Medan

Medan

Grote Aziatische steden als Manilla, Jakarta en Phnom Penh zijn over het algemeen geen fijne steden. Het is er druk, vies, niet altijd even veilig en er zijn relatief weinig interessante bezienswaardigheden. Weliswaar is een dag of twee nog best te doen. En wellicht ontmoet je wat gelijkgestemden en kun je er toch nog een leuke tijd hebben. In Medan is dat een stuk moeilijker. Lees hier waarom.

Over Medan

Ten tijde van de Nederlandse overheersing werd Medan het Parijs van Oost-Indië genoemd. We vinden onszelf best open minded en sommige van ons hebben een levendige fantasie. Geen van ons kon echter een link trekken tussen de Sumatraanse en Franse hoofdstad. Medan kent weinig schoonheid. Gebouwen zijn grauw, wegen zijn in slechte staat en de walmen van uitlaatgassen hangen in iedere straat. Koloniale sporen vind je wel, maar veel gebouwen zijn in verval en worden nauwelijks onderhouden. De meeste Indonesische steden worden overspoeld met verkeer en Medan is daar geen uitzondering op. Daarnaast zijn de straten zeer uitgestrekt, vies en is een wandelingetje door de stad geen pretje.


Medan

De grote moskee van Medan, ook wel Masjid Raya genoemd


Medan

De Graha Maria Annai Velangkanni kerk


Een enkele interessante bezienswaardigheid

Mocht je jezelf nou toch in de Sumatraanse hoofdstad vinden, bezoek dan het Museum voor Noord-Sumatra (Museum Negeri Provinsi Utara). Daar leer je in diverse facetten (historisch, geografisch en cultureel) van de regio kennen.

Historisch erfgoed tref je in het Maimoon paleis. Dit paleis is ontworpen door een Nederlandse architect eind negentiende eeuw. Daarnaast tref je de nodige tempels en moskeeën die je kunt bezichtigen. En winkelcentra. Gezien de overvloed daarvan hoef je hiervoor niet voor naar deze stad.

Het hoogtepunt van Medan is wat ons betreft de Graha Maria Annai Velangkanni kerk. Deze katholieke kerk is in 2005 geopend en is in de kenmerkende Indiase bouwstijl gebouwd. Een interessante afwisseling, van deze stijl kom je elders op Sumatra niet of nauwelijks tegen.

In de omgeving

Veel reizigers zien zich gedwongen minstens één nacht in Medan te verblijven. Dat komt omdat de stad in de nabijheid ligt van de bezienswaardigheden op Sumatra. Wil je de bergen van Berastagi beklimmen, of orang-oetans spotten in Bukit Lawang of het prachtige Lake Toba zien? Alle wegen leiden van en naar Medan. Veel internationale vluchten gaan op Medan. Het is mogelijk om direct vervoer van het vliegveld van Medan naar Lake Toba of Bukit Lawang te boeken. We raden aan om hier gebruik van te maken. Omdat Sumatra een stuk minder backpackers heeft dan andere gebieden in Zuidoost-Azië, kom je ze niet gauw tegen in Medan.


Medan

Het Maimoon paleis


Vervoer in Medan

Er rijden volop taxi’s rond in Medan. Dit is de makkelijkste en meest comfortabele manier om je binnen de stad te verplaatsen. Een andere goede en goedkopere optie is een becak, de fietstaxi. Goed onderhandelen is een must. Er zijn ook een aantal buslijnen te vinden in de stad, maar deze zijn lastig te begrijpen voor toeristen. Ook kun je gebruik maken van een angkot, de lokale gedeelde minibussen.

Overnachten in Medan

Hostels zijn er niet. Guest houses en hotels wel. Die zitten gelukkig vrij dicht bij elkaar. We raden je aan vooraf te boeken. Medan is ook voor Indonesiërs een veelgebruikte pitstop. Goedkope accommodaties kunnen daarom snel volgeboekt zijn. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Medan heeft een internationaal vliegveld, met vluchten vanaf onder andere Jakarta, Kuala Lumpur, Singapore en Yogyakarta. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

Vanuit Banda Atjeh of vanaf het Tobameer kun je de bus pakken. Deze lange afstand over niet al te fijne wegen, raden we niet aan. Soms ontkom je er niet aan. Het vliegtuig is niet veel duurder.

Ons oordeel:
5/10

Medan is het noodzakelijke kwaad waar je langs komt op weg naar de interessante plekjes van Sumatra. Blijf hier zo kort mogelijk.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.