Cameron Highlands

Cameron Highlands

De Cameron Highlands liggen op ongeveer 150 kilometer ten noorden van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Door de ligging op zo’n 1500 meter boven zeeniveau heerst er een aangenaam klimaat. Echt koud wordt het gelukkig niet. De temperaturen liggen meestal rond de 20-25 graden. Een prettige afwisseling tijdens je reis door de tropen. De theeplantages zijn de absolute highlight van dit gebied, maar door de vruchtbare landbouwgrond hebben de Cameron Highlands veel meer te bieden.

Theeplantages

Vandaag de dag zijn de Cameron Highlands hét theegebied van het land. De uitgestrekte theevelden, kronkelend over de heuvels, leveren prachtige plaatjes op. De bekendste plantage is de Sungai Pala BOH. Er zit een moderne theeshop bij waar je uiteraard thee kunt drinken, inclusief zoetigheid, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Je kunt je wel voorstellen dat je niet de enige toerist zult zijn. Een andere bekende plantage is de Bharat Tea Plantation. Deze wordt minder bezocht, maar is ook zeker de moeite waard.

Als je een gedeelte van trail 6 volgt, kom je bij een ‘Orang Asli village’ waar ze nog redelijk primitief leven. Vanaf dit dorpje kom je via de ‘achteringang’ binnen bij de Bharat theeplantage. De kinderen van het dorpje wijzen je graag de weg. In alle rust (en gratis) kun je tussen de theevelden lopen zonder andere toeristen.

Een meer onontdekte, maar hele mooie theeplantage, is de Habu Boh Tea Plantation. De weg ernaartoe is alleen al schitterend. Eenmaal aangekomen kun je in tien minuten naar een viewpoint lopen, waar een fotogeniek uitzicht zonder toeristen op je wacht. Wil je het verhaal achter de theeproductie weten? Bij de Habu theeplantage geven ze om het half uur een gratis mini-rondleiding door de fabriek.


Cameron Highlands


Bezienswaardigheden

De grootste toeristentrekkers in de Cameron Highlands zijn zonder meer de theeplantages. Maar daarnaast zijn er nog een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is er een Butterfly Farm, waar je naast veel grote vlinders, ook allerlei bijzondere insecten en andere dieren kunt zien. De entree kost ongeveer €1,50 en je bent hier een half uur tot een uur zoet.

Je kunt ook een bezoekje brengen aan een van de strawberry farms. Het verschilt per farm wat je er kunt doen (bijvoorbeeld een rondleiding krijgen of zelf aardbeien plukken), maar een aardbei shake drinken is sowieso een must. Deze zijn heerlijk en super vers. De aardbeien zijn ook veelal te koop bij de kraampjes langs de weg.

Ook staan de Cameron Highlands bekend om de trails die je kunt afleggen door de omgeving. De wandelroutes variëren van eenvoudig tot zwaar. Informeer hierover bij je accommodatie of een van de tour operators in het dorpje Tanah Rata. Ze helpen je graag met uitleg, zonder dat ze daar iets voor terug willen hebben. In de meeste gevallen kun je de trekking namelijk prima zelf afleggen, zonder gids. Er zijn 14 wandelroutes, die je allemaal kunt vinden op maps.me. Vraag ter plekke of alle paden toegankelijk zijn. Houd er wel rekening mee dat het weer in de Cameron Highlands wisselvallig is. Wandelschoenen met goede grip en een poncho zijn geen overbodige luxe.

Tours

Tanah Rata is het bekendste dorpje om te verblijven. Vanaf hier worden diverse tours georganiseerd door onder andere hostels en guest houses. Een bezoek aan een theeplantage, het mossy forest en Mount Brinchang zijn vaak opgenomen in het pakket, gecombineerd met een korte jungle trek. Een countryside tour brengt je naar de butterfly farm, rose garden, bee farm en strawberry farm. De countryside tour vonden wij niet speciaal. Een andere optie is een ‘Orang Asli Village’ bezoeken. Mensen leven hier nog primitief in bamboe hutjes. Je leert meer over hun gebruiken en mag de blaaspijp testen. We horen gemengde verhalen over deze tour. De luxe van een tour is natuurlijk dat je overal naartoe wordt gebracht en informatie krijgt van een gids. Prijzen liggen tussen de RM25 en RM100.


Cameron Highlands 3


Op eigen houtje

Zoals gezegd kun je prima op eigen houtje een groot deel van de wandelroutes afleggen. Veel backpackers kiezen hier dan ook voor.

Naast de aangeboden tours voor de verdere omgeving, kun je ook zelf de boel op de scooter verkennen. Een scooter huren kost zo’n 10 tot 15 euro per dag. Het voordeel hiervan is dat je alle tijd en vrijheid hebt en zelf kiest naar welke plantages, farms of andere bezienswaardigheden gaat. De wegen in de Cameron Highlands zijn ontzettend goed en het verkeer is er rustig. Verbazingwekkend genoeg kiezen toch veel backpackers voor een tour, terwijl de verhalen daarover achteraf vaak tegenvallen.

Mount Brinchang en het mossy forest

Vanaf de top van Mount Brinchang heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, mits het niet mistig is. De top is zowel te voet als per auto te bereiken. Op weg naar de top kom je langs het mossy forest. Dit mysterieuze bos lijkt net een filmset uit Lord of the Rings. Zeker wanneer het mistig is. Je vindt hier ook de vleesetende pitcher plant.


Cameron Highlands


Eten en drinken

In Tanah Rata zijn een aantal hele leuke restaurants gelegen. De gemiddelde prijs-kwaliteitverhouding is prima en je hebt de keuze uit meerdere soorten keukens. Er zijn hier ook enkele bars gevestigd waar je ‘s avonds een drankje kunt doen. Van een echt uitgaansleven is echter geen sprake.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Tanah Rata:

Naam Eten Aanbod Prijs
Singh Chapati Een heel goed Indiaas restaurant voor een prima prijs
Yong Teng Cafe Heerlijke pannenkoeken voor het ontbijt
Misokimchi Tanah Rata Een uitstekend Koreaans restaurant €€
Pizzarella Tanah Rata Redelijke pizza en andere westerse gerechten

Overnachten in Cameron Highlands

Cameron Highlands is een populaire stop onder backpackers. Er zijn dan ook voldoende hostels en guest houses. De meeste tours en wandelroutes starten vanaf het dorpje Tanah Rata. Er zijn ook overnachtingsmogelijkheden in het dorpje Brinchang. Tijdens de drukke maanden april, augustus en december doe je er verstandig aan om tijdig een kamer te reserveren. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van de Cameron Highlands vermeld.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Cameron Highlands is het best per bus te bereiken. De bus vanuit Kuala Lumpur doet er en kleine vier uur over, vanuit Singapore is het een rit van tien uur en vanuit Penang is het vijf uur rijden.

Ons oordeel
7/10

De theeplantages zijn bijzonder mooi. Loop of rijd hier een paar uur rond om te genieten van het uitzicht en mooie foto’s te maken. Daarna heb je de Cameron Highlands ook wel gezien.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.