Ruteng

Ruteng

De omgeving van het stadje Ruteng is misschien wel het mooist van heel Flores. Hier vind je felgroene rijstvelden, hoge bergen en indrukwekkende watervallen. Daarbij komen hier nog weinig toeristen en dat is te merken aan de lokale bevolking. Als je langs dorpjes rijdt word je overal begroet en wordt er naar je gezwaaid. Ruteng ligt op 1.188 meter, waardoor het een aangenaam klimaat heeft.

Wae Rebo

Een leuke uitstap vanaf Ruteng is het bezoeken van het traditionele Wae Rebo dorp. In dit dorpje vind je zes traditionele, kegelvormige huizen, gelegen in een prachtig bergachtige omgeving. Wae Rebo is enkel te voet, door middel van een drie uur durende hike vanaf het dorpje Denge, te bereiken. Je kunt hiervoor een gids inhuren of zelf lopen. Het leuke aan een gids is dat deze meer over de omgeving en de gebruiken van de lokale bevolking vertelt. Vanaf Ruteng is het een drie uur durende scooterrit om bij het beginpunt van de hike te komen. Doordat het een lange tocht is voor je het dorpje bereikt, is het aan te raden om hier te overnachten. Je slaapt dan in een van de kegelvormige huisjes. Het is een unieke ervaring om de lokale bevolking op het land te zien werken en ’s avonds met ze te eten. Verwacht hier geen aangepaste, luxe huisjes voor toeristen. Je slaapt op een matje op de grond, met alle toeristen in dezelfde ruimte.


Wae Rebo


Ruteng


Omgeving

De omgeving rondom Ruteng is misschien wel het mooist van heel Flores. Het leukste is om een scooter te huren en zelf langs de groene rijstvelden en terrassen te rijden. Als je liever niet zelf wilt rijden kun je een georganiseerde Tour boeken in Ruteng. In de omgeving vind je de spiderweb rijstvelden. Deze rijstvelden liggen in cirkels en hebben vanaf boven wat weg van een spinnenweb. Ieder dorp heeft een eigen cirkel, iedere familie een eigen punt en ieder gezin een eigen vak. Je kunt deze rijstvelden vanaf een hoger gelegen uitkijkpunt bewonderen. Het bezichtigen van de rijstvelden is te combineren met een bezoek aan de indrukwekkende Tengulese waterval. Verder is de Liang Bua grot, ook wel de hobbit cave genoemd, een bezoekje waard. In deze grot werden in 2003 resten van de zogenaamde Flores Hobbits gevonden. Er wordt nog steeds archeologisch onderzoek gedaan naar het bestaan deze kleine wezens. De grot ligt op veertien kilometer vanaf Ruteng.

Scooter huren

Een leuke optie is om een scooter te huren in Labuan Bajo en zelf naar Ruteng te rijden. Tijdens deze vier uur durende rit rijd je door een prachtige groene omgeving. De wegen zijn op wat gaten en steile hellingen redelijk goed begaanbaar.


Ruteng


Vervoer in Ruteng

Er rijden volop bemo’s rond. Dit zijn gedeelde minibussen, die je langs de kant van de weg kunt aanhouden om voor een uitstekende prijs een stuk mee te rijden. De minibussen rijden in de stad en naar nabijgelegen bestemmingen. Een leukere en makkelijkere optie is het zelf huren van een scooter. Dan heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Overnachten in Ruteng

Veel keus aan accommodaties is er in Ruteng niet. Je vindt hier voornamelijk homestays, wat je de kans geeft om dicht bij de lokale bevolking te komen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

Ruteng is te bereiken met de bus of shared car vanaf Labuan Bajo. Deze doet er ongeveer vier tot vijf uur over. Ook kun je vanaf Riung de bus nemen. Dit is een behoorlijk hobbelige weg en doet er minstens zes uur over. De bus of shared car vanaf Bajawa doet er ongeveer vijf uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.