Nusa Lembongan

Nusa Lembongan

Op een halfuur varen van Bali ligt het veel minder bezochte eiland Nusa Lembongan, een heerlijk eiland om een paar dagen te verblijven. Een onontdekt paradijs is het absoluut niet meer, het toerisme is ook hier steeds meer aanwezig. Van massatoerisme kunnen we gelukkig nog zeker niet praten. Met de scooter rij je binnen no time het hele eiland over en kun je zelf de verschillende stranden verkennen. Sommige van deze stranden op Nusa Lembongan zijn nog mooier dan de stranden in Bali en ze zijn zeker niet zo druk. Onderweg geniet je van de leuke sfeer. Als je het eiland zelf verkent hebt kun je ook geweldig snorkelen en duiken.

Stranden op Nusa Lembongan

Er zijn meerdere leuke stranden te vinden op Nusa Lembongan. Zo kun je terecht op Mushroom Beach. Hier kun je overdag lekker op het strand liggen en in de avond een drankje doen in een leuke beachclub. Ons favoriete strand is Dream Beach. Dit strand is wat lastig te vinden en niet heel groot, maar wel bijzonder mooi. Ondanks dat het was lastig te vinden is komen er nog behoorlijk veel mensen op af. Ben je op zoek naar wat meer rust? Het toepasselijk genaamde Secret Beach is dan een goede keuze. Hier komen nauwelijks andere strandgangers op af, maar het is wel een erg fijn strand.


Nusa Lembongan


Nusa Lembongan


Nusa Ceningan

Een mooie kleurrijke ophangbrug scheidt Nusa Lembongan met het kleinere Nusa Ceningan. Op dit eiland is op zich niet veel te doen, maar het is wel een heel sfeervol eiland met een paar leuke eet- en drink tentjes. Hier overnachten is ook een prima optie, binnen twintig minuten op de scooter ben je op elke bestemming op een van de twee eilanden.

Snorkelen en duiken

De omgeving van Nusa Lembongan is perfect voor snorkel- en duikliefhebbers. Snorkelaars kunnen in de directe omgeving van het eiland terecht. Hier kun je het mooie – en intacte – koraal zien, plus een grote variatie aan tropische vissen. Naast het nabijgelegen eiland Nusa Penida ligt Manta Point. Dit punt is na een uur varen bereikbaar vanaf Nusa Lembongan. Hier heb je zo’n 95% kans om Manta Rays (reuzenmanta’s) te zien. Deze indrukwekkende roggen zijn tussen de 4,5 en 9 meter lang, een indrukwekkend gezicht als ze op enkele meters voorbij zwemmen. Je kunt hier perfect snorkelen, maar duiken is nog net wat leuker, dan kun je ze net even beter bekijken.


Nusa Lembongan


Kajakken

Een groot gedeelte van het eiland bestaat uit een mangrovebos. Als je met de scooter het eiland verkent kom je dit ongetwijfeld tegen, zeker als je het drukkere gedeelte van Nusa Lembongan achter je laat. Deze mangrove kun je per kajak verkennen. Je kunt een pad door de mangrove volgen of je eigen pad maken.

Devil’s Tear

Een van de leukste bestemmingen op Nusa Lembongan is de Devil’s Tear. Waar het water op de stranden heerlijk rustig is, kun je dat hier zeker niet zeggen. De grote golven slaan hier tegen de bijzondere rotsformatie in, waardoor het water wel meters omhoog kan spatten. Kom niet te dichtbij als je niet nat wilt worden en zeker niet zo dichtbij dat je meegesleurd kan worden door een golf. Devil’s Tear is makkelijk bereikbaar per scooter, maar als je hier niet over beschikt kun je er van Mushroom Beach en omgeving ook zelf naartoe lopen.


Nusa Lembongan


Vervoer op Nusa Lembongan

Zoals gezegd is het eiland uitermate geschikt om per scooter te verkennen. Deze scooters zijn te huur bij de meeste accommodaties en bij de pier waarop je aankomt. Reken op een prijs van 70.000 tot 80.000 rupiah per dag, zo’n €4 tot €5. Met de scooter rijd je naar de verschillende stranden, de leukste restaurants en de andere hoogtepunten. Als je niet met de scooter wilt rijden kun je eventueel ook een fiets huren. Van openbaar vervoer is hier nauwelijks sprake. Er rijden alleen wat pick-up auto’s rond die dienen als taxi. Zelf rondrijden met de scooter is echter aanzienlijk goedkoper. Als je het niet erg vindt om te lopen kun je, met name aan de noordwest kust, veel afstanden ook lopend afleggen.

Eten en drinken

Het toegenomen toerisme heeft ook geleidt tot een toename in hippe tenten, waar je terechtkunt voor een drankje of wat eten. Er zijn meerdere leuke bars aan de kust waar je terechtkunt. Lekker eten doe je bij een van de goede warungs of de wat duurdere buitenlandse restaurants.

Dit zijn onze favoriete restaurants en bars op Nusa Lembongan:

Naam Type Aanbod Prijs
Cloudland Bar Geniet met een drankje van een prachtige zonsondergang €€
Mushroom Espresso De beste koffie van Nusa Lembongan €€
Bali Eco Deli Heerlijk en gezond eten €€
Nick’s Place Malse spareribs en goede burgers €€
Dhipa Warung Lekker en goedkoop lokaal eten
Casa Bambu Cateen Mexicaans eten in een sfeervol restaurant €€

Nusa Lembongan


Overnachten op Nusa Lembongan

Je kunt dus zowel op Nusa Lembongan als Nusa Ceningan terecht voor je accommodatie. De meeste keuzes zijn te vinden op het eerstgenoemde eiland, zeker de homestays. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Nusa Lembongan vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Met de boot ben je vanuit Sanur op Bali in ongeveer een halfuur in Nusa Lembongan. Kaarten voor deze boottocht kun je ter plekke boeken. Vaak is het echter makkelijker om een bus- en bootcombinatie ticket te kopen. Hierbij word je opgehaald in bijvoorbeeld Ubud, naar Sanur gebracht en op de boot gezet. Bekijk ook ons artikel hoe je van Bali naar Nusa Lembongan reist.

Ons oordeel
8/10

Nusa Lembognan is een bijzonder leuke bestemming voor een paar dagen. De sfeer is er goed, je kunt mooie snorkel- en duiktrips maken en er zijn een aantal mooie strandjes te vinden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.