Het hoogtepunt van Lombok – Mount Rinjani

Het hoogtepunt van Lombok – Mount Rinjani

Indonesië is een geweldig land als je een combinatie van de meest uitdagende activiteiten, grote verscheidenheid aan cultuur en de mooiste stranden wilt ervaren. Spreekt dit je aan, zet Lombok dan bovenaan je lijstje. De hoogtepunten zijn natuurlijk de Gili eilanden, surfen in Kuta en de Rinjani. De Gunung Rinjani staat bekend als de mooiste meerdaagse vulkaantrekking in Indonesië.

Maar wees voorbereid, de Rinjani vulkaan is niet voor iedereen weggelegd. De paden tot de kraterrand zijn goed begaanbaar, maar wel stijl. De beklimming naar de top is een pittige door de ijle lucht, de steile helling en de kou. Een goede conditie en voorbereiding zijn essentieel om de top te kunnen bereiken. Denk bij een goede voorbereiding aan de juiste kleding en extra snacks zoals energiereepjes. Regel je trekking direct bij een gids, dit is goedkoper dan de tourorganisaties en het geld blijft bij de lokale bevolking. Vaak regel je dit via Whatsapp of Facebook.Trekking mogelijkheden Mount Rinjani

Er bestaan verschillende trekkings om de Rinjani te beklimmen, 3 opties zijn:

3D/2N – IDR 1.3mln

De meest populaire en alomvattende trekking is de 3D/2N (drie dagen/twee nachten) tocht. Je start in Senaru of Sembalun Lawang. Vanaf Senaru zal je de beklimming starten door de jungle, terwijl de tocht vanuit Sembalun Lawang je door het lange gras voert. Aanbevolen wordt om je driedaagse tocht te starten vanuit Sembalun Lawang. De trekking begint in de ochtend, zodat je in de middag de kraterrand bereikt. Vervolgens zal je gelijk de eerste nacht de top beklimmen. De beklimming naar de top start om 02:00 uur zodat je voor zonsopkomst de top hebt bereikt. De beklimming is ijzig koud, de helling is stijl, en de ijle lucht maakt ademhalen zwaarder. Toch betaalt dit alles zich terug in een geweldige zonsopkomst en het bereiken van de top op 3726 meter waar een ieder apetrots op mag zijn. Na de zware beklimming kun je heerlijk poedelen in de hot springs bij het kratermeer. Bovendien sluit je de tweede dag af met een fantastische zonsondergang boven de wolken. De derde dag daal je vanaf de kraterrand af door de jungle naar Senaru.

2D/1N – IDR 1mln

Heb je geen drie dagen voor de tocht of vind je drie dagen en de beklimming naar de top te zwaar dan is de 2D/1N trekking perfect voor jou. Meeste trekkingen starten hierbij vanuit Senaru zodat je de jungle en de vulkaan beklimt en het beste uitzicht hebt. De eerste dag is een tocht van zes uur die je naar de campsite op de kraterrand brengt. Hier zal je de nacht doorbrengen waarbij je aan de ene kant een fantastisch uitzicht hebt op het kratermeer en Mount Rinjani, en de andere kant de zonsondergang kan bewonderen met uitzicht op de Gili eilanden en zelfs op de Agung vulkaan op Bali. De tweede dag kun je vroeg in de ochtend genieten van de zonsopgang achter de Rinjani en het uizicht. Vervolgens daal je af door de jungle terug naar Senaru.

1D – IDR 150k (toegangsprijs)

De derde optie is low-budget, maar ook erg zwaar. Afhankelijk van je klimtempo zal je starten tussen 22.00 en 00.00 uur. De beklimming start vanaf Senaru en vindt dus plaats in de nacht. Je maakt gebruik van een hoofdlamp en zou het zonder gids kunnen doen. Het pad naar de kraterrand is namelijk duidelijk te volgen. Na de zonsopgang, het uitzicht over het kratermeer, de Gili eilanden en gunung Agung daal je weer af naar Senaru. Start op tijd met je trekking zodat je de zonsopgang niet mist. Deze trekking vereist een goede conditie en de volgende dagen zal je uitgeput zijn.

Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om meer nachten op de berg te verblijven, dit zijn echter de meest gekozen opties.
Meenemen

Goed om te weten is dat je slaapt op een rubberen matje, puur ter isolatie dus verwacht geen goede nachtrust. Je zou natuurlijk ook een slaapmatje mee kunnen nemen. Ook handig te gebruiken als gratis extra bed in een kamer! Daarnaast wordt het ’s nachts koud op de berg, vooral als je de top gaat beklimmen in de nacht is het aan te raden om een thermoshirt, dikke kleding, handschoenen en een muts te dragen.

Vervolg

Na de trekking en weinig slaap kun je heerlijk relaxen op de prachtige stranden van de Gili eilanden of in Kuta. Of eindig je trekking onder een fantastische jungle douche bij Senaru. De Tiu Kelep is een gigantische waterval die daarnaast fungeert als een geweldige massage na je trekking.

Regenseizoen

Let op! Wegens het regenseizoen is de Rinjani gesloten van 1 januari t/m 31 maart. Daarnaast is de ‘baby’ Rinjani een actieve vulkaan, die soms bepaalt dat het park gesloten is bij activiteit. Check dus voordat je de tocht regelt of het Rinjani natuurpark ook open is voor toeristen. Dit kan je checken op: rinjaninationalpark.com

Tour boeken

Je kunt via een lokaal reisbureau een tour boeken. Wij raden echter aan om het online te regelen. Dit geeft je zekerheid dat je op jouw gewenste datum mee kunt, maar met name omdat je zo kunt kiezen uit de beste aanbieders. Op Bookatrekking.com worden de aanbieders beoordeeld en vergeleken en kun je gemakkelijk een trekking naar de Rinjani boeken.

Reisgids Indonesië