Bukit Lawang

Bukit Lawang

In het noorden van Sumatra, zo’n honderd kilometer ten westen van Medan, ligt Bukit Lawang. Dit dorp is een van onze favoriete plekken op het eiland. Dit komt voornamelijk dankzij de bijzondere trektochten die je hier kunt maken. Met een gids loop je door het Gunung Leuser National Park. In dit regenwoud heb je een grote kans om wilde orang-oetans te spotten. Naast de trektochten is Bukit Lawang sowieso een leuke plaats. Ondanks dat het heel toeristisch is heb je toch de neiging om hier langer te blijven hangen.

Trektochten

Uiteraard kom je naar Bukit Lawang om een trektocht te maken door de jungle. Je bent verplicht om hiervoor een gids te huren. Iets waar de lokale bevolking maar al te goed gebruik van maakt. Er is een overvloed aan aanbod van gidsen, die je nog wel eens flink kunnen stalken tot je ze inhuurt. Praat voordat je akkoord geeft goed met ze, vraag andere reizigers naar ervaringen en check reviews op Tripadvisor. De kortste trektocht duurt drie uur en de langste meerdere dagen. De meeste reizigers kiezen voor een tocht van twee dagen, waarbij je dus in de jungle overnacht. Wij raden ook aan om minimaal twee dagen te doen. Hoe verder je de jungle in loopt, hoe meer je ziet. Als je voor een trektocht van meerdere dagen kiest, een goede gids hebt en een kleine groep hebt is de kans heel groot dat je de bijzondere orang-oetans in het wild zult zien.


Bukit Lawang


De prijzen van de trektocht liggen vastgelegd door de overheid. Check voordat je er bent online de actuele prijzen van de Sumatra Guide Asscociation. Momenteel kost een trektocht van 2 dagen 600,000Rp per persoon bij een groep van 3 of meer en 720,000Rp bij een groep van 1 of 2 personen. Zeker als je meerdere dagen op weg bent is het een behoorlijk pittige wandeling, met gladde stukken en veel hoogteverschillen. Overschat je eigen conditie niet als je de plannen maakt, of bespreek dit goed met je gids. Items als een regenjas, genoeg droge kleding, insectenspray, genoeg water en wat spullen over je overnachting zijn een must om mee te nemen. Oh en probeer de orang-oetans of ander wildleven nooit aan te raken of te voeden!

Overige activiteiten

Naast het maken van een trektocht is Bukit Lawang sowieso een fijne plek om een paar dagen te blijven. Een andere populaire activiteit hier is het tuben. Op een opgeblazen rubberen band ga je over de (snelstromende) rivier. Bijzonder leuk om te doen, vooral de locals hebben er veel plezier in. Verder kun je een paar korte wandelingen zelf afleggen zonder gids. Het dorp Bukit Lawang zelf is niet bijzonder mooi, maar wel leuk om te verkennen. Daarnaast is het vooral een goede spot om heerlijk te relaxen in een hangmat met het geluid van de jungle op de achtergrond.


Bukit Lawang


Overnachten in Bukit Lawang

Er zijn meerdere uitstekende guest houses te vinden in Bukit Lawang. Reken niet op luxes als warm water of WiFi, maar dit voegt wel wat toe aan de charme. Voor een toeristische bestemming zoals deze vallen de prijzen bovendien heel erg mee, voor minder dan 10 euro per nacht heb je al een leuke kamer. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Bukit Lawang in je route door Sumatra

Hoe kom ik er?

Bukit Lawang is het beste te bereiken vanuit Medan. Je komt hier zeer waarschijnlijk andere reizigers tegen die ook naar het dorp in de jungle willen. Deel met hun een minivan, deze brengt je in ongeveer drie uur in Bukit Lawang.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal