Pangkor

Pangkor

Heb je het even helemaal gehad met de feesteilanden? Het leven van een backpacker is soms zwaar. Van het ene eiland naar het andere eilandhoppen met een boot vol Europese medereizigers. Feesten tot de vroege ochtenden, buckets alcohol, vette happen en excursie na excursie. Ben je hier even helemaal klaar mee? Zoek jouw rust op op het relaxte onontdekte Maleisische paradijs: Pulau Pangkor.

Pulau Pangkor

Door de geschiedenis heen was Pangkor favoriet bij vissers, zeelieden en piraten. Bovendien was het een belangrijk punt van waar de internationale handel met Maleisië werd gecontroleerd door de Nederlanders en later door de Britten. Pangkor is bij de buitenlandse reizigers een stuk minder bekend dan de Maleisische eilanden Penang, Langkawi en Tioman en dit maakt het net wat aantrekkelijker als je tot rust wilt komen. In het weekend of tijdens de feestdagen vind je hier nog wel eens Maleisische toeristen uit het vasteland, maar daarbuiten om zal je negen van de tien keer het strand geheel voor jezelf hebben. De witte uitgestrekte stranden van Pangkor zijn tevens de mooiste van de Maleisische westkust met turquoise en smaragdgroene wateren. Tijdens een wandeling op het eiland zal je al snel op authentieke Maleisische vissersdorpjes stuiten die weinig tot niets zijn veranderd in de afgelopen vijftig jaar. Vissen is een belangrijk onderdeel van het leven op het eiland en dit zal je ook merken aan het grote aanbod aan visgerechten in de restaurants. Veel nationale visgerechten (zoals vis-saté) komen oorspronkelijk uit Pangkor.


Pulau Pangkor


Must-do’s Pulau Pangkor

– Kick back and relax met een kokosnoot op Coral Bay Beach. Ons favoriete strand met de beste zonsondergangen en het mooist gekleurde water vanwege de aanwezigheid van kalksteen.
– Huur een scooter of fiets en trek het eiland rond.
– Voor een paar euro kun je al naar het dichtbij gelegen Pulau Giam. Een ideale bestemming om te snorkelen tussen de kleurrijke vissen en een traditioneel lokaal gerecht te eten bij een van de kiosken op het eiland.
– Bezoek een van de authentieke vissersdorpjes om de traditionele oude huisjes op het water te bewonderen en een glimp op te vangen van het eilandleven van 50 jaar geleden.
– Voor leuke activiteiten kun je terecht op het iets drukkere Pasir Bogak strand waar je kunt snorkelen, kajakken, raften of een bootje kunt huren om te dobberen op het water. Je kunt hier tevens ook parasailen om het schitterende eiland van bovenaf te zien!
– Bezoek het oud Nederlandse fort in Teluk Gedung.
– Ben je een duikliefhebber? Trek er dan een dag op uit om te duiken rondom het dichtbij gelegen eiland Pulau Jarak en maak kennis met de heldere en rijke onderwaterwereld.

Vervoer op Pangkor

Er rijden minibussen rond op het eiland die dienen als taxi. Ze beschikken niet over een meter, dus je dient een afspraak te maken over de prijs. Tussen de belangrijke punten op het eiland zijn de prijzen vastgesteld en hoef je dus niet te onderhandelen. Een andere leuke optie is een scooter huren. Zo heb je de vrijheid om zelf het eiland te verkennen. Deze kun je haren bij de pier waar je aankomt en bij de meeste accommodaties. Je betaalt gemiddeld RM30 tot RM40 per dag voor een scooter.


Pangkor


Pangkor


Overnachten op Pangkor

Er zijn een aantal goedkope accommodaties te vinden op Pangkor. We raden aan deze van te voren te reserveren. Zodra deze namelijk vol zijn betaal je al gauw een stuk meer voor een kamer. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Lumut ligt op zes kilometer van het eiland. Deze stad kun je makkelijk met de bus bereiken vanaf Kuala Lumpur (vier uur) of Penang (vijf uur). Vanuit Lumut neem je de pont naar het eiland. Deze vertrekt om het half uur tussen 07.00 en 20.30 uur en maakt drie stops op het eiland. Pangkor Jetty is de meest gangbare stop om uit te stappen, aangezien dit de halte is van Pangkor Town. Van hieruit kun je gemakkelijk bij je accommodatie komen met een lokale taxi.

Ons oordeel
7/10

Er valt niet veel te beleven op Pangkor, maar als je rust en mooie stranden wilt is dit een leuk eiland.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.