Surabaya

Surabaya

Gelegen op Java is Surabaya (of op zijn Hollands gespeld: Soerabaja) de één na grootste stad van Indonesië. Het heeft iets weg van Jakarta, maar is minder vies en chaotisch. De echte hoogtepunten ontbreken, maar je kunt er toch het een ander zien. Veel reizigers gebruiken Surabaya als tussenstop op weg naar Java’s meest befaamde natuurlijke attracties: Mount Bromo en de IJen-krater.

Bezienswaardigheden in Surabaya

Het straatbeeld van Surabaya is sterk beïnvloed door de Nederlanders. Er staan nog veel koloniale panden uit tempo doeloe. Daarnaast was Surabaya de stad waar de spreekwoordelijke bom barstte toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was. De Japanners hadden zich overgegeven, de Indonesiërs verklaarden zichzelf onafhankelijk en klauterden naar het dak van Hotel Oranje om het blauwe stuk van de Nederlandse driekleur af te scheuren om zo de Indonesische vlag te creëren. Waar de Tweede Wereldoorlog eindigde, begon de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Hotel Oranje was destijds een hotel van aanzien. En dat is het nog steeds al heet de plek nu Hotel Majapahit. Binnen zijn nog veel Nederlandse kenmerken te vinden. Dit is wel een van de duurdere slaapgelegenheden, maar binnenlopen voor een kop koffie is altijd mogelijk.


Surabaya


Surabaya


Surabaya verkennen

Een ideale manier om de stad te leren kennen is de Heritage Track. Hierbij kun je op meerdere tijdstippen van de dag op een bus springen die langs de mooie plekjes van de stad rijdt. Onderweg vertelt een gids over de turbulente geschiedenis van de stad en heb je de gelegenheid om bij tussentijdse stops de bus te verlaten om de nodige foto’s te maken. De tour duurt zo’n anderhalf uur. Onderdeel hiervan is het Huis van Sempoerna. Van oudsher een door de Nederlanders opgericht weeshuis, nu een sigarettenfabriek. Je vindt er een kunstgalerie en kunt er goed lunchen.

Vergeet ook niet Zangrandi (Es Krim Zangrandi). De oudste ijszaak van Surabaya met vanzelfsprekend lekkere ijsjes.

Tunjungan Plaza

Als je wilt winkelen kun je een bezoek brengen aan Tunjungan Plaza. Dit is een gigantisch, modern winkelcentrum. Er zijn goedkope winkels te vinden, waar je voor enkele euro’s van alles koopt. Maar de internationale, luxe merken zijn hier ook te vinden, soms wat voordeliger dan in Europa. En als je toevallig een auto wilt kopen kan dat hier ook gewoon. In de enorme foodcourts kun je heerlijk eten krijgen, wat al een reden op zich is om Tunjungan Plaza te bezoeken.


Surabaya


Madura

Via de drie kilometer lange, relatief nieuwe Suramadu National Bridge reis je van Surabaya naar het eiland Madura. Deze brug is volgens sommige al een bezienswaardigheid op zich, maar het eiland Madura heeft tevens te bieden. Het eiland is niet zo bekend, maar het is net wat kleiner dan Bali en er wonen maar liefst vier miljoen mensen. Het is een authentiek eiland, met vriendelijke inwoners die maar al te graag toeristen verwelkomen. Je vindt er een aantal mooie, ongerepte stranden. Lombang beach is een van deze mooie stranden.

Vervoer in Surabaya

Surabaya is een enorme stad, maar beschikt over een slecht openbaar vervoer. Metro’s zijn er niet en de trein is ook niet echt een optie om binnen de stad te reizen. Wel zijn er veel buslijnen, maar deze zijn voor toeristen niet altijd even praktisch. Wel zijn er volop taxi’s aanwezig in de stad, die prima betaalbaar zijn. In het chaotische verkeer van de stad sta je echter vaker stil dan dat je rijdt.


Surabaya


Overnachten in Surabaya

Veel backpackers tref je niet in deze stad. Sowieso is Java minder toeristisch dan Bali. Daarnaast is Surabaya meer een zakenstad en bevindt zich niet op de gebruikelijke route die veel toeristen op Java afleggen. Desondanks biedt de stad een handjevol hostels. Je betaalt tussen de vijf en tien euro per nacht. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Surabaya vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Als tweede grootste stad kent Surabaya een grote internationale vlieghaven. Vanuit diverse plekken in het land en het buitenland kun je prima op Surabaya vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Het Javaanse treinnetwerk is prima. Je komt gemakkelijk vanuit steden als Yogyakarta, Bandung, Semarang en Malang in Surabaya.

Ons oordeel:
6/10

De stad doet ons een beetje aan Jakarta denken, maar iets minder vies en hectisch. Er zijn wat leuke bezienswaardigheden, maar dat is het wel. Voor wie in cultuur en historie is geïnteresseerd, is het een interessante stop, anders kun je deze stad beter overslaan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.