Visum Indonesië

Visum Indonesië

Je hebt een aantal verschillende mogelijkheden voor je visum voor Indonesië. Je doet er verstandig aan om van te voren goed te bedenken hoelang je in Indonesië wilt blijven, hierna kun je bepalen welk visum je wilt. In juni 2015 heeft Indonesië de visum regels versoepeld. Hierdoor is het voor dertig nationaliteiten – waaronder Nederlanders en Belgen – mogelijk een gratis visum voor dertig dagen te krijgen. Voorheen kon je bij aankomst een Visa On Arrival krijgen. Dit moest je contant betalen, vaak nadat je lang in de rij stond. Dit is nu dus niet meer nodig! (*als je aan onderstaande voorwaarden voldoet). Je krijgt nu een gratis visum Indonesië voor dertig dagen. Dit is echter lokaal niet meer te verlengen, binnen dertig dagen moet je dus echt het land uit. Als je langer dan dertig dagen wilt blijven kun je bij aankomst een Visa On Arrival kopen, deze kun je wel nog eenmalig verlengen met dertig dagen.

Voorwaarden visum vrijstelling

Er gelden wel een paar voorwaarden aan de visum vrijstelling voor Indonesië:

  • Zoals bij elk land dien je een paspoort te hebben dat nog minimaal zes maanden geldig is.
  • Je dient over een duidelijk bewijs te beschikken dat je binnen dertig dagen Indonesië weer verlaat. Een retourticket of doorreisticket dat binnen dertig dagen valt is hiervoor voldoende.
  • Dit geldt alleen voor toeristen. Dus niet als je daar stage gaat lopen. Ook als je op familiebezoek gaat en daar blijft overnachten kom je niet in aanmerking.
  • Je komt alleen in aanmerking voor een visum vrijstelling als je het land binnenkomt via een van de vastgestelde toegangspoorten. Dit waren eerst slechts een aantal vliegvelden en havens, maar nu is het voor bijna elk groot vliegveld mogelijk. Zeker de bekendere vliegvelden.

Langer dan 30 dagen in Indonesië verblijven

Als je meer dan 30 dagen door Indonesië wilt reizen heb je twee opties. Optie 1 is bij aankomst een Visa On Arrival kopen. Waar de visum vrijstelling alleen bij bovenstaande toegangspoorten mogelijk is, kun je een Visa On Arrival bij praktisch elke toegangspoort van Indonesië aanschaffen. Een Visa On Arrival kost je 35$, voor een periode van 30 dagen. Deze dertig dagen kun je eenmalig verlengen met nog eens dertig dagen, waardoor je dus zestig dagen in Indonesië kunt blijven. Je visum verlengen doe je bij een van de immigratiekantoren. Deze zijn onder andere te vinden in populaire bestemmingen als Yogyakarta en Bali.

De andere, makkelijkere optie is voor je vertrek een toeristenvisum aanvragen. Dit kun je gewoon online doen, wel zo makkelijk. In Indonesië ben je dan bovendien geen tijd kwijt aan het bezoeken van een immigratiekantoor.


Visum Indonesie


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Overstay

Per dag dat je langer in het land blijft dan volgens je visum is toegestaan betaal je een boete van 300.000 Indonesische rupiah. Enkele dagen langer blijven is geen probleem zolang je de boete betaalt. Een langere overstay van je visum Indonesië is echter niet aan te raden, het blijft tenslotte wel een misdrijf.

Vooraf een visum Indonesië aanvragen

Als je van tevoren weet dat je langer dan dertig dagen in Indonesië wilt blijven, kan het wel zo handig zijn om in Nederland je visum al aan te vragen. Je kunt bij de Indonesische Ambassade in Den Haag verschillende visa aanvragen. Zo kun je een visum voor zestig dagen aanvragen of een visum voor een langere tijd, als je in Indonesië wilt werken of studeren. Vergeet niet de gebruikelijke dingen mee te nemen, zoals je paspoort, geprinte informatie over je vliegticket en een pasfoto. Een makkelijkere – maar iets duurdere – optie is het gebruik maken van een visum bureau.

Reisgids Indonesië

Lees verder over Indonesië