Udon Thani

Udon Thani

Udon Thani is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen in de Isaan, het noordoosten van Thailand. Tijdens de Vietnam oorlog was het de plek voor een belangrijke luchtmachtbasis van de VS. Tegenwoordig is het vooral een populaire stad bij expats. Toeristen zul je daarentegen nauwelijks tegenkomen. De bevolking spreekt dan ook geen woord Engels (na Udon Thani zal je het Engels van de Thai in Bangkok als hoog niveau beschouwen). Toch is de stad geen onlogische stop als je van Laos naar Thailand reist, of andersom. Vanuit Vientiane ben je binnen 2,5 uur in Udon Thani waar je vervolgens heel goedkoop een binnenlandse vlucht naar een andere plek in Thailand kunt pakken. Rechtstreeks een vlucht vanuit Vientiane nemen valt voor de meeste van ons helaas buiten ons budget.

Wat te doen in Udon Thani

Eerlijk is eerlijk, de stad heeft niet enorm veel te bieden. Toch zijn er met de omgeving meegerekend genoeg dingen te doen om je een dag te vermaken. Daarnaast is het zeker aan te raden om gewoon even rond te lopen en wat sfeer te proeven. Doordat de stad niet gericht is op toeristen laat dit een heel ander Thailand zien dan je van de andere grote steden gewend bent.

Zo is er het Ning Prajak Park, waar je heerlijk kunt relaxen en naar de zonsondergang kunt kijken. Rondom het park vind je allemaal kleine restaurantjes en massage shops. De meeste restaurants zullen geen Engelse menukaart hebben, dus het is altijd even afwachten wat je krijgt. Maar zo lang je voor echt Thais eten gaat zit je altijd goed. Uit ervaring kunnen we je vertellen dat je vooral geen westers eten moet proberen, dit gaat geheid tegen vallen!


Udon Thani


In tegenstelling tot alle andere markten die je in Thailand hebt gezien zul je op de night market in Udon Thani geen toeristen zien, maar alleen locals en een paar expats. Een aanrader is om hier eens een grote vis van de BBQ te proberen, een specialiteit van de Isaan. Naast eten en kleding is er in het weekend ook live muziek te vinden. Zo is de markt ook een geschikte plek voor een avondje uit.

Iets buiten de stad vind je een enorm groot meer met allemaal roze lotusbloemen, de red lotus sea. Een leuk tripje om aan de drukte van de stad te ontsnappen en lekker rustig in een bootje op het meer te dobberen. Houd er rekening mee dat de bloemen alleen te zien zijn tussen november en februari. De rest van het jaar is het gewoon een simpel meer, dat zeker niet de moeite waard is om te bezoeken.

Een andere bezienswaardigheid buiten de stad die wel het hele jaar door te bezoeken is, is Ban Chiang. Een archeologische site die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een van de belangrijkste archeologische bestemmingen in Zuidoost-Azië. Je kunt er vooral potten en ander aardewerk bewonderen.


Udon Thani


Overnachten in Udon Thani

Ondanks dat er nauwelijks toeristen zijn, heeft Udon Thani toch een “backpackers street” met hostels, een paar barretjes en wat sportscholen. Je hoeft van te voren in principe niks te boeken, want vol zal het niet zo gauw zitten. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Udon Thani heeft een vliegveld waar je vanaf Chiang Mai, Phuket en Bangkok naar toe kunt vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Thailand.

Met de bus doe je er ongeveer 8 uur over vanuit de hoofdstad Bangkok. Reken op twaalf uur met de (nacht)bus vanuit Chiang Mai. Als je uit Laos komt is het ruim twee uur vanuit Vientiane en zeven uur vanaf Vang Vieng.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal