Van Yogyakarta naar Bromo

Van Yogyakarta naar Bromo

De fraaie tempels in en rondom Yogyakarta en het prachtige uitzicht vanaf de Bromo vulkaan maken het twee van de populairste bestemmingen op Java onder backpackers. Voor deze route van 350 kilometer kun je uit verschillende vervoersmiddelen kiezen. Je zult hiervoor wel de tijd moeten nemen, want geen van de reisopties door het Javaanse platteland is snel. Als je op eigen gelegenheid wil reizen en niet mee wil op een georganiseerde tour, kun je Bromo bereiken per trein, bus of taxi.

Zo reis je van Yogyakarta naar de Bromo vulkaan:

1) Trein en bus via Malang

Probolinggo is een betere uitvalsbasis om de Bromo vulkaan te bezoeken, maar is met de trein veel lastiger te bereiken. We raden daarom aan om met de trein naar Malang te reizen. Deze trein gaat via Surabaya en doet er zesenhalf uur over. Vanaf hier reis je met de bus of de taxi door naar je accommodatie nabij de Bromo vulkaan. Er gaan meerdere treinen per dag. Deze vertrekken vanaf het Tugu Train Station in het centrum van de stad.

Kaartje kopen: Je reserveert je treintickets gemakkelijk in de supermarkten Indomaret en Alfamart. Deze zijn overal in Yogyakarta te vinden. Tevens kun je hiervoor terecht op het treinstation van Yogyakarta.


2) Trein en bus via Probolinggo

Vrijwel alle wegen naar Bromo leiden via Probolinggo, een stad iets ten noorden van het vulkaancomplex. De goedkoopste manier om van Yogyakarta naar Probolinggo te reizen is per trein. Vanaf het station Lempuyangan vertrekken in de morgen de treinen Sri Tanjung en Logawa. Je betaalt €4,50 tot €6 voor een ticket en de treinreis duurt ongeveer negen uur. Bij de uitgang van het station in Probolinggo wachten minibusjes, die je naar de busterminal brengen. Vanaf hier kun je – na onderhandelen over de prijs – de bus nemen naar Cemorolawang, het dorp dat direct naast Bromo ligt. Voor de minibus zal je ongeveer 5.000 rupiah (€0,30) moeten betalen en voor de bus naar Cemorolawang 40.000 per persoon (€2,50). Als er meer wordt gevraagd, onderhandel dan over de prijs.

Kaartje kopen: Je reserveert je treintickets gemakkelijk in de supermarkten Indomaret en Alfamart. Deze zijn overal in Yogyakarta te vinden. Tevens kun je hiervoor terecht op het treinstation van Yogyakarta.


3) Bus

De bustickets van Yogyakarta naar Probolinggo zijn met €10 erg goedkoop en de gemakkelijkste manier om Probolinggo te bereiken is met een bus naar Bali vanuit het Giwangan busstation. Deze stoppen meestal in Probolinggo, maar dat kun je het beste bij de terminal of je guest house navragen. Reizen over de weg is op Java door de slechte wegen niet zo comfortabel als per spoor. In Probolinggo kun je een taxi of minibus nemen naar de busterminal en daar op de bus naar Cemorolawang stappen.

Kaartje kopen: Bustickets kun je kopen in het Giwangan busstation van Yogyakarta en je kaartjes naar Cemorolawang koop je ter plekke in Probolinggo.


4) Taxi

Dit is niet de goedkoopste optie en zoals gezegd zijn de wegen op Java niet perfect onderhouden. Maar als je van deur tot deur wil reizen en met een groep van vier reist, kun je voor ongeveer €100 een taxi naar Cemorolawang nemen. Het voordeel van de taxi is dat je tijd bespaart ten opzichte van trein en bus. De rit met de taxi duurt normaal gesproken namelijk vijf uur. Een nadeel van de taxi is de relatief hoge prijs ten opzichte van het openbaar vervoer.

Kaartje kopen: Je kunt een taxi via je accommodatie regelen of zelf tot een akkoord komen met een chauffeur in Yogyakarta.


Meer over deze bestemmingen: