden waar je voor een prima prijs kunt overnachten. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Kota Kinabalu vermeld.

Mount Kinabalu

Op anderhalf uur rijden van de stad ligt Mount Kinabalu; een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië. Een flinke berg om te beklimmen, maar het is zeker mogelijk. De zonsopkomst die je vanaf de top van de berg kunt zien, is een van de mooiste die je ooit zult zien. Deze tocht kun je het best boeken in Kota Kinabalu. Vergeet niet dat je licht mee moet nemen.


Kota Kinabalu 1


Jungle en dieren

Een bezoek aan Borneo is incompleet zonder de jungle in te gaan en apen te zien. Je kunt in de stad meerdere tours naar de jungle boeken, inclusief gids. Een absolute aanrader is het Shangri-La’s Orangutan park. Hier kun je orang-oetans bewonderen en ze worden er goed verzorgd. De opbrengsten van het park gaan naar het behoud van leefgebieden van deze indrukwekkende apen.

Zipline en eilandhoppen

Zoek je iets met meer adrenaline, ga dan ziplinen aan de kust en over het water. Of toch iets met meer rust? Je hoeft op het strand natuurlijk niet per sé sportief te zijn, je kunt er ook lekker zonnen. Wil je eens een ander strand bekijken, ga dan eilandhoppen. Maak een stevige wandeling op Gaya, snorkel, duik of kampeer bij of op Sapi, luier op het strand van Manukan of meer aan op het afgelegen Sulug.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Kota Kinabalu heeft een redelijk groot vliegveld, met zowel veel internationale als binnenlandse vluchten. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Als je al op Borneo bent, kun je de bus naar Kota Kinabalu nemen. De bus vanuit Sandakan doet er zes uur over en vanuit Semporna is het negen uur rijden. Onderschat niet hoe groot Borneo is. Als je uit de staat Sarawak komt en met de bus wilt gaan, arriveer je niet binnen een dag.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal