Udon Thani

Udon Thani

Udon Thani is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen in de Isaan, het noordoosten van Thailand. Tijdens de Vietnam oorlog was het de plek voor een belangrijke luchtmachtbasis van de VS. Tegenwoordig is het vooral een populaire stad bij expats. Toeristen zul je daarentegen nauwelijks tegenkomen. De bevolking spreekt dan ook geen woord Engels (na Udon Thani zal je het Engels van de Thai in Bangkok als hoog niveau beschouwen).

Over Udon Thani

De meeste reizigers die de stad bezoeken doen de stad als tussenstop aan tussen Laos en Thailand. Vanuit Vientiane ben je binnen tweeënhalf uur in Udon Thani waar je vervolgens heel goedkoop een binnenlandse vlucht naar een andere plek in Thailand kunt pakken. Rechtstreeks een vlucht vanuit Vientiane nemen valt voor de meeste van ons helaas buiten ons budget. Eerlijk is eerlijk, de stad heeft niet enorm veel te bieden. Toch zijn er met de omgeving meegerekend genoeg dingen te doen om je een dag te vermaken. Daarnaast is het zeker aan te raden om gewoon even rond te lopen en wat sfeer te proeven. Doordat de stad niet gericht is op toeristen laat dit een heel ander Thailand zien dan je van de andere grote steden gewend bent.


Udon Thani

De Wat Pothisomphon, te vinden in het centrum van de stad


Udon Thani

Het grote, sfeervolle Ning Prajak Park


Bezienswaardigheden in Udon Thani

Breng een bezoek aan het Ning Prajak Park, waar je heerlijk kunt relaxen en naar de zonsondergang kunt kijken. Rondom het park vind je allemaal kleine restaurantjes en massage shops. De meeste restaurants zullen geen Engelse menukaart hebben, dus het is altijd even afwachten wat je krijgt. Maar zo lang je voor echt Thais eten gaat zit je altijd goed. Uit ervaring kunnen we je vertellen dat je vooral geen westers eten moet proberen, dit gaat geheid tegen vallen!

De Wat Pothisomphon is de mooiste tempel van Udon Thani. De bouwstijl is anders dan de meeste andere tempels in Thailand, waardoor het zelfs leuk is om een kijkje te nemen als al veel andere tempels in het land gezien hebt. Wat Pothisomphon is bovendien centraal gelegen nabij het Ninh Prajak Park, waardoor je een bezoek gemakkelijk combineert.

In tegenstelling tot alle andere markten die je in Thailand hebt gezien zul je op de night market in Udon Thani geen toeristen zien, maar alleen locals en een paar expats. Een aanrader is om hier eens een grote vis van de BBQ te proberen, een specialiteit van de Isaan. Naast eten en kleding is er in het weekend ook livemuziek te vinden. Zo is de markt ook een geschikte plek voor een avondje uit.

In de omgeving

Iets buiten de stad vind je een enorm groot meer met allemaal roze lotusbloemen, de Red Lotus Lake. Een leuk tripje om aan de drukte van de stad te ontsnappen en lekker rustig in een bootje op het meer te dobberen. Houd er rekening mee dat de bloemen alleen te zien zijn tussen november en februari. De rest van het jaar is het gewoon een simpel meer, dat zeker niet de moeite waard is om te bezoeken.

Een andere bezienswaardigheid buiten de stad die wel het hele jaar door te bezoeken is, is Ban Chiang. Een archeologische site die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een van de belangrijkste archeologische bestemmingen in Zuidoost-Azië. Je kunt er vooral potten en ander aardewerk bewonderen. Ban Chiang ligt op ongeveer een uur rijden van Udon Thani.

De Wat Pa Phu Kon is een prachtige tempel gelegen in de provincie Udon Thani gelegen op zo’n twee uur rijden ten noordwesten van de stad. De blauwe daken, het prachtige uitzicht en het grote liggen Boeddhabeeld maken het een schitterende bezienswaardigheid. Je bent even onderweg, maar als je een tempel wilt bezoeken waar nog niet zoveel buitenlandse toeristen komen is dit een uitstekende keuze.


De fraaie Wat Pa Phu Kon


De vele lotusbloemen op het Red Lotus Lake


Vervoer in Udon Thani

Je hebt meerdere opties om je binnen Udon Thani te verplaatsen. Er rijden verschillende songthaew lijnen door de stad. Je kunt langs de weg een songthaew aanhouden om voor een uitstekende prijs mee te rijden. Ook rijden er tuktuks door de stad. Hierbij moet je meer onderhandelen en betaal je wat extra, maar het is wel een gemakkelijke manier om snel op je bestemming te komen. Er is ook een beperkt busnetwerk in de stad, maar voor toeristen is dit niet zo praktisch.

Overnachten in Udon Thani

Ondanks dat er nauwelijks toeristen zijn, heeft Udon Thani toch een “backpackers street” met hostels, een paar barretjes en wat sportscholen. Je hoeft van te voren in principe niks te boeken, want vol zal het niet zo gauw zitten. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Udon Thani heeft een vliegveld waar je vanaf Chiang Mai, Phuket en Bangkok naar toe kunt vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Thailand.

Met de bus doe je er ongeveer acht uur over vanuit de hoofdstad Bangkok. Reken op twaalf uur met de (nacht)bus vanuit Chiang Mai. Als je uit Laos komt is het ruim twee uur vanuit Vientiane en zeven uur vanaf Vang Vieng.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.