Raja Ampat

Raja Ampat

Raja Ampat is onderdeel van de provincie West-Papua in oost Indonesië. Het bestaat uit meer dan 1.600 eilanden, variërend in grootte van kleine bounty-eilandjes tot grotere eilanden met bergen die wel tot duizend meter hoog reiken. Slechts 35 van deze eilanden zijn bewoond. Raja Ampat is een wereld van rauwe natuur, en zelfs de locals zelf weten niet wat er hoog in de bergen leeft. Echter draait het in Raja Ampat om de onderwaterwereld. De archipel ligt namelijk in het hart van de ‘coral triangle’: een gebied van zes miljoen km2 met de hoogste biodiversiteit in koraal ter wereld, dat o.a. de Filipijnen, Maleisië en een groot deel van Indonesië beslaat. Tot een aantal jaren geleden waren hier nauwelijks tot geen toeristen, tegenwoordig komen er slechts een handje vol deze kant op. Een pluspunt vinden wij, want hierdoor leer je de eilanden met hun bijzondere cultuur pas echt goed kennen. De lokale bevolking behandelen toeristen als nieuwe vrienden, en zullen er alles aan doen om je verblijf extra speciaal te maken door je uit te nodigen voor bijzondere ceremonies en je trots te vertellen over hun cultuur. De handigste manier om er te komen is om op Sorong te vliegen en vanaf daar de ferry naar Waisai te nemen. Omdat het gebied redelijk lastig te bereiken is, liggen de prijzen qua transport en accommodatie wat hoger dan in de rest van Indonesië. Alles van tours tot accommodatie en transport kan makkelijk upon arrival worden geregeld, ook al spreek je geen Indonesisch. Het is dus niet nodig om van tevoren een duur pakket te kopen via een reisbureau.

Duiken

Het duiktoerisme is in Raja Ampat in opkomst, en niet zonder reden: hier vind je namelijk de hoogste concentratie aan marine life ter wereld. 80% van alle koraalsoorten op aarde hebben zich hier gevestigd (dat is tien keer zo veel als in de Cariben), 1.650 vissoorten, zes van de zeven schildpadsoorten en 27 soorten zeezoogdieren (waaronder walvissen, haaien, dolfijnen en reuzenmanta’s). Het duiken op Raja Ampat is dus een unieke ervaring. Het duiken kun je van tevoren online boeken of ter plekke regelen bij de resorts en duikscholen. Plan minimaal een paar dagen in om de duiken te maken, er is zoveel te zien dat dit zeker niet in een dag of twee lukt. Iedere duikplek is weer anders; zo kan de ene duikspot heel goed zijn om reuzenmanta’s te spotten en staat de andere bekend om de pygmee zeepaardjes. Een paar bekende duiklocaties die je niet mag missen zijn ‘The Passage’ (soort rivier met veel rif haaien), ‘Cape Kri’ (wandduik plek waar de meeste vissoorten ooit op één rif zijn gemeten) en ‘Arborek’ (klein bounty-eiland met enorm kleurrijk rif eromheen). Lees ook ons artikel over de beste duikspots van Raja Ampat, om veel meer te weten te komen over het duiken in dit paradijs.


Raja Ampat


Raja Ampat


Bestemmingen

Vanuit Waisai vaar je direct naar Raja Ampat, binnen een uurtje. Populaire eilanden om te verblijven zijn Mansuar, Batanta, Misool, Cape Kri, Gam en Arborek. Ieder eiland heeft een of meerdere dorpjes die ieder hun een eigen cultuur en gewoonten hebben. Maar de tradities en culturen overlappen ook enigszins. Het interessante aan de bevolking van Raja Ampat is dat ze meer op Aboriginals lijken dan Indonesiërs, en qua cultuur op de Polynesische eilandengroep. De locals zijn enorm vriendelijk en zullen je snel thuis uitnodigen voor een kop koffie en een goed gesprek – hoewel hun Engels natuurlijk erg beperkt is. Ze vinden het namelijk nog steeds erg bijzonder om mensen van buiten Raja Ampat te ontmoeten. Tussen de eilanden kun je met een lokale boot reizen.

Doen op Raja Ampat

Naast duiken kun je ook heel goed snorkelen in Raja Ampat. Bij je accommodatie zit het bijna altijd inbegrepen, en anders kun je de uitrusting huren. Er zijn ook wat stranden te vinden hier en daar, maar een echte strand bestemming is het niet. Tijdens je verblijf zul je vaak uitgenodigd worden voor ceremonies of andere lokale evenementen, en zul je je avonden vaak al kaartend doorbrengen met de locals. De kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig, dus de kans is groot dat ze met je willen gaan snorkelen of zwemmen. Varen tussen de verschillende eilanden is ook een attractie op zich, zeker tijdens zonsondergang. De zee is vaak zo glad als een spiegel, waardoor een zonsondergang al snel twee keer zo mooi wordt.


Raja Ampat


Raja Ampat


Vervoer op Raja Ampat

Op de eilanden zelf kun je de meeste afstanden lopend afleggen. Op de grotere eilanden kun je eventueel een scooter huren. Tussen de eilanden zelf reis je uiteraard per boot. Dit is relatief duur, dus als je meerdere eilanden wilt bezoeken gaat dit wel in de kosten lopen. Er varen enkele veerboten tussen de grote steden, maar tussen andere eilanden zul je gebruik moeten maken van duurdere privéboten.

Overnachten op Raja Ampat

Omdat Raja Ampat zo ver afgelegen is van de rest van Indonesië, liggen de prijzen hier wat hoger dan gemiddeld. Echter is het alsnog prima betaalbaar als backpacker om hier een weekje of twee te verblijven. Er zijn twee soorten accommodaties: (eco-)resorts of homestays. Wij raden je aan de lokale bevolking te steunen en dus in een homestay te verblijven. Hier leer je de cultuur echt goed kennen. Je betaald gemiddeld €20 tot €25 euro voor een nacht in een homestay aan het strand. Hierbij zit ontbijt, lunch, avondeten en snorkelspullen inbegrepen. Je hoeft dus nergens aan te denken, en je loopt zo je bungalow uit om te snorkelen in de helderblauwe zee. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Vlieg naar Sorong, de grotere stad nabij Raja Ampat. Er gaan rechtstreekse vluchten vanaf onder andere Jakarta, Manado en Makassar. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Neem vervolgens vanaf Sorong de ferry naar Waisai, het kleine haventje van Raja Ampat. Vanaf daar kun je naar bijvoorbeeld naar Mansuar, Gam, Arborek of Batanta. Afhankelijk van naar welk eiland je gaat duurt dit één tot drie uur.

Ons oordeel
8/10

Raja Ampat is een geweldige bestemming. Zeker als je wilt ontsnappen aan de drukte en het massatoerisme ben je hier op een fantastische plek.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.