Kudat

Kudat

In het uiterste noorden van de Maleisische deelstaat Sabah op het eiland Borneo ligt Kudat. De meeste backpackers die Kudat bezoeken, komen hier voor de Tip of Borneo: het noordelijkste puntje van dit immense eiland, waar je in het fijne zand kunt genieten van onvergetelijke zonsondergangen. Naast stranden biedt Kudat ook diverse bezienswaardigheden voor cultuurliefhebbers.

Noordelijkste puntje van Borneo

Op 25 kilometer ten noorden van Kudat houdt Borneo op en komen de Suluzee en de Zuid-Chinese Zee samen. Het rotsachtige uiteinde lijkt van bovenaf op een angel en met enige voorzichtigheid kun je op het allerlaatste rotsblok van Borneo staan. Ernaast bevindt zich het oogverblindende strand Kalampunian, dat een uitstekende plek is om zonsondergangen en heldere sterrenhemels te bekijken.


kudat


Markt van Kudat

Zoals in veel Aziatische steden is ook in Kudat de markt een aanrader. Terwijl je over deze ochtendmarkt loopt, kom je ogen en oren te kort. Je kunt hier lokale groenten, fruit en andere lekkernijen proeven. Ook kun je je wagen aan de gedroogde vis en eetbaar zeewier waar de markt van Kudat bekend om staat. Er zijn daarnaast kraampjes met lokaal geproduceerde handwerken, zoals kleding, manden en tassen.

Surfen

Als je tijdens je reis over Borneo wilt surfen is Kudat the place to be. Zowel de beginnende surfers als de meer ervaren surfers kunnen hier goed terecht. Je kunt ter plekke een surfboard huren en/of lessen nemen.


surfen borneo


De Rungus cultuur

De aanwezigheid van de Rungus minderheid maakt Kudat ook in cultureel opzicht een interessante bestemming. De Rungus hingen oorspronkelijk het animisme aan, maar de meerderheid van dit etnische groep is bekeerd tot het christendom. Zij hebben hun eigen taal, kleding en architectuur, waarvan je rondom Kudat voorbeelden kunt bekijken. Zo kun je in de kampung Bavanggazo een traditioneel longhouse van de Rungus bekijken. Voor vijf ringgit kun je binnen een kijkje nemen in de klassieke huizen die gebouwd zijn met originele materialen zoals bamboe en bladeren.

Muziek

De Maleise gong is een populair slaginstrument in deze regio. Voor bruiloften en feesten worden de grootste gongs die beschikbaar zijn tevoorschijn gehaald en klinken de diepe dreunen boven het feestgedruis uit. Je kunt in de buurt van Kudat zelf leren dit instrument te bespelen bij het minuscule dorpje Sumangkap, waar de traditionele gongs gemaakt worden. Mensen uit het district en ver daarbuiten komen voor de aanschaf van hun instrument naar Sumangkap, dat ook wel bekend staat als ‘the Gong Making Village’. Stap ook binnen in de werkplaatsen van professionele gongmakers, die gongs fabriceren tot twee meter doorsnee. Je kunt hier ook je aandenken aan Borneo kopen, in de vorm van een minigong. De entree tot de ‘gongfabriek’ kost 5 ringgit.


Kudat


Vervoer in Kudat

Een leuke optie om Kudat en haar omgeving te verkennen is per scooter. Je kunt de fraaie omgeving verkennen, verlaten stranden ontdekken en genieten van de fijne sfeer. Ook kun je een mountainbike huren. Daarnaast kun je gebruik maken van enkele minibussen en taxi’s die rondrijden.

Overnachten in Kudat

Hostels zul je in Kudat nog niet vinden. Wel zijn er een aantal guest houses gelegen in de omgeving. Het aanbod is echter beperkt, dus vooraf reserveren is aan te raden. Als je bereid bent wat meer uit te geven kun je voor enkele tientjes per nacht een veel mooiere accommodatie krijgen.

Hoe kom ik er?

Kudat heeft een eigen airstrip die bediend wordt door slechts een airline. MASWings, een dochtermaatschappij van Malaysian Airlines, vliegt met een klein toestel naar Kudat vanuit Sandakan en Kota Kinabalu. Vanuit Kota Kinabalu duurt de vlucht naar Kudat veertig minuten en vanuit Sandakan vijftig minuten. Bekijk ook onze tips over het aanschaffen van vliegtickets in Maleisië.

Vanuit Kota Kinabalu rijdt dagelijks een bus naar Kudat. Deze rit duurt ongeveer vier uur en een kaartje kost je achttien ringgit. Vanuit Sandakan zal je eerst moeten overstappen in Kota Kinabalu. Naast de bus is een gedeelde taxi vanuit Kota Kinabalu ook een optie. Vaak zijn dit minibusjes die tot elf passagiers meenemen. De taxichauffeurs vragen 25 ringgit per zitplaats.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.