Bukit Lawang

Bukit Lawang

In het noorden van Sumatra, zo’n honderd kilometer ten westen van Medan, ligt Bukit Lawang. Dit dorp is een van onze favoriete plekken op het Indonesische eiland. Het is namelijk de perfecte bestemming om bijzondere trektochten te maken, waarbij je wilde orang-oetans kunt spotten. Met een gids loop je door het Gunung Leuser National Park; een fantastisch regenwoud met een rijke flora en fauna. Naast de trektochten is Bukit Lawang sowieso een leuke plaats. Ondanks dat het heel toeristisch is, heb je toch de neiging om hier langer te blijven hangen.

Je trektocht boeken

Uiteraard kom je naar Bukit Lawang om een trektocht te maken door de jungle. Je bent verplicht om hiervoor een gids te huren; iets waar de lokale bevolking maar al te graag gebruik van maakt. Er is een overvloed aan aanbod van gidsen, die je nog wel eens flink kunnen stalken tot je ze inhuurt. Praat voordat je akkoord geeft goed met ze, vraag andere reizigers naar ervaringen en check reviews op TripAdvisor. De trektochten zijn overigens allemaal in het dorpje zelf te boeken.

De kortste trektocht duurt drie uur en de langste meerdere dagen. De meeste reizigers kiezen voor een tocht van twee dagen, waarbij je dus in de jungle overnacht. Wij raden ook aan om minimaal twee dagen te doen. Hoe verder je de jungle in loopt, hoe meer je ziet. Als je voor een trektocht van meerdere dagen kiest, een goede gids hebt en een kleine groep hebt, is de kans heel groot dat je de bijzondere orang-oetans in het wild ziet. Houd er wel rekening mee dat de trektocht behoorlijk pittig kan zijn, zeker als je meerdere dagen op weg bent. Overschat je eigen conditie niet als je de plannen maakt, of bespreek dit goed met je gids.

De prijzen van de trektocht zijn vastgelegd door de overheid. De prijzen veranderen wel, maar je betaalt voor een trektocht van twee dagen ongeveer €70 per persoon bij een groep van drie of meer mensen. Wil je met minder dan drie personen gaan, dan betaal je meer. Check voordat je er bent online de actuele prijzen van de Sumatra Guide Association.


Bukit Lawang

De bijzondere orang-oetans


De trektocht zelf

Je hebt je keuze gemaakt voor wat betreft de duur van de trektocht en je gaat op pad. Wat kun je dan verwachten? De gidsen gaan natuurlijk hun best doen jou de wilde orang-oetans te laten zien. De kans is groot dat je ze inderdaad ontmoet. Daarnaast kun je ook de thomaslangoer spotten; nog zo’n bijzonder aapje. Verder vind je er ook punky monkeys, bavianen en de zwarte gibbon. En we zeggen het nog maar eens: probeer al dit wild life nooit aan te raken of te voeden.

De trektocht is best pittig, zeker naarmate je langer weg bent en dus dieper de jungle ingaat. Er zijn veel gladde stukken en grote hoogteverschillen. Soms zijn afdalingen ontzettend steil en eenmaal afgedaald, moet je soms al gelijk weer omhoog klauteren op de volgende berg. Bovendien is het vochtig en heet. Maar het is het allemaal waard, want je krijgt er een fantastische ervaring voor terug. Aan het einde van de dag kun je uitrusten in het kamp. Dit kamp is behoorlijk primitief. Een douche ontbreekt, want wassen kun je doen in de rivier. Bij aankomst liggen er (dunne) matten en slaapzakken klaar, zodat je deze niet zelf hoeft mee te slepen. Reken ook op lekker eten, want een kok bereidt je avondeten en maakt de volgende dag je ontbijt.

Wat neem je mee tijdens de tocht?

Natuurlijk geldt ook hier: neem zo min mogelijk mee. Laat alles passen in een daypack, want je moet er zelf mee slepen. Zoals gezegd zijn sommige stukken tijdens de trektocht erg steil. Zorg daarom dat je goede schoenen aantrekt, waarmee je grip hebt. Wat verder niet mag ontbreken is insectenspray en een zaklampje. Dit laatste kan natuurlijk ook via je telefoon. Ook dien je wat spullen mee te nemen die je nodig hebt om te overnachten. In de nacht kan het wel afkoelen, dus een shirt met lange mouwen of een trui is dan aan te raden. Overdag raden we je aan om een korte broek en T-shirt aan te trekken. Neem wel een regenjas mee, want er zijn vaak tropische buien in de jungle. Denk dus ook aan droge kleding. Eenmaal nat is dikke pech, want je kleding droogt amper in de vochtige jungle. Wil je zwemmen of opfrissen, dan is een handdoek ook handig. Anders kun je ook vochtige doekjes meenemen om je wat schoon te poetsen. Hoewel je voornamelijk beschermd wordt door de bebossing, kan zonnebrand meenemen ook nooit kwaad. Neem ook twee grote flessen water mee om goed gehydrateerd te blijven. Eten is er op zich onderweg ook wel, maar heb je gauw trek, neem dan wat kleine snacks mee.


Bukit Lawang

Bukit Lawang is mooi gelegen aan een rivier


Overige activiteiten

Naast het maken van een trektocht is Bukit Lawang sowieso een fijne plek om een paar dagen te blijven. Een andere populaire activiteit is het tuben. Op een opgeblazen rubberen band ga je over de (snelstromende) rivier. Het is ontzettend leuk om te doen en ook de locals hebben er erg veel plezier in.

Verder kun je een paar korte wandelingen zelf afleggen zonder gids. Het dorp Bukit Lawang zelf is niet bijzonder mooi, maar wel leuk om te verkennen. Je ontmoet al gauw vriendelijke locals die een praatje met je willen maken. Loop ook over de grote hangbrug. Vanaf deze hoge brug kijk je neer op de rivier waar kinderen spelen en vrouwen hun kleding wassen. Vooral in de avond is het gezellig in het dorpje. Overdag is het vooral een goede spot om heerlijk te relaxen in een hangmat met het geluid van de jungle op de achtergrond. Het is dus geen wonder dat veel backpackers langer in het dorpje blijven dan vooraf gepland.

Vervoer in Bukit Lawang

Het dorp is klein genoeg om lopend te verkennen. Van ene kant van het dorp naar de andere kant ben je lopend zo’n twintig minuten onderweg.


Bukit Lawang

De Thomaslangoer, die afstamt uit Noord-Sumatra


Eten en drinken

De meeste restaurants in Bukit Lawang horen bij de guest houses en andere accommodaties die hier te vinden zijn. De gemiddelde kwaliteit is hier over het algemeen goed. Ook als je ergens anders overnacht kun je gewoon naar een restaurant van een andere accommodatie om daar wat te eten. Als je ’s avonds een drankje wilt doen is de Ricky’s Bar de leukste optie.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Bukit Lawang:

Naam Eten Aanbod Prijs
Jungle Hill Cafe Goed lokaal eten op een prachtige locatie
Lawang Inn Restaurant Heerlijke rendang en andere Indonesische gerechten €€
Green Hill Lekker Indonesisch eten en een gezellige sfeer

Overnachten in Bukit Lawang

Er zijn meerdere uitstekende guest houses te vinden in Bukit Lawang. Reken niet op luxes als warm water of WiFi, maar dit voegt wel wat toe aan de charme. Voor een toeristische bestemming zoals deze vallen de prijzen bovendien heel erg mee, want voor minder dan 10 euro per nacht heb je al een leuke kamer. Een dag blijven na de trekking is ook aan te raden. Zo kun je weer op kracht komen, om de volgende dag eventueel door te reizen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Bukit Lawang is het beste te bereiken vanuit Medan. Je komt hier zeer waarschijnlijk andere reizigers tegen die ook naar het dorp in de jungle willen. Deel met hen een minibus. Deze brengt je in ongeveer drie uur in Bukit Lawang.

Ons oordeel
8/10

Het dorpje zelf is leuk en de wandeltochten die je hier kunt maken zijn geweldig, zeker een van de hoogtepunten in heel Indonesië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.