Ipoh

Ipoh

Ieder land heeft wel een underdog die hard op weg is om een hele populaire stad te worden onder de reizigers. Zo is de underdog van Maleisië momenteel Ipoh. De op twee na grootste stad van het land heeft de laatste paar jaar een flinke groei gezien in het aantal backpackers die een aantal dagen blijven hangen in de stad en dus niet alleen als tussenstop dient. Ooit was Ipoh de rijkste stad van het land, door de hoeveelheid tin die hier werd gewonnen. Momenteel is tin niet zo interessant meer en kent de stad veel oude glorie. Desalniettemin zijn er charismatisch oude straatjes in old town nog steeds te bewonderen, vind je de juiste mix tussen de Indiase, Chinese en Maleisische cultuur en heerlijk goedkoop eten! Voor ons is Ipoh een must om te bezoeken tijdens je reis in Maleisië.

Bezienswaardigheden in Ipoh

Ipoh staat voornamelijk bekend als food-valhalla, naast Penang natuurlijk. Goedkope lokale streetfood wordt verkocht door hawkers op iedere hoek van de straat en de avondmarkten doen al je zintuigen tot leven komen. Na een flink bord Indiaas of één van de vele lokale gerechten zoals ayam taugé is het tijd om tofu pudding (beancurd pudding) te proberen of de wereldberoemde white coffee. Deze koffie wordt overal verkocht in Maleisië, maar komt officieel uit Ipoh! De bonen worden geroosterd in margarine, waardoor ze een soort karamellaagje krijgen en de koffie wordt uiteindelijk met gecondenseerde melk geserveerd. Dit maakt wel een redelijk zoete bedoeling, maar wel lekker!

Veel oude koloniale steden worden hedendaags niet meer zo goed bijgehouden of het wordt met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor moderne gebouwen. Gelukkig is dat in Ipoh niet het geval en vindt je nog veel oude glorie. Veel gebouwen zijn netjes gerenoveerd en hebben een nieuw likje verf gekregen. Je vindt in Ipoh ook bizar veel koloniale gebouwen die gebouwd zijn door de Engelsen en deze worden ook allemaal goed onderhouden. Ga dus ook vooral de heritage tour doen in Ipoh en maak een stadswandeling door de koloniale tijd. Onze aanrader is het treinstation. De lokale bevolking noemt dit station ook wel eens liefkozend de “Taj Mahal van Ipoh”.

Na een geschiedenis tour, kun je ook een muurschilderingen tour doen. Penang is wereldberoemd om de buitenkunst gemaakt door de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic, maar deze meneer heeft ook een detour gemaakt naar Ipoh om wat muren een makeover te geven. Combineer de twee tours en eet je lunch en diner buiten bij een hawker. Perfecte dag!


Ipoh


Kellie’s Castle

Natuurlijk waren het niet alleen de Engelsen die met hun schip aanmeerden aan de andere kant van de wereld, de Ieren en Schotten deden dit ook. Zo is meneer William Kellie Smith in 1890 naar Maleisië gegaan om zijn rol als ingenieur te vervullen en heeft hij in enkele jaren zijn zakken flink gevuld. Hij bouwde zijn eigen huis genaamd Kellas House, dat je hedendaags kunt bezoeken. Echter is Kellie’s Castle bekender geworden. Het gerucht gaat dat Smith dit kasteel heeft gebouwd voor zijn zoon die in 1915 ter wereld kwam. Hij liet 70 werkers uit India overkomen om het gebouw te realiseren met o.a. Schotse, Moorse en Indiase invloeden. Echter stierf Smith door een longontsteking en is de bouw nooit afgemaakt, omdat zijn vrouw verdrietig naar Schotland is terug gegaan. Wat er is overgebleven van het kasteel is tegenwoordig te bezoeken als attractie. Het is een bizar mooi kasteel om te zien in het Maleisische landschap, maar wordt helaas niet goed onderhouden. Zo vind je er veel graffiti en afval. Toch is het kasteel gebruikt als de setting voor twee films in 1999 en 2000 en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Tempels

In de buurt van Ipoh kun je ook prachtige tempels bezoeken, waaronder Perak Tong Temple en Sam Poh Temple. Beide bevinden zich in een grot. Perak Tong heeft een reusachtig boeddhabeeld en een prachtig uitzicht over de stad als je de 385 trappen na de grote boeddha ook nog op gaat. Hier vind je ook vele muurschilderingen.

Hiernaast gaat het verhaal dat in 1890 een monnik Sam Poh tempel heeft ontdekt. Sindsdien is deze erg populair voor mediteren. Bij binnenkomst zie je enkele boeddhabeelden, maar interessanter is de Turtle Pond. Locals nemen schildpadden mee om deze in de vijver achter te laten in de hoop wat karma punten te scoren. Of het heel diervriendelijk is, is natuurlijk een andere vraag. Hier kun je ook zo’n 250 trappen opklimmen voor een mooi uitzicht over de regio.


Ipoh


Avontuurlijk

Ipoh heeft ook enkele watervallen in de buurt die je kunt bezoeken, zoals Buntong Falls en Lubuk Timah. Lubuk Timbah is eigenlijk een dam die al enkele jaren niet meer wordt gebruikt en waardoor er nu water aan beide kanten overheen komt. Hier vindt je dus twee verschillende watervallen in een! Om Buntong te bezoeken moet je wel een flink stukje wandelen en klimmen, maar maakt het uitzicht bovenop de rotsen het de moeite waard.

Vervoer in Ipoh

Het centrum van Ipoh is relatief compact, waardoor je al lopend een groot gedeelte van de stad kunt zien. Wij raden aan hiervoor te kiezen en zoveel mogelijk lopend te doen. Zo krijg je een leuke indruk van de stad. Als de afstanden toch te groot worden kun je een lokale bus nemen. Dit is relatief makkelijk te begrijpen en goed betaalbaar. Ook rijden er genoeg taxi’s rond. Maak gebruik van de app Grab om kosten te besparen en de rit makkelijker te maken.


Ipoh


Overnachten in Ipoh

Ipoh heeft een prima aanbod aan hostels en guest houses. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Ipoh vermeld.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Ipoh heeft geen eigen vliegveld. Je kunt naar Kuala Lumpur of Penang vliegen en vanaf hier de bus of trein nemen naar Ipoh.

De North-South Express lijn van Maleisië stopt in Ipoh. Je kunt dus direct in Ipoh komen vanaf Kuala Lumpur en hier doe je tweeënhalf uur over. Vanaf Penang duurt het anderhalf uur met de trein.

Er rijden ook vele bussen naar Ipoh. Vanaf Kuala Lumpur doe je hier zo’n drie uur over, vanuit Cameron Highlands twee uur en vanuit Penang drie uur. Let er op dat veel busstations buiten de stad liggen in Maleisië en dat je vanaf hier nog een lokale bus of taxi moet nemen. Download Grab om deze ritjes zo goedkoop mogelijk te boeken.

Ons oordeel
7/10

Ipoh is een hele leuke stad om te bezoeken en helemaal omdat het nog niet zo bizar druk en toeristisch is. Er hangt een fijne en relaxte sfeer, waardoor je je er gemakkelijk enkele dagen kunt vermaken. De combinatie van oude koloniale stad met moderne restaurants en avontuurlijke watervallen maken het voor ons een perfecte stop tijdens je reis in Maleisië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.