Zeldzame diersoorten spotten in het Tangkoko National Park

Zeldzame diersoorten spotten in het Tangkoko National Park

Naast de bekende duikspots als de Togian Islands en Bunaken is Sulawesi ook kenmerkend door de verscheidenheid aan natuur en cultuur. Misschien wel het mooiste stukje natuur is te vinden in Noord-Sulawesi in het Tangkoko National Park. Deze jungle is zeer bijzonder door de zeldzame diersoorten die er leven, namelijk de tarsiër, de zwarte makaak, de cuscus en de neushoornvogel.

Het Tangkoko National Park

Om het Tangkoko National Park te bereiken vanaf Bitung heb je twee opties. Je kan een mikrolet regelen of je stapt achterin een pick-up truck. De goedkoopste en snelste manier is met de pick-up truck. Ruim een halfuur duurt het tripje van Bitung naar Batu Putih, het vissersdorpje dat aan het park grenst. Alleen al de rit door het glooiende landschap op een houten bankje in de laadbak van de pick-up truck is een ervaring op zich. Langs de weg bieden mensen kamers aan in hun huis voor overnachting, bekend als een homestay. Batu Putih zelf is niet meer dan een klein kustplaatsje. Maar ga ook zeker even op verkenningstocht door het dorpje. De lokale bevolking vermaakt zich met hanengevechten en sopi drinken, een zelfgemaakte wijn. De mensen zijn erg vriendelijk en vinden het fantastisch als je aanschuift om sopi onder elkaar te delen.


Tangkoko National Park


Tangkoko National Park


Dieren spotten

Tangkoko ranger homestay grenst aan het park en is de plek waar je de jungletocht begint. In de jungle zijn veel muggen en andere insecten, dus spray jezelf goed in met DEET. Je begint de zoektocht naar zeer zeldzame diersoorten door de jungle om 04:00 uur wanneer het nog donker is. De tarsiër is namelijk een nachtdier en wordt ook wel een spookdiertje genoemd door zijn grote ogen en nek die hij 180 graden kan draaien. De tarsiër zit vaak verstopt in bomen, dus de gids zal het diertje eruit proberen te lokken met zijn voedsel, een sprinkhaan. De tarsiër is ongeveer zo groot als een mensenhand, maar zijn dunne staart is twee keer zo lang als zijn lichaam. Vervolgens zal je gids je verder voeren door de jungle op zoek naar zwarte makaken. Deze makaak is herkenbaar door zijn kuif en komt enkel voor in Noord-Sulawesi. Je vervolgt je zoektocht door de jungle naar de cuscus, familie van de koala. Met geluk spot je ook nog de neushoornvogel. Het is een grote zwarte vogel die te herkennen is door zijn geel gekleurde snavel en bovenop een hoorn, die groot en rood is bij mannetjes en geel en minder groot bij vrouwtjes. De vogel is zeer indrukwekkend door zijn spanwijdte van wel anderhalf meter. Een handige tip: schiet een foto door de lens van de verrekijker!

Na de jungletocht kun je heerlijk bijtanken op het zwarte strand dat aan de jungle grenst. Vanaf het strand zie je diep in de jungle de Tangkoko vulkaan boven het oerwoud uitrijzen.


Tangkoko