Taman Negara

Taman Negara

Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld. Het regenwoud heeft een gigantisch oppervlakte. Taman Negara is een nationaal park en is daarmee makkelijk het grootste nationale park van Maleisië. Borneo staat bekend om haar regenwouden en tochten door de jungle die je er kunt maken. Als je niet naar Borneo gaat, is Taman Negara dus een uitstekend alternatief. Het nationale park is gemakkelijk te bereiken vanaf Kuala Lumpur, maar ook er worden ook dagelijks ritten met minibussen georganiseerd vanuit dorpen als Cameron Highlands.

Over Taman Negara

Het dorpje Kuala Tahan wordt de uitvalsbasis voor je bezoek aan Taman Negara. Vanuit hier regel je de tours. Een rivier van zo’n dertig meter scheidt het kleine centrum in tweeën: aan de ene kant heb je de entree van het park, aan de andere kant accommodaties en restaurants. Goede restaurants ga je hier niet vinden en het dorpje beschikt enkel over wat minimarts. Het is dus aan te raden voor je komst nog de nodige boodschappen in te slaan.

Je komt naar Taman Negara om de flora en fauna te bewonderen. Er leeft veel wildleven in het regenwoud. Zo zijn er olifanten, luipaarden, tijgers, neushoorns en veel apen die het nationale park als hun thuis hebben. Deze dieren blijven echter weg van de gebruikelijke paden, dus de kans dat je ze tegenkomt is nihil. Wel heb je de kans apen, wilde zwijnen en slangen te zien. En met veel mazzel spot je de bijzondere tapir. Daarnaast zie je duizenden verschillenden planten en ook de grootste bloem ter wereld is hier te vinden.


Taman Negara


Trekkings

De leukste manier om Taman Negara te verkennen is door het maken van een trekking. Sommige van deze tochten heb je in een middag afgelegd, andere duren meerdere dagen. De meerdaagse trekkings zijn te boeken bij het hoofdkantoor van het park en in het dorpje Kuala Tahan.

De kortere tochten (van maximaal zes uur) kun je eenvoudig zelf afleggen. Een gids is hierbij zeker niet nodig, tenzij je graag uitleg wilt over de planten en diertjes die je onderweg tegenkomt. De wandelpaden staan aangegeven op maps.me en ook kun je bij de accommodatie een kaart krijgen waarop de verschillende routes staan aangegeven. Je loopt trouwens het overgrote deel van de tochten over aangelegde, houten vlonders, wat de wandeling ook makkelijker maakt.

De populairste wandeltocht in Taman Negara is de Canopy Walk, de langste ter wereld. Hierbij loop je 300 meter over aan elkaar geknoopte ladders. Deze hangen hoog boven de grond, waardoor je mooi neerkijkt op de jungle. In het hoogseizoen kun je beter vroeg gaan, anders sta je in de rij te wachten voordat je de Canopy Walk op mag.

Night Walk

Een veel gekozen tour in Taman Negara is de Night walk. Je maakt dan na het eten met een gids een wandeling door het park, waarbij je ontzettend veel uitleg krijgt over de insecten, dieren en planten die je onderweg tegenkomt. De kans is nihil dat je grote dieren als tijgers en olifanten ziet, maar ook de kleine diertjes maken de tocht zeker de moeite waard. De gidsen in Taman Negara moeten een vergunning hebben, die ze krijgen en behouden door hun kennis over de natuur steeds te blijven verbeteren. Daarom weet je zeker dat jouw gids verstand van zaken heeft. Je leert tijdens de twee uur durende tour leuke feitjes en handige weetjes. Wanneer je de night walk boekt op de dag van aankomst, heb je alleen de volgende dag nog nodig voor de trekking. Daarna kun je verder reizen naar je volgende bestemming.


Taman Negara


Taman Negara


Overige tours

Naast de night walk en de meerdaagse trekkingen (waarbij je bijvoorbeeld in een grot kunt slapen), worden in het dorpje nog meer tours aangeboden. Zo kun je een nachtsafari doen, wat neerkomt om de night walk, maar dan met een auto op zoek naar grotere beesten. In de praktijk valt dit echter tegen, want de auto jaagt de dieren weg.

Je kunt ook een boottour boeken, of een van de watertaxi’s aanspreken. Je vaart dan over de rivier, waar waterbuffels en leguanen je nieuwsgierig aankijken. Daarnaast kun je ook raften met een soort kano op de rivier. Deze zogenoemde Rapid Shooting wordt vaak gecombineerd met een bezoekje aan een traditionele stam: de Orang Asli. Deze stam trekt rond als nomaden en leven primitief. Je kunt hier alleen komen met een gids. Hij introduceert je bij de stam en vertelt je over hun levenswijze. Je krijgt te zien hoe ze met een blaaspijp schieten en hoe ze vuur maken. Helaas zie je in het traditionele ‘dorpje’ meer toeristen dan stamleden, waardoor de tour zijn charme verliest.

Overnachten rond Taman Negara

Je kunt het beste overnachten in Kuala Tahan, recht tegenover het hoofdkantoor van het park, maar aan de andere kant van de rivier. In het dorp zelf zijn verder weinig voorzieningen. Houd er ook rekening mee dat je in Taman Negara niet kunt pinnen. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Taman Negara vermeld.


Taman Negara 2


Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Het nabijgelegen dorp Jerantut wordt vaak gebruikt als tussenstop naar het park. Vanaf Kuala Lumpur is het vier uur met de bus naar dit dorp.

Maleisië heeft sinds enkele jaren een uitgebreid netwerk van minibus verbindingen. Ook Taman Negara is hierin meegenomen. Vanaf Cameron Highlands, Penang en Perhentian bijvoorbeeld kun je een minibus rit boeken naar het park, waar nodig in combinatie met een boottocht.

Ons oordeel
7/10

De kans dat je wilde dieren tegenkomt is klein, maar het blijft een leuke en mooie wandeling door de natuur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.