Koh Phayam

Koh Phayam

Koh Phayam is een van de weinig overgebleven prachtige eilanden in Thailand waar het massatoerisme nog niet op af komt. Verwar dit eiland daarom dus ook niet met het veel bekendere Koh Phangan. Het kleine eiland Koh Phayam ligt in de Andamanse zee, tegen de grens van Myanmar aan. Het is een rustig eiland, ook al stijgen het aantal toeristen snel. Veel van deze toeristen zijn backpackers. We vinden het geen wonder dat ze naar Koh Phayam trekken: De stranden op het eiland zijn mooi en heerlijk rustig, de sfeer is er goed en je kunt je er prima vermaken.

Over Koh Phayam

Koh Phayam is qua omvang en aantal bewoners klein te noemen. De meeste bewoners zijn heel zelfredzaam; ze vangen vis, verbouwen voedsel en onderhouden hun plantages. Aan de noordkust van het eiland vind je het enige dorpje, waar de meeste bewoners leven. Het zuidelijke deel van Koh Phayam lijkt uitgestorven.

Rust en eenvoud kenmerken het eiland. Er rijden geen auto’s en er is niet altijd elektriciteit. Er is één pinautomaat te vinden op het eiland, maar deze werkt niet altijd. Neem dus voldoende cash geld mee. Het internet op het eiland is traag, maar een beetje afsluiten van de buitenwereld is hier misschien wel lekker. Je vindt verder een aantal simpele bars op Koh Phayam, waarvan sommige alleen in het hoogseizoen geopend zijn (november t/m maart). Door dit relatief korte hoogseizoen is het eiland voor veel investeerders niet interessant genoeg om vol te bouwen met resorts en andere toeristische voorzieningen. Dit is in onze ogen iets goeds, want hierdoor blijft massatoerisme ook grotendeels uit. De lokale bevolking behoudt daardoor ook hun eigen, fijne eiland.


Koh Phayam

Het mooie strand van Koh Phayam


Wat te doen op Koh Phayam

Ben je snorkel fanaat? De onderwaterwereld in de directe omgeving van Koh Phayam valt erg tegen. Gelukkig maakt de wijdere omgeving dit absoluut goed. De Surin eilanden zijn hierin het hoogtepunt. Tours naar deze en andere snorkelspots zijn te boeken op het eiland. Sta je liever op het water? Dan kun je ook leren surfen op Koh Phayam, namelijk bij Aow Khao Kwai Beach. Je kunt op het strand je lessen boeken of surfboards huren. Ook kun je hiervoor bij een klein aantal accommodaties terecht. De golven zijn niet erg hoog, waardoor het voor beginners prima is om hier te (leren) surfen. Doordat Koh Phayam klein is, leent het zich er uitstekend voor om de omgeving te verkennen per brommer, fiets of zelfs lopend. De afstanden zijn klein en de natuur is nog ongerept, dus er valt best wat te zien. Zo leven in de ongerepte jungle op het eiland apen en bijzondere vogels, zoals de neushoornvogel.

De stranden

Je hebt de keuze uit twee grote stranden en meerdere kleine stranden. Het drukst bezochte strand is Ao Yai, maar ook hier is het aantal strandgangers beperkt. Hier zijn de meeste bars te vinden en daarmee is het de beste plek op Koh Phayam om andere mensen te ontmoeten. Je kunt hier bovendien ook goed surfen. De surfboards zijn ter plekke te huur. Als je wilt zwemmen kun je beter naar het strand Ao Khao Kwai. Hier zijn de golven minder sterk en is het ook nog rustiger op het strand. Nog rustiger is het op de vele kleinere stranden, waarvan je er zeker een paar moet ontdekken. Een voorbeeld daarvan is Ao Kwang Peeb, ook wel Monkey Beach genoemd. Dit kleine zandstrand wordt omgeven door jungle, waar wilde apen leven. Ook het door toeristen vaak overgeslagen Ao Hin Cow is een mooi strand, maar helaas vind je hier wel veel aangespoeld afval. Zoals eerder gezegd, is het zuidelijke gedeelte van het eiland nogal stil en verlaten. Toch zorgen daar de vreemde rotsformaties op het strand ook voor mooie plaatjes.


Koh Phayam

De perfecte plek om lekker bij te komen


Vervoer op Koh Phayam

Er rijden geen auto’s op Koh Phayam. Om je te verplaatsen kun je een scooter huren, waar je ongeveer 200 baht per dag voor betaald. Ook rijden er motortaxi’s op het eiland, deze kunnen je bijvoorbeeld van de pier naar je accommodatie brengen.

Overnachten op Koh Phayam

Het aantal accommodaties op Koh Phayam is flink gestegen de laatste jaren. Zo worden er – helaas – een aantal resorts gebouwd op de stranden van het eiland. Voor backpackers zijn er gelukkig nog wel genoeg keuzes. De spectaculaire hotels ontbreken, maar leuke guest houses zijn er wel. Ook zijn er simpele bungalows, bijvoorbeeld aan het strand. De leukste plek om te slapen voor backpackers is aan het strand van Ao Yai of Buffalo Bay. Kom je in het hoogseizoen (november t/m maart)? Boek dan zeker ruim van tevoren een verblijf, anders heb je de kans dat alles is volgeboekt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren. Houd er ook rekening mee dat sommige accommodaties en restaurants niet het hele jaar door zijn geopend. De meesten zijn geopend van eind oktober tot eind april.

Reisgids Thailand

Hoe kom ik er?

Pak de boot van de Phayam Pier in Ranong, op het vaste land van Thailand. Deze kustplaats is onder andere te bereiken met de nachtbus vanuit Bangkok en heeft zelfs een klein vliegveld.

Ons oordeel
7/10

Koh Phayam is een mooi eiland, met prachtige stranden. Het is er heerlijk rustig, een groot pluspunt ten opzichte van andere Thaise eilanden. Helaas is er verder niet heel veel te doen of beleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.