Sumba

Sumba

Op zoek naar een compleet andere bestemming, waar je nog nauwelijks andere toeristen tegenkomt? Sumba is dan misschien wel de bestemming waar je naar op zoek bent. Het eiland is ongeveer twee keer zo groot als Bali, maar wordt dus zelden bezocht door toeristen. Sumba – niet te verwarren met Sumbawa – ligt onder populairdere bestemmingen als Komodo en Flores. Je kunt het eiland bereiken per boot, maar het vliegtuig is wel wat makkelijker. Qua landschap voelt het totaal niet als Indonesië aan. Hier vind je geen vulkanen, maar gigantische grasvlaktes.

Stranden

Op Lombok en Flores kun je absoluut hele rustige stranden vinden, maar de stranden van Sumba zijn pas echt ongerept. Geen strandstoelen, parasols of andere faciliteiten, maar heerlijk rustige en bovendien ook erg mooie stranden.


Sumba


Surfen

De surfen redden het niet bij spots op Bali, Lombok of Sumbawa, maar je kunt zeker goed surfen op Sumba. Vanwege de niet al te beste faciliteiten en vrij heftige golven raden we het niet aan voor beginnende surfers. Maar voor de avontuurlijke, meer ervaren surfen onder ons zijn er zeker goede spots op het eiland.

Traditie

Sumba kent een unieke cultuur met haar eigen tradities en geloof. Dit geloof heet Marapu. De dood speelt hierin een belangrijke rol. Als een persoon of dier overlijdt geloven de inwoners van het eiland dat de overledenen in een nieuwe, onzichtbare wereld terecht komen. Vanuit deze andere wereld kunnen ze nog wel onze wereld beïnvloeden. Hierom proberen ze de overledenen zo rijk mogelijk te begraven, om te zorgen dat ze niet negatief worden beïnvloed. Bij de begrafenis worden er daarom veel dieren geslacht en bezittingen met ze begraven. Als je kans hebt om een begrafenis bij te wonen op Sumba raden we dit zeker aan om mee te maken.

Meer over de unieke cultuur van het eiland leer je in de traditionele dorpen. Deze veranderen heel langzaam in moderne dorpen, maar zijn absoluut nog geen tourist traps. Een paar van deze dorpjes bezoeken is een absolute must do op Sumba. Je kunt dit het beste doen vanuit de steden Waingapu en Waikabubak. Huur een bemo en laat je naar de dorpen brengen. Als je wat Indonesisch spreekt – de basis is vrij makkelijk te leren – is dit erg handig aangezien er niet veel Engels wordt gesproken.


Sumba


Vervoer op Sumba

Tussen de verschillende dorpen op Sumba kun je per lokale bus reizen. Hier betaal je bijna niks voor. Je bent echter wel lang onderweg. Een rit duurt al gauw enkele uren. Ook als er staat dat een rit drie uur duurt kan dit in werkelijkheid snel oplopen tot vijf uur. Een leuke manier om zelf het eiland te verkennen is per scooter. Deze kun je gemakkelijk ter plekke huren en je betaalt slechts enkele euro’s per dag. Voor langere afstanden kun je ook een auto met privéchauffeur inhuren. Hier betaal je uiteraard wat meer voor dan de bus, maar het is alsnog relatief betaalbaar en aanzienlijk sneller en comfortabeler.

Overnachten op Sumba

Op een heel duur (en mooi) resort na zijn er niet of nauwelijks accommodaties online te boeken in Sumba. Dat betekent niet dat ze er niet zijn. Neem een recente reisgids mee voor de beste plekjes en ga ouderwets op de bonnefooi op stap.

Reisgids Indonesië

Hoe kom ik er?

De makkelijkste manier om op Sumba te komen is met het vliegtuig. Vanaf Denpasar kun je vliegen naar het Tambolaka vliegveld of naar Waingapu. Bekijk onze tips voor het kopen van de goedkoopste vliegtickets Indonesië.

De boot nemen kan ook, maar deze vaart niet regelmatig. Vanaf Bali en Sumbawa kun je dan de ferry pakken, maar plan dit dus goed van te voren.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal