Tetebatu

Tetebatu

Midden op het Indonesische eiland Lombok ligt het idyllische plaatsje Tetebatu. In dit rustige oord kun je je tussen de mooie natuur even terugtrekken uit de toeristische drukte die je soms op Lombok en het nabijgelegen Bali aantreft.

Landbouw

Tetebatu heeft door de ligging vlak bij de vulkaan Rinjani een zeer vruchtbare bodem, waardoor in het dorp veel gewassen verbouwd worden. Naast bomen vol tabak en fruit heeft Tetebatu prachtige rijstterrassen en rijstvelden. Weliswaar zijn deze kleiner dan diverse beroemde terrassen in Azië, maar de ervaring in Tetebatu is zonder een fotograferende massa wel een stuk aangenamer. Als je wil kun je hier zelfs een handje helpen bij het planten of oogsten van de rijst.


Tetebatu


Tetebatu


De Sasak bevolking

In Tetebatu kun je nog de onaangetaste Sasak cultuur ervaren. De Sasak vormen het grootste deel van de bevolking van Lombok en hebben enkele interessante rituelen en religies. Zo hangt een deel van de gemeenschap van Tetebatu het Wetu Telu aan, een godsdienst die gebaseerd is op de islam, het hindoeïsme en animisme. Bij de cultuur van de Sasak hoort ook het traditionele vechten met stokken. Twee mannen nemen het met stok en schild tegen elkaar op in een hevige strijd, die op het scherpst van de snede wordt uitgevochten. De verliezer is degene die als eerste bloedt, al blijft het een spel en brengt men elkaar slechts lichte verwondingen toe. Vooral in de nabijgelegen plaats Kotaraja vinden veel stokgevechten plaats.

Watervallen

Omdat Tetebatu aan de voet van de berg Rinjani ligt, zijn in de omgeving diverse watervallen te vinden. Een mooi voorbeeld is Air Terjun Jukut, die op indrukwekkende wijze van twintig meter hoogte naar beneden stort. De waterval is bovendien omringd door onaangetast regenwoud, waardoor hier in alle rust van de echte jungle-ervaring kunt genieten. Het kost wel wat moeite om er te komen. Je kunt er voor kiezen te voet naar Air Terjun Jukut te gaan, waarbij je tijdens een lange wandeltocht plantages en rijstvelden doorkruist. Dit kost je wel enkele uren, maar gelukkig is Tetebatu hooggelegen en is het klimaat aangenaam genoeg om te wandelen. Een andere optie is naar de waterval rijden met een chauffeur of een scooter die je in de meeste guest houses in Tetebatu kunt huren.


Tetebatu


Monkey Forest

In Ubud op Bali is Monkey Forest een van de drukst bezochte attracties, maar op buureiland Lombok is het apenbos van Tetebatu nog steeds een oase van rust. Bij je accommodatie kun je een gids regelen, met wie je dit mooie natuurgebied kunt verkennen. Typische bewoners zijn de makaken, het apensoort dat je in vrijwel alle Zuidoost-Aziatische landen tegenkomt. Ook kun je hier afkoelen aan de voet van diverse watervallen.

Vervoer in Tetebatu

Er rijden enkele minibussen rond in de omgeving, maar dit is als toerist niet zo gemakkelijk om snel te begrijpen. Het is leuker en handiger om een scooter te huren en zelf op pad te gaan. De omgeving van het dorp leent zich hier uitstekend voor. De meeste accommodaties kunnen je helpen bij het huren van een scooter.


Tetebatu


Overnachten in Tetebatu

Er zijn nog geen hostels gelegen in Tetebatu. Ook in andere accommodaties zijn er geen slaapzalen beschikbaar. Wel is er een uitstekend aanbod van homestays. De gemiddelde kwaliteit ligt hoog en de prijzen zijn uitstekend.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Het duurt lang om Tetebatu per openbaar vervoer te bereiken. Vanaf de grote plaats Mataram gaat een bus naar Paokmotong, dat op twaalf kilometer afstand van Tetebatu ligt. Hiervandaan kun je het beste een (motor)taxi nemen. Een rechtstreekse taxi nemen is gemakkelijker en sneller. Als je met meerdere personen reist is dit nog betaalbaar ook.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.