Dolfijnen spotten op Bali

Dolfijnen spotten op Bali

Nagenoeg iedereen houdt van dolfijnen. Logisch want het zijn coole dieren. Je kunt ze gaan bekijken in een dierentuin of het dolfinarium, maar veel toffer is het om de dolfijnen in het wild te zien. Dit kan in meerdere locaties in Azië, maar Indonesië is hiervoor het beste. Vooral op Bali zijn er diverse goede plekken om wilde dolfijnen te spotten.

Lovina

In het noorden van Bali ligt Lovina. Vanuit het strand van dit rustige dorp vertrekken er iedere ochtend tientallen (in het hoogseizoen wel honderden) vissersbootjes om de dolfijnen te gaan spotten. Ze vertrekken vaak al voor zonsopkomst, de meeste bootjes vertrekken rond 06.00 uur en gaan rond 08.00 weer terug. Je zult hier zeker dolfijnen gaan spotten, deze kans is eigenlijk wel 100%. Het nadeel van deze optie is alleen dat er zoveel boten tegelijk naar dezelfde dolfijnen zoeken dat de dolfijnen wat worden opgejaagd. Wanneer de dolfijnen zich laten zien, schieten alle bootjes die kant uit. Het is dan ook aan te raden om iets later te gaan, bijvoorbeeld om 07.00 uur of om te vragen of de schipper iets langer wilt blijven. De meeste boten zijn dan al vertrokken en je hebt dan de kans om wat rustiger naar de dolfijnen te kijken.


Dolfijn 1


Dolfijn 3


Amed

Amed ligt in het noordoosten van Bali. Vanaf deze plek bestaat de kans dat je de dolfijnen vanaf het strand kunt zien. Ook hiervandaan bieden lokale schippers hun diensten aan om in de ochtend op zoek te gaan naar dolfijnen. Deze plek is over het algemeen een stuk rustiger met bootjes dan Lovina.

Boeken

Voor beide plaatsen geldt dat het verstandig is om de dag van te voren een tocht te boeken bij een van de lokale schippers. Deze kan je dan oppikken bij je hotel en je hier ook weer terugbrengen. Wanneer je voorstelt om wat later in de ochtend te gaan zullen zij dit afraden, dit is echter alleen omdat zij zo vroeg mogelijk willen vertrekken zodat ze de rest van de dag kunnen gaan vissen met hun vissersbootje. Je kunt ze desnoods voorstellen om iets meer te betalen wanneer je wat rustiger naar de dolfijnen wilt kijken. Je moet ook niet te laat willen gaan want dan zijn de dolfijnen weer weg omdat de vissen die ze eten dan zijn verdwenen.


Dolfijn 2

In deze boten ga je op zoek naar de dolfijnen


Met dolfijnen zwemmen

Op Bali zijn een aantal mogelijkheden om met dolfijnen te zwemmen. Dit is veelal bij hotels in kleine bassins. Je betaalt dan een bedrag rond de €80 en dan mag je twintig minuten met dolfijnen zwemmen. Er bestaan grote twijfels of deze dolfijnen goed worden verzorgd. De indruk bestaat dat het hierbij vooral gaat om toerisme en niet of veel minder over het welzijn van de dolfijnen.

Reisgids Indonesië