Vientiane

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos. Toch is de stad niet vergelijkbaar met andere hoofdsteden in Azië. Met ongeveer 250.000 inwoners is het de grootste stad van Laos, maar dit valt in vergelijking met steden als Bangkok en Jakarta in het niets. Terwijl deze steden enorm hectisch zijn, voelt Vientiane aan als een groot dorp. Dit komt onder andere door de Franse architectuur in deze stad. Zo lopen er een aantal brede boulevards door de stad en is er zelfs een hele Franse wijk.

Over Vientiane

De stad is fraai gelegen aan de enorme Mekong rivier. Je kunt in de stad een leuk stuk langs de rivierfront wandelen. Overdag vind je hier vooral vissers, terwijl de Laotianen ’s avonds massaal naar de moderne promenade trekken om te sporten en dansen. Na zonsondergang bevindt zich hier iedere dag een avondmarkt, waar je terechtkunt voor souvenirs en heerlijk eten.


Vientiane

De Pha That Luang


De vele Boeddhabeelden in de Wat Si Saket


Bezienswaardigheden in Vientiane

Vientiane kent genoeg bezienswaardigheden, welke op loopafstand van elkaar liggen. Zo zul je de Patuxai ongetwijfeld tegen komen. Patuxai betekent letterlijk “boog” en wordt gezien als de Arc de Triomphe van Laos. De in de jaren 60 gebouwde boog is voor een klein bedrag te betreden en na een klim omhoog vind je een mooi uitzicht over de stad.

Zeker een bezoekje waard is Wat Si Saket. In dit tempelcomplex staan meer dan 300 Boeddhabeelden in verschillende houdingen en materialen, waarvan er veel al eeuwenoud zijn. Zelfs in de muren van het complex vind je kleine Boeddhabeeldjes.

Wanneer je in Vientiane bent en meer wil weten over Laos en haar geschiedenis, dan is een bezoek aan het COPE center een must do. COPE is een organisatie voor slachtoffers van clusterbommen in Laos. Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld. Nog steeds sterven en raken mensen gewond door niet ontplofte bommen. Dit centrum is een tentoonstelling over de bombardementen op Laos tijdens de Vietnam oorlog en de nog prominent aanwezige gevolgen. Naast de tentoonstelling kun je er documentaires kijken die veel indruk maken. De toegang is gratis, maar een donatie gaat direct naar het goede doel en wordt daarom erg gewaardeerd.

In het noorden van de stad ligt de boeddhistische stoepa Pha That Luang. Deze stoepa is het symbool van Laos en is terug te vinden op de bankbiljetten van de nationale munteenheid. Rondom de stoepa ligt een park en een aantal tempels, die zeker ook het bezoeken waard zijn.

Xieng Khuan

Op een uur rijden vanaf Vientiane, aan de grens met Thailand, ligt Xieng Khuan, ook wel het Buddha park genoemd. In dit park staan meer dan tweehonderd hindoeïstische en boeddhistische beelden. Je kunt hier het makkelijkste komen door de bus vanaf het Talat Sao busstation te pakken. Deze bus vertrekt iedere vijftien minuten.


Vientiane

Xieng Khuan, ook wel Buddha Park genoemd


Thakhek Loop

Een van de hoogtepunten van Laos is de Thakhek Loop. Dit is een loop van 450 kilometer, die begint en eindigt in de stad Thakhek. Op de scooter rijd je door het mooie landschap van Laos en onderweg bezoek je meerdere leuke bezienswaardigheden. Je begint dus in Thakhek en niet in Vientiane. Thakhek is echter het beste te bereiken vanuit de hoofdstad, met een busrit van zeven uur.

Vervoer in Vientiane

Het openbaar vervoer in Vientiane is matig. Er is geen metro of een andere efficiënt systeem. Wel is er een busnetwerk, maar de meeste bussen rijden buiten het centrum en de hoogtepunten van de stad. Gelukkig kun je relatief makkelijk lopen of fietsen door het centrum. Het verkeer is relatief rustig en de afstanden zijn niet al te groot. Met name de fiets is een leuke optie. Deze zijn makkelijk te huren en bovendien goedkoop. Er zijn nauwelijks heuvels, wat het fietsen nog prettiger maakt. Daarnaast rijden er veel tuktuks in Vientiane. Ideaal voor zowel korte afstanden als langere afstanden. Goed onderhandelen over de prijs is noodzakelijk.


Vientiane

De mooie verlichte Pha That Luang


Eten en drinken

Er zijn niet zoveel leuke restaurants als je van een grote stad in Zuidoost-Azië zou verwachten. Je moet wat meer je best doen om een leuk restaurant te vinden, maar als je hiertoe bereid bent heb je gelukkig wel een aantal leuke opties. In de avond is er – op enkele bars na – niet zoveel te beleven voor backpackers.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Vientiane:

Naam Eten Aanbod Prijs
Noy’s Fruit Heaven Lekkere sapjes en lokaal eten
PDR – Pizza da Roby Een goede keuze als je een keer pizza wilt eten €€
PVO Goed en betaalbaar Vietnamees eten
Jamil Zahid Punjabi Restaurant Een lekker en goedkoop Indiaas restaurant

Overnachten in Vientiane

Er zijn genoeg guest houses in Vientiane te vinden. Hoewel de tarieven de afgelopen jaren stijgen, toch kun je hier nog ‘gewoon’ voor een vijf à zeven euro een goede kamer vinden. Controleer wel, net als in de rest van Laos, eerst de kwaliteit van je kamer voordat je betaald. Het aanbod van de goedkope hostels is matig, wel zijn er een aantal leuke boutique hostels gelegen in de hoofdstad. In onze Reisgids Laos staan de leukste hostels van Vientiane vermeld.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Vientiane heeft een klein vliegveld, met verbindingen met een aantal steden in Azië. Denk hierbij aan steden als Chiang Mai, Siem Reap en Hanoi. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Laos.

Vanaf elke bestemming in Laos gaan er wel bussen naar Vientiane. Vanuit Vang Vieng is het een rit van ongeveer vier uur. Andere populaire bestemmingen liggen verder weg. Vanuit zowel Luang Prabang als Savannakhet zit je minstens tien uur in de bus. Een goede optie als je uit Thailand komt is eerst naar Udon Thani reizen, om vervolgens de bus te pakken naar Vientiane. Deze doet er ruim twee uur over.

Ons oordeel
6/10

Vientiane is niet de meest sfeervolle stad in Azië, maar er bevinden zich een aantal leuke bezienswaardigheden in en rondom de stad, welke het bezoeken waard zijn. De hoofdstad is een prima tussenstop voor een dag of twee, maar geen hoogtepunt tijdens je reis.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.