Eten in Maleisië

Eten in Maleisië

In Maleisië is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur. Inwoners zullen je vaak ‘Sudah Makan?’ vragen – ofwel; heb je al gegeten? Die vraag is in het land net zo standaard als het Nederlandse ‘hoe gaat het met je?’. Eten is een grote sociale gelegenheid en het wordt vaak buiten de deur gedaan, omdat dit goedkoper is dan zelf koken.

Lekkerste Maleisische gerechten

De Maleisische keuken heeft veel Chinese en Indiase invloeden, doordat er in het land naast Maleisiërs veel mensen van die afkomst wonen. Een van de dingen die je in het land echt moet proberen is Nasi Lemak, hét nationale gerecht. Het gerecht bevat rijst gekookt in kokosmelk, en wordt doorgaans aangevuld met pinda’s, komkommer, sambal en een gekookt ei. Het is dé maaltijd voor elk moment van de dag en wordt ook vaak als ontbijt genuttigd. Ook Roti Canai zie je vaak terug; een soort Maleisisch plat brood dat bij veel gerechten gegeten kan worden. Ook proberen: Nasi Kandar en dumplings. Wat betreft fruit zijn jackfruits, durians en lychees aanraders, al zijn durians vanwege de geur niet altijd geliefd.

Dit zijn de bekendste Maleisische gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Char Kway Teow Noedels met sojasaus en garnalen, een populair streetfood gerecht.
Ikan Bakar Gegrilde vis met een dipsaus en verschillende groenten.
Murtabak Een pittige, gevulde pannenkoek met groenten.
Nasi Goreng Gebakken rijst met zoete ketap, groenten en vaak met kip en een gebakken ei.
Nasi Kandar Rijst met verschillende curries.
Nasi Lemak Rijst gekookt in kokosmelk, met onder meer komkommer, pinda’s en ansjovis.
Rendang Rundvlees dat urenlang in kokosmelk en kruiden wordt gekookt.
Roti Canai Een soort lichte pannenkoek, vaak geserveerd bij het ontbijt.
Sate (Ayam/Babi/Kambing) De bekende sate’s kom je ook in Maleisië veel tegen.
Wan Tan Mee Noedels met varkensvlees en wontons.

Rendang


De kosten

Als je in Maleisië bent zal je merken dan het eten er iets duurder dan in landen als Thailand, Cambodja en Vietnam. Het land is nou eenmaal een stuk welvarender, en dat is te zien aan de prijzen. Het goedkoopst eet je in hawker centra’s en food courts. Daar kom je voor 10 Maleisische ringgit (iets meer dan €2) al een eind. Restaurants zijn duurder. Je hebt simpele gerechten voor zo’n €4-€7, maar kunt er bijvoorbeeld ook sushi verorberen voor €15. Kortom: je kunt eten in Maleisië zo duur maken als je zelf wilt.

Uit eten in Maleisië

Maleisiërs eten zelf doorgaans vaak in foodcourts. Deze zitten bijna altijd gevestigd in of nabij winkelcentra (daar zijn de inwoners gek op, want airco!). In de foodcourts zijn er veel verschillende eettentjes met elk hun eigen specialiteit. De plekken zijn vaak tot laat open, sommige Maleisiërs eten namelijk twee keer ‘s avonds; dinner en supper, noemen ze dat. In winkelcentra en elders in het centrum zijn ook enorm veel westerse restaurants en vooral fastfoodketens te vinden. McDonalds, Burger King, pizza en sushi, het is er allemaal.

Streetfood

In vergelijking met andere Aziatische landen zijn er in Maleisië iets minder kleine straattentjes, maar dat maken de grootschalige foodcourts en hawker centra’s ruimschoots goed. In hoofdstad Kuala Lumpur is Jalan Alor de populairste straat voor streetfood. Ook het eiland Penang staat bekend om de streetfood, voornamelijk in George Town kun je heerlijk eten.Drinken

Koffie is in Maleisië ontzettend populair. Koffie wordt dan ook vaak gehaald, bijvoorbeeld bij de Starbucks of Coffee Bean & Tea Leaf. Milo is lokaal heel populair (een soort chocolademelk) en ijsthee en –koffie zijn ook geliefd, natuurlijk vanwege het tropische klimaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Vietnam en Thailand, is alcohol in Maleisië een stuk minder populair en ook relatief duur. Schrik niet als je voor een biertje €3 à €4 kwijt bent.

Kookcursussen

De plaats George Town op het eiland Penang staat bekend als dé foodhotspot van het land, en er zijn daar dan ook een hoop kookcursussen te vinden. Ook kun je terecht in kleinere plaatsjes of in de hoofdstad Kuala Lumpur. De populairste kookcursussen vind je op de website van Cookly, waar je ook gemakkelijk een plek reserveert.

Lees verder over Maleisië