Surabaya

Surabaya

Gelegen op Java is Surabaya (of op zijn Hollands gespeld: Soerabaja) de één na grootste stad van Indonesië. Het heeft iets weg van Jakarta, maar is minder vies en chaotisch. De moeite waard?

Bezienswaardigheden

Het straatbeeld van Surabaya is sterk beïnvloed door de Nederlanders. Er staan nog veel koloniale panden uit tempo doeloe. Daarnaast was Surabaya de stad waar de spreekwoordelijke bom barstte toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was. De Japanners hadden zich overgegeven, de Indonesiërs verklaarden zichzelf onafhankelijk en klauterden naar het dak van Hotel Oranje om het blauwe stuk van de Nederlandse driekleur af te scheuren om zo de Indonesische vlag te creëren. Waar de Tweede Wereldoorlog eindigde, begon de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Hotel Oranje was destijds een hotel van aanzien. En dat is het nog steeds al heet de plek nu Hotel Majapahit. Binnen zijn nog veel Nederlandse kenmerken te vinden. Dit is wel een van de duurdere slaapgelegenheden, maar binnenlopen voor een kop koffie is altijd mogelijk.


Surabaya


Een ideale manier om de stad te leren kennen is de Heritage Track. Hierbij kun je op meerdere tijdstippen van de dag op een bus springen die langs de mooie plekjes van de stad rijdt. Onderweg vertelt een gids over de turbulente geschiedenis van de stad en heb je de gelegenheid om bij tussentijdse stops de bus te verlaten om de nodige foto’s te maken. De tour duurt zo’n anderhalf uur. Onderdeel hiervan is het Huis van Sempoerna. Van oudsher een door de Nederlanders opgericht weeshuis, nu een sigarettenfabriek. Je vindt er een kunstgalerie en kunt er goed lunchen.

Vergeet ook niet Zangrandi (Es Krim Zangrandi). De oudste ijszaak van Surabaya met vanzelfsprekend lekkere ijsjes. Verder kent de stad een groot aantal shopping malls met daarin een aantal goede eetgelegenheden (zowel westers als oosters eten). De stad kan als uitvalsbasis dienen voor Java’s meest befaamde natuurlijke attracties: Mount Bromo en de IJen-krater.


Surabaya 2


Overnachten in Surabaya

Veel backpackers tref je niet in deze stad. Sowieso is Java minder toeristisch dan Bali. Daarnaast is Surabaya meer een zakenstad en bevindt zich niet op de gebruikelijke route die veel toeristen op Java afleggen. Desondanks biedt de stad een handjevol hostels. Je betaalt tussen de vijf en tien euro per nacht. In onze Reisgids Indonesië staan de leukste hostels van Surabaya vermeld.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Als tweede grootste stad kent Surabaya een grote internationale vlieghaven. Vanuit diverse plekken in het land en het buitenland kun je prima op Surabaya vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Het Javaanse treinnetwerk is prima. Je komt gemakkelijk vanuit steden als Yogyakarta, Bandung, Semarang en Malang in Surabaya.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal