Van Jakarta naar Yogyakarta

Van Jakarta naar Yogyakarta

Veel backpackers komen in Indonesië aan in de hoofdstad Jakarta, om verder te reizen over Java naar Bali. Een van de populaire tussenstops is Yogyakarta, dat bekend staat om de gave tempels Borobudur en Prambanan. Je kunt de ruim 500 kilometer tussen Jakarta en Yogyakarta afleggen per trein, bus en vliegtuig. Wij zetten ze in volgorde van kosten, handigheid en comfort voor je op een rijtje.

Zo reis je van Jakarta naar Yogyakarta:

1) Trein

Het hangt af van je voorkeur voor budget of comfort, maar reizen met de trein op Java is vele malen comfortabeler dan de bus. Vanaf het centraal gelegen station Pasar Senen in Jakarta vertrekken iedere dag verschillende treinen naar Yogyakarta. Dagtreinen zijn de beste optie, omdat je dan van het Javaanse landschap kunt genieten en ook omdat zelfs de meest luxe nachttreinen geen bedden hebben. De tickets voor de Gajahwong en de Jayakarta Premium treinen zijn met €14 het goedkoopst. Deze vertrekken vroeg in de morgen en aan het begin van de middag. De reistijd bedraagt ongeveer acht uur, waarmee de trein veruit de snelste optie is.

Kaartje kopen: Treinkaartjes zijn te koop in iedere Indomaret en Alfamart, supermarkten die je overal in Jakarta vindt.


2) Bus

Hoewel kaartjes voor de bus goedkoper zijn dan die voor de trein (€10), duurt de reis een stuk langer. Bovendien is de bus minder comfortabel, omdat de wegen doorgaans slecht onderhouden zijn en de opstoppingen enorm kunnen zijn. Als je toch per bus wil reizen, bereid je dan voor op een rit van dertien uur vanaf de busstations Kampung Rambutan en Jalan Kapten Tendean. De bussen van vervoerders Santoso en Pahala Kencana beginnen vertrekken alleen ’s middags, waardoor je heel vroeg in de morgen in Yogyakarta arriveert. De bussen van Pahala Kencana vertrekken vanuit de terminal Kampung Rambutan en tickets kosten €9,50. De Santoso bussen rijden vanuit Jalan Kapten Tendean en bij hen betaal je €12 voor een enkele reis naar Yogyakarta.

Kaartje kopen: Je kunt je bustickets kopen in de terminal zelf of reserveren via de website 12Go.Asia.


3) Vliegtuig

Reizen met het vliegtuig is uiteraard duurder dan over land, maar echt duur is het ook niet te noemen. Je hebt al een enkele reis voor enkele tientjes. Omdat de vlucht maar iets langer dan een uur duurt is dit een goede optie om veel tijd te besparen. Er gaan meerdere vluchten per dag, deze worden onder meer uitgevoerd door AirAsia en Lion air.

Kaartje kopen: Lees onze tips over het boeken van vliegtickets in Indonesië.


Reisgids Indonesië

Meer over deze bestemmingen: